Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu au ajuns răniţii din Muntenegru şi la Spitalul Judeţean Constanţa Raed Arafat - „La Bucureşti au tot ce trebuie pentru pacienţi” (galerie foto)

ro

26 Jun, 2013 00:00 3638 Marime text
Toţi cei 29 de români răniţi în accidentul de duminică din Muntenegru, aflaţi la spitalul din Podgorica, inclusiv cei de la Terapie Intensivă, au fost aduşi, ieri, în România. Răniţii au fost împărţiţi în patru spitale din Bucureşti - Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că cele patru unităţi sanitare au o infrastructură bună, echipe de specialişti şi o capacitate de cazare corespunzătoare. Oficialul ministerului a mai precizat că 11 dintre răniţii au ajuns la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, 5 la Elias, iar 4 la Bagdasar-Arseni.

De ce însă Ministerul Sănătăţii nu a luat în calcul ca o parte dintre răniţi (cei cu politraumatisme) să ajungă şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care dispune de una dintre cele mai moderne Secţii de Ortopedie şi Traumatologie din ţară? Mai ales că echipa medicală de pe secţie este compusă din 19 cadre medicale, venite de la Spitalul Floreasca din Bucureşti şi coordonate de doctorul Alexandru Şerban. La acestea se adaugă aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, dar şi heliportul din curtea Spitalului Judeţean Constanţa, pe care pot ateriza şi elicoptere militare. La întrebarea noastră „de ce nu s-a luat în calcul ca o parte dintre persoanele rănite să fie aduse la Spitalul Judeţean din Constanţa”, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a răspuns: „Nu. La Bucureşti au tot ce trebuie pentru pacienţi”. Aceeaşi întrebare i-am trimis-o printr-un sms şi ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, însă oficialul nu ne-a răspuns. Cât priveşte directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă, acesta a precizat că unitatea sanitară pe care o conduce „i-ar fi primit cu drag pe răniţi”. 

O investiţie de peste 10 milioane de euro

Inaugurată cu mare fast în urmă cu un an, Secţia de Ortopedie şi Traumatologie beneficiază de paturi ultramoderne, speciale pentru ortopedie şi instalaţii specifice afecţiunilor ortopedice. În secţie sunt în total 16 saloane cu 56 de locuri disponibile pentru pacienţi. Secţia este dotată cu un bloc operator care se întinde pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi şi are patru săli de operaţii. Blocul operator a fost prevăzut cu un sistem de ventilare cu flux laminar, aşa cum sunt dotate doar câteva mari spitale din ţară şi din Europa, tehnologie care determină o scădere masivă a infecţiilor intraspitaliceşti. Mai mult, Secţia de Ortopedie este dotată şi cu un salon post operator, complet echipat, în care sunt monitorizaţi pacienţii care ies din operaţie. În noul sector destinat pacienţilor abia operaţi, există şase paturi, dotate toate cu echipamente care oferă cadrelor medicale informaţii despre starea bolnavilor. Două dintre paturile din acest sector sunt destinate cazurilor mai grave şi au sisteme care permit medicilor să afle inclusiv greutatea bolnavilor. Întreaga investiţie se ridică la aproximativ 10,2 milioane de euro, din care şapte milioane au fost alocaţi aparaturii şi echipamentelor medicale, iar 3,2 milioane au fost destinaţi amenajării. Secţia este dotată şi cu un aparat de radiologie unic în ţară, care diagnostichează afecţiunile cu mare precizie.
Şi totuşi pacienţii nu au fost trimişi aici dându-ne de înţeles că spitalul, de fapt secţia, nu este chiar cum ar vrea mai marii judeţului să înţelegem că ar fi după masivele investiţii efectuate de Consiliul Judeţean.
Reamintim că un autocar cu turişti români s-a răsturnat duminică în jurul orei 18.00, ora României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi.  Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii