Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniela Vlădescu, lui Nicuşor Constantinescu „Hitler i-a omorât pe cei fără ochi albaştri. Dacă nu vă place cultura, nu ne omorâţi!" (galerie foto)

ro

15 Dec, 2010 22:17 6538 Marime text

deschidere.jpgPreşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a apelat la pază pentru a-i evacua din sală pe artişti

La rândul lor, oamenii cărora le-a ajuns cuţitul la os au strigat, printre un chinuit „Sărbători fericite!": „Ruşine! Nesimţiţilor! Aţi transformat cultura în handbal!"

Opera_2.jpgSala în care s-a desfăşurat şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Constanţa n-a mai răsunat de colinde, aşa cum era tradiţia în luna decembrie, ci de strigătele de disperare ale artiştilor constănţeni, care vor întâmpina sărbătorile fără să aibă ce pune pe masă.

Zeci de angajaţi ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" au fost prezenţi ieri, la începerea şedinţei CJC, pentru a protesta pentru faptul că din cauza voinţei unui om - după cum a declarat directorul instituţiei, Daniela Vlădescu - nu şi-au luat salariile. Daniela Vlădescu a fost alături de cei 141 de angajaţi ai instituţiei de cultură pe care o conduce, vorbind în numele şi despre situaţia limită în care ei se află. „Îl vom da în judecată pe domnul Nicuşor Constantinescu, pe care îl considerăm răspunzător de situaţia în care ne aflăm. Sunt oameni care nu şi-au luat salariile de trei luni de zile şi care, acum, de sărbători, nu vor avea ce pune pe masă", a declarat Daniela Vlădescu. Directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet a subliniat faptul că după preluarea acestei instituţii de către Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Constanţa trebuia să aprobe o rectificare de buget pentru ca instituţia de cultură judeţeană să-şi achite dările acumulate pentru a fi preluată fără datorii. Daniela Vlădescu a afirmat că în rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din data de 23.08.2010 s-a făcut o greşeală, pentru că nu au fost luate în calcul şi cheltuielile restante pe două luni, la acel moment, în ceea ce priveşte plata salariilor celor 240 de angajaţi pe care îi avea instituţia.

„Aţi închis cultura în oraş!"

De precizat că în urma Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 239/23.08.2010 numărul angajaţilor acestei instituţii s-a redus la 141. Cu ochii în lacrimi, Daniela Vlădescu i-a reproşat lui Nicuşor Constantinescu faptul că rectificarea făcută nu a fost corectă şi că nici măcar nu a fost reparată, ca în cazul altor instituţii, care au primit rectificări în şedinţa de ieri. „Din punctul meu de vedere, suntem la zi!", a afirmat Constantinescu. „Nu sunteţi!", i-a reproşat Daniela Vlădescu. „Ba da!", s-a încăpăţânat şeful CJC. „Cerem salariile oamenilor până la data la care am fost preluaţi de către Ministerul Culturii. Ştim că bani există. Puteau fi daţi din cei 30 de miliarde pe le-aţi alocat unei fundaţii de cultură când aţi închis cultura în oraş (...) Suntem oameni, avem nevoie să mâncăm. Şi nu este vorba despre mine. Nu-mi daţi mie. Eu n-am nevoie de nimic. Daţi-le acestor oameni, care nu au ce pune pe masă şi nu au cu ce să-şi plătească băncile", a afirmat Daniela Vlădescu. Aproape izbucnind în lacrimi, în aplauzele tuturor artiştilor prezenţi, Daniela Vlădescu i-a adresat lui Constantinescu următoarele cuvinte, care au stârnit noi ropote de aplauze. „Hitler i-a omorât pe cei care nu erau blonzi cu ochi albaştri. Dacă dumneavoastră nu vă place cultura, nu trebuie să ne omorâţi. Guvernul are multe păcate, dar dumneavoastră aveţi şi mai multe". În urma acestei replici, deşi nu-i prea stă în fire, Nicuşor Constantinescu a amuţit, îngăimând doar: „Am luat act de protestul dumneavoastră şi o să decidem". A vrut să pară împăciuitor, scopul principal fiind acela de a opri tirada de acuzaţii lansate la adresa sa.

Constantinescu a cerut pază

Pentru că mulţimea a început să-şi strige nemulţumirile, temându-se să nu piardă controlul - mai ales că este obişnuit ca nimeni să nu-i acopere vocea - Constantinescu a tunat ca din gură de şarpe: „Chemaţi paza! Cine nu respectă regulamentul Consiliului Judeţean să părăsească sala!". Şi a culminat cu o frază, care a pus semnul egal între artă şi negoţ, arătând de fapt cam ce înţelege şeful CJC din artă şi cât o preţuieşte: „Vă rog să păstraţi liniştea! Nu suntem la piaţă şi nici pe scenă". În cele din urmă, la uşile sălii de şedinţă s-au instalat nişte paznici, cel mai probabil de la Divizia de Pază a Judeţului, de cel mult 1,60 m înălţime, a căror autoritate era sporită de prezenţa bastoanelor de cauciuc. Aceştia aveau pretenţia să interzică şi presei intrarea în sală.

Trecând la supunerea la vot a ordinii de zi anunţate şi a celei suplimentare, Constantinescu s-a făcut că nu-l vede pe consilierul judeţean Mihai Petre, care ridica mâna dorind să introducă un proiect de hotărâre pe ordinea suplimentară. Manifestându-şi verbal intenţia, alesul judeţean PDL a primit următorul răspuns din partea şefului CJC: „Nu mai puteţi, s-a votat!".

Nicuşor către Mihai Petre: „Nu vă e ruşine dom'le?!"

Petre a insistat, afirmând că este vorba chiar despre rectificarea cerută cu câteva momente în urmă de artişti, iar Constantinescu a izbucnit, făcând spume: „Spuneţi dom'le aşa. PDL face diversiunea asta... Bravo, dom'le Mihai Petre. Sunteţi şmecheri fraţilor! Nu vă e ruşine dom'le?! Daţi oameni afară şi faceţi pe mieluşelul apoi?!". Consilierul PDL a părăsit şedinţa, Constantinescu urându-i: „Drum bun, PDL! Vânt bun din pupa!". „Ne întâlnim în 2012", i-a replicat Mihai Petre, care a părăsit sala, însoţit de toţi aleşii PDL.

„Noi am venit cu o alternativă despre cum putea teatrul să îşi primească banii. Am prezentat o propunerea concretă de a se lua bani care se alocă în această şedinţă Fundaţiei Fantasio, Fundaţiei pentru Promovarea Sportului constănţean - două fundaţii obscure prin care se drenează bani către PSD - şi Clubului de Handbal Constanţa, în total 20 de miliarde de lei. Veneam cu o soluţie către preşedintele CJC ca să ia bani de aici, de la Fundaţie şi de la Club, şi să dea Teatrului. Preşedintele CJC nu pricepe cum funcţionează lucrurile în CJC, crede că este pe tarlaua sa, pe moşia lui sau în partidul lui. În sală se întâmplă un abuz, bani sunt, Nicuşor Constantinescu nu doreşte să vi-i dea. Eu am vrut să prezint soluţia, nu mi-a dat voie să vorbesc şi am ieşit din sală în semn de solidaritate. De Crăciun nu veţi avea bani pentru că Nicuşor Constantinescu nu vrea să vi-i dea. Conducerea Consiliului Judeţean distruge cultura în Constanţa", a declarat Mihai Petre la ieşirea din sală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • daniela vladescu 22 Dec, 2010 17:27 @"doamnei"elvira ionescu"? Cat de ticalos poti fi ca sa ponegresti o persoana care nu isi salveaza scaunul ,ci cultura in oras? cat de nedrept poti fi sa murdaresti orice buna intentie? faceti dumneavoastra,draga "doamna elvira" ceva mai bun si mai folositor si eu ma dau la o parte ,asigurandu-va de pretuire vesnica!
  • elvira ionescu 17 Dec, 2010 01:04 Cand artistii Operei se vor trezi ca "Dna Directoare" Vladescu si-a salvat doar scaunul , va fi mult prea tarziu. Ambalajul lacrimilor si "sustinerii oamenilor din Teatru" nu le va tine de loc de munca. Continua spectacolele indoielnice cu "Daniela si prietenii sai". Vezi, Opereta din Bucuresti. Finalul - suse si "afaceri" cu iz de opera.
  • Corina 16 Dec, 2010 18:34 Este o mare RUSINE ! Dupa ce avem putin artisti in oras si judet nici pe acestia nu i apreciem . Am fost la multe din spectacolele Teatrului de opera din Constanta si oamenia aceeia chiar muncesc . Spectacolele lor erau frumoase ! Acum or sa devina sub orice critica. Nu era suficient ca erau si asa putini si prost platiti ?
  • Muzeul de Arta 16 Dec, 2010 16:52 Scrieti si de Muzeul de Arta !!! Muzeul de Arta tine tot de C.J.C. !!! Si ei nu au luat salariile de peste 2 luni !!!