Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum văd protagoniştii reluarea alegerilor de la Mangalia

ro

15 Jun, 2012 02:09 3269 Marime text
montaj.jpgHotărârea Biroului Electoral Central (BEC) de a dispune repetarea alegerilor locale în municipiul Mangalia „aruncă în aer" o localitate care, în ultimii ani, a fost oricum extrem de tensionată. BEC a admis, miercuri, cererea de anulare a scrutinului de duminică, urmând ca, potrivit legii, următoarele alegeri să fie organizate pe 24 iunie. Motivul pentru care BEC a luat această decizie este constatarea unei fraude electorale, care a influenţat rezultatele scrutinului.

Este oportun să amintim, în acest context, faptul că Primăria municipiului Mangalia este cea mai râvnită din judeţ, pentru ea candidând 12 aspiranţi la fotoliul de edil-şef. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt însă independentul Cristian Radu, deputatul PDL Zanfir Iorguş şi social-democratul Claudiu Tusac, primar al Mangaliei în perioada 2008 - 2012. Rezultatul alegerile din 10 iunie l-au dat câştigător pe Iorguş, asta deşi duminică seara, în jurul orei 21.00, exit-poll-urile înclinau evident în favoarea lui Radu.

„Alegerile din 10 iunie au fost fraudate"

Despre hotărârea BEC, Cristian Radu, candidat independent la Primăria Mangalia, a declarat că este „o decizie normală, firească, pentru că alegerile din 10 iunie au fost fraudate". „Cine câştigă, să câştige cinstit, nu prin fraudă. Or, pe 10 iunie, la şapte dintre secţiile de votare s-a votat inclusiv după ora 21.00. În plus, s-au găsit buletine de vot care aveau ştampila deja aplicată pe numele unui contracandidat. Niciunul dintre acele buletine nu avea ştampila pe numele meu. Am depus documentaţia necesară, care susţine aceste acuzaţii, la BEC", a explicat Cristian Radu.

El a criticat dur modul în care au fost organizate alegerile, precizând că „oamenii au stat la cozi chiar şi patru ore". „Organizarea a fost extrem de slabă, asta deşi se ştia că va fi o prezenţă masivă la vot", a subliniat candidatul independent.

Radu a menţionat şi că „finul i-a predat naşului cheia Primăriei marţi, deşi acesta din urmă nu era încă primar", referindu-se aici la Tusac, respectiv Iorguş.

„Îmi apăr interesele"

Claudiu Tusac, fost edil-şef al municipiului Mangalia, a comentat decizia BEC ca fiind una „normală, având în vedere fraudele care au avut loc". Întrebat dacă îşi reproşează proasta organizare a scrutinului, având în vedere faptul că era primar în funcţie la momentul respectiv, Tusac ne-a declarat: „A fost un haos total, care a plecat de la Biroul Electoral Municipal Mangalia sau de la Biroul Judeţean, fiindcă a avut loc, pe ultima sută de metri, schimbarea numerotării secţiilor de votare", susţine fostul edil-şef.

Pe marginea criticilor aduse de Cristian Radu cu privire la faptul că i-ar fi dat cheia Primăriei lui Iorguş, Tusac a afirmat, în primă instanţă, că nu e interesat de ce spune Radu, dar ulterior a completat: „Primăria e deschisă şi la 3 dimineaţa. Nici nu ştiu dacă avem cheie la Primărie".

Cât despre posibila sa retragere din cursa pentru mandatul de primar, Claudiu Tusac a declarat: „Deocamdată nu iau nimic în calcul. Îmi apăr interesele, deocamdată". Tusac nu şi-a ascuns însă dezamăgirea referitoare la rezultatele slabe obţinute la scrutinul de duminică: „Nu mă aşteptam ca Iorguş şi Radu să fie atât de votaţi", a conchis el.

alegerimangalia-primariaMangalia.jpg

„Tusac să facă un pas înapoi"

Situaţia în care se află acum Claudiu Tusac a fost comentată, ieri, şi de Radu Mazăre, şeful pe linie de partid al fostului primar al Mangaliei: „Cred că ar trebui ca domnul Tusac să facă un pas înapoi. În opinia mea, domnul Tusac ar trebui să se retragă şi să joace candidatura cei care sunt pe locul I şi pe locul II şi cred că nu e bine pentru Mangalia să câştige Iorguş, cred că e bine să încerce o altă variantă".

Mazăre a subliniat însă faptul că „este o decizie asupra căreia va trebui să se aplece domnul Tusac, el trebuie să ia această decizie". În cazul în care Tusac nu va renunţa la candidatură, „va candida cu sprijinul PSD-ului", a afirmat Radu Mazăre.

„Un atac la democraţie"

Nu în ultimul rând, aşa numitul câştigător al alegerilor de duminică, infirmat însă de Biroul Electoral Central, este de părere că decizia BEC reprezintă „un atac fără precedent la democraţie". „Ei au organizat alegerile, noi am câştigat, ei le-au anulat. Această decizie s-a luat în condiţiile în care nu ştie ce s-a fraudat, cine a fraudat, unde s-a fraudat. A fost o chestie premeditată. O să mă consult cu populaţia Mangaliei, să văd dacă ea mai acceptă ca grupurile de interese să-şi pună oamenii la Mangalia", a concluzionat Zanfir Iorguş. Întrebat dacă ia în calcul o retragere din competiţie, deputatul a precizat că nu a luat încă o decizie în acest sens.

Amintim că, pe 24 iunie, la Mangalia vor fi organizate alegeri doar pentru funcţia de primar şi pentru Consiliul Local.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • c. neagoe 15 Jun, 2012 07:18 Am o mare bucurie ! Iorgus merge acasa , deocamdata . Dupa ce se va demonstra de unde are averea .....si mai mare bucurie .