Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi şi un audit la spital Cine a realizat şi cât a costat studiul de oportunitate pentru concesionarea radioterapiei din SCJU!

ro

02 May, 2016 00:00 5450 Marime text
În urmă cu aproximativ o săptămână publicam numele societăţii care a realizat studiul de oportunitate pentru concesionarea serviciilor medicale de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. 

Conducerea Spitalului Judeţean s-a gândit la externalizarea serviciilor de radioterapie încă de anul trecut, aşa cum ne-a declarat şi managerul SCJU, Dănuţ Căpăţînă, după ce s-a consultat cu vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, cel care astăzi s-a întors la 180 de grade în declaraţii şi nu mai agreează externalizarea Serviciului de Radioterapie, despre care afirmă că nu este cea mai bună soluţie, deoarece va interveni coplata, iar cei mai mulţi dintre pacienţi se află în imposibilitatea de a o achita. La momentul discuţiei noastre, managerul spitalului nu ştia câţi bani plătise pe studiul de oportunitate, însă ne-a promis că ne va răspunde dacă îi vom adresa o solicitare scrisă. 

Am urmat paşii instituţionali şi am aflat că aşa cum anticipasem prin intermediul documentului publicat pe 22 aprilie a.c., studiul de oportunitate în baza căruia a fost constituită o comisie de coordonare şi supervizare a procedurii de concesionare a serviciilor de radioterapie a fost efectuat de SC Virelio Consult SRL. Contravaloarea acestui studiu se ridică la suma de 136 252, 64 lei, adică aproximativ 30000 de euro bani plătiţi din buzunarele noastre. În solicitatea făcută, l-am întrebat pe manager care au fost concluziile studiului dar şi pe ce criterii au fost desemnare cele două srl-uri care fac parte din comitetul de coordonare şi supervizare a procedurii de concesionare a serviciilor de radioterapie. Aşa cum era de aşteptat concluziile studiului de oportunitate înclină spre concesionarea radioterapiei, recomandarea experţilor făcându-se pe baza studiilor de risc şi a celor de fundamentare. În cadrul analizei ar fi fost luate în calcul mai multe scenarii de la parteneriat public privat, la concesionare, contract de închiriere, contract de leasing, joint venture şi contract de delegare de gestiune. Rămâne de văzut ce va prefera ulterior dacă radioterapia va fi concesionată sau Ministerul Sănătăţii va opri această intenţie a conducerii SCJU dublată de acordul Consiliului Judeţean.

Cine face parte din colectivul de coordonare a procedurii de concesionare?

Aşa cum anunţam încă de la jumătate lunii aprilie, printr-o decizie din luna martie a acestui an, prin care firma care deţine managementul SCJU, SC Performance Profile, reprezentată legal prin Dănuţ Căpăţînă, a dispus completarea componenţei colectivului de coordonare şi supervizare a procedurii de concesionare a serviciilor de radioterapie. Din acest colectiv fac parte: directorul financiar, economist Violeta Androne, directorul administrativ, inginer Renato Romeo Cristea, medic primar Aurelia Gache, şef Laborator Radioterapie, fizician Elena Leancă, şef Birou Achiziţii, economist Cornel Stănculescu, şef Serviciu Tehnic, inginer Radu Savin, referent de specialitate Birou Achiziţii, Lavinia Militaru, expert în achiziţii publice din partea SC Seaside Services SRL - inginer Alexandru Doru Sabău şi expert din partea SC Management Consulting Solution SRL - inginer Mihai Dragoş Ipate. Decizia are la bază şi hotărârea Comitetului Director din 3.03.2016 privind demararea procedurii de concesionare a serviciilor de radioterapie.

Vizită la minister sau audit intern?!

Atât vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, cât şi managerul SCJU, Dan Căpăţînă afirmau zilele trecute că pentru soluţionarea problemei serviciilor de radioterapie urmau să se întâlnească cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu şi, în funcţie şi de această discuţie, să fie luată o decizie finală. Din informaţiile noastre, cei doi nu au avut încă întâlnirea de la minister, în schimb în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu de Administraţie s-a luat decizia efectuării unui audit intern, generat cel mai probabil de multitudinea de aspecte sesizate de presă şi cărora vicele de la CJC pare să nu le mai facă faţă, mai ales că se află în faţa unei campanii electorale şi nu se simte confortabil când numele său este asociat cu cel al spitalului, deşi legătura este una logică şi de bun simţ. Totodată şi Curtea de Conturi derulează un control în cadrul SCJU în această perioadă. În momentul în care lucrătorii Curţii vor întocmi raportul îl vom prezenta cititorilor noştri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomitan16 24 May, 2016 13:40 Ca reprezentant al cetățenilor din Colegiul 3 – Constanța a aflat , dupa ce sectia de radioterapie a SCJU a fost inchisa, ca situatia de cunostea de mult de SCJU si implicit de CJC prin reprezentantii sai din Consiliul de Administraţie … Dar interesul SCJU si CJC era sa concesioneze serviciul de radioterapie si sa “nu mai nu mai avem dureri de cap”.. asa cum s-au concesionat si alte servicii ( laborator, imagistica). Chiar daca din punct de vedere financiar este “mai rentabil”, punctul de vedere al pacientilor care sa beneficie in timp util si fara costuri suplimenatre de serviciile medicale nu conteaza si nu a facut nimeni nici studii platite pe tema asta , nici macar o consultare publica .. fara bani.. Poate din consilierii judeteni care au aprobat masurile legate de SCJU in timp se lupa acum sa fie din nou alesi, alti oameni politci vor si ei sa se afirme si mor de grija pacientilor constanteni, dar cei care au asteptat sau asteapta “sa le vina randul“ la sectia de radioterapie sau sunt programati din mai in noiembrie pentru o investigatie imagistica gratuita, la care au dreptul conform contractului medical cadru, ar trebui sa ii intrebe macar: “de ce voi?” daca nu: “pana cand?”…
  • tomitan16 03 May, 2016 16:32 Studiului de oportunitate probabil a evoluat oportunitatea concesionarii serviciului de radioterapie din punct de vedere financiar si , evident, dupa cum spunea si Dl Capatana, asa SCJU nu mai are "dureri de cap", ba primeste si niste bani de la cel care concesioneaza, dar din punctul de vedere al pacientilor a evaluat cineva impactul? Cand la celelate servicii concesionate anterior ( imagistica, de exemplu) pentru asiguratii CAS cu trimitere de la medicul specialist ( adica investigatii efectuate gratuit conform contractului cadru pentru servicii medicale), programarile se fac din mai pentru luna noiembrie si contra-cost imediat, parca si pacientii ar putea avea ceva de spus.. Poate si in calitate de alegatori, ca tot se apropie alegerile locale si pe listele de la Consiliul Judetean se vor mai afla si din cei care au aprobat aceste concesionari de servicii.. Sa nu uite sa treaca aceste aprobari la "marete realizari", in interviuri, pliante,afise... Si eu am aprobat, si eu...Si eu m-am implicat in problema centrului de radioterapie dupa ce l-au inchis...Si eu, si eu..