Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum şi-au dat Mazăre şi Constantinescu terenuri (documente)

ro

16 Mar, 2011 02:16 4155 Marime text
deschidere.jpgLegea nr. 161 din 19 aprilie 2003: „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I"

Primarul Radu Ştefan Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, sunt, pe lângă mari politicieni, conducători ai organizaţiei locale PSD, şi prolifici oameni de afaceri.

Aşa cum se ştie, unul dintre business-urile celor doi este Hotelul Flora din Mamaia, pe care îl deţine SC Xenoti SRL, societate pe care edilul şi şeful CJC o deţin împreună cu Sorin-Gabriel Strutinsky şi Mihail Cârciog. În august 1998, pe vremea când primar era Gheorghe Mihăieşi, Consiliul Local Municipal a avut de votat o hotărâre privind emiterea acordului CLM necesar „obţinerii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate, conform HG 834/1991, societăţii comerciale SC Mamaia SA, pentru următoarele suprafeţe de teren aferente obiectivelor sale de mai jos, conform planurilor anexate, ce fac parte integrantă din prezenta hotărâre". Şi aici găsim: Complex Flora, cu o suprafaţă totală de 6.610 mp, Complex Orfeu (suprafaţă totală 2.950,40 mp) şi restaurant Naţional (suprafaţă totală 2.970 mp). Aleşii locali de la acea dată au decis însă respingerea cererii Mamaia SA „privind emiterea Acordului Consiliului Local al Municipiului Constanţa, necesar obţinerii Certificatului de Atestare a Dreptului de proprietate, conform HG 834/1991, pentru suprafeţele de teren reprezentând spaţii verzi, alei de transport, suprafaţă aferentă reţele, alei transport, parcare, aferente obiectivelor sale...". Numai că, la finele HCLM-ului din 1998 se arată că suprafaţa totală a Complexului Flora este de 7.978,98 mp. Trebuie menţionat că în actul respectiv se arată că suprafaţa construită a ComplexuluI Flora era de 4.917,75 mp, cea de transport (curţi construcţii + piscină) de 1.120,25 mp, iar suprafaţa liberă de 572 mp.

Plus 9.265,69 mp

În 2000, Radu Ştefan Mazăre ajunge la cârma Constanţei şi se pune pe treabă. Pe 4 iunie 2001, consilierii locali se întrunesc şi hotărăsc: „se emite acordul Consiliului Local al Municipiului Constanţa, necesar obţinerii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate, conform HG 834/1991, societăţii comerciale SC Mamaia SA, pentru următoarele suprafeţe de teren aferente obiectivelor sale de mai jos, conform planurilor anexate, ce fac parte integrantă din prezenta hotărâre". Numai că, dacă în 1998 găseam trei „obiective", acum, pe timpul lui Mazăre, am regăsit unul singur. Evident, este vorba despre Complexul Flora, care, în anno domini 2001, în administraţia condusă de unul dintre asociaţii SC Xenoti SRL, a primit o suprafaţă totală de 14.949,67 mp, din care suprafaţă construită 1.536,11 mp, suprafaţă reţele - 672,50 mp, suprafaţă transport - 2.903,37 mp şi suprafaţă liberă 9.837,69 mp. Să ne reamintim că în HCML-ul din 1998 suprafaţa liberă era de numai 572 mp, cu 9.265,69 mp mai mică. Nu trebuie să omitem faptul că proiectul de hotărâre al Consiliului Local Municipal a fost propus de primarul Radu Ştefan Mazăre, iar semnatarul unuia dintre rapoartele ataşate HCLM-ului este nimeni altul decât preşedintele de la acea vreme al Comisiei nr. 2, Nicuşor Daniel Constantinescu, pe atunci consilier local. Mai pe şleau, unul dintre asociaţi a propus, altul a susţinut şi, tot aşa, spre victoria finală. Trebuie spus că, deşi se spune în documente faptul că proprietarul terenului este societatea Mamaia SA, cel care beneficiază de pe urma HCLM-ului este proprietarul complexului. În cazul nostru, SC Xenoti SRL. Înfiinţată în 1994, societatea îi are ca acţionari pe Nicuşor Daniel Constantinescu, Radu Ştefan Mazăre, Sorin-Gabriel Strutinsky (care şi administrează afacerea) şi Mihail Gheorghe Cârciog. Aşa cum ne arată datele furnizate de Registrul Comerţului, Xenoti are punct de lucru la Flora, în conformitate cu „dovadă sediu nr. 84 din 5 mai 2000". Directorul hotelului este nimeni altul decât Marius Puşcaşi, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal, membru fondator al Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean şi coleg de inculpare cu Mazăre şi Constantinescu în dosarul retrocedărilor. Din păcate, „cazul Flora" nu este singular.

Conflict sau nu?!

În şedinţa de Consiliu Local din 23 aprilie 2009 s-a votat un proiect de hotărâre privind „aprobarea concesionării unor suprafeţe de terenuri în baza Legii nr 50/1991, art.15, alin. 1, lit. e, aferente terenurilor pentru care sunt încheiate Contractele de Concesiune nr. 1573/19.01.1995 şi nr. 1574/19.01.1995, încheiate cu SC Conpress Group SRL". Potrivit convocatorului pe care îl putem găsi pe site-ul primăriei, proiectul de hotărâre a fost iniţiat de însuşi primarul Radu Mazăre. Edil care, din întâmplare sau nu, este şi acţionar la SC Conpress Group SRL, alături de acelaşi Constantinescu. În fapt, este vorba despre terenurile pe care sunt postate chioşcurile de ziare ale societăţii Conpress Group, numite într-o perioadă Telegraf, rebranduite Tutun şi Ziare (după numele societăţii de distribuţie Tutun şi Ziare SRL, al cărei unic acţionar este Conpress Group). Mai pe şleau, consilierii au votat un proiect iniţiat de Radu Mazăre, pentru Radu Mazăre. Deci, se poartă. Dar oare aceste afaceri nu miros a conflict de interese?! Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei spune aşa: „Art. 76. - (1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută. (3) Dacă în urma controlului asupra legalităţii actelor juridice încheiate sau emise de persoanele prevăzute la alin. (1) rezultă că alesul local în cauză a realizat foloase materiale, prefectul dispune, după caz, sesizarea organelor de urmărire penală competente sau a comisiilor competente de cercetare a averii, constituite potrivit Legii nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici".

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • c. neagoe 31 Mar, 2011 10:04 In cazul privatizarilor , terenul se acorda conform HG844/91 , care permitea acordarea decat a 20% tern peste suprafata construita cu AUTORIZATIE ! Daca s-a acordat mai mult si in Constanta s-a acordat este vina lui Mihaesi ; dar autoritatile , multe beneficiare de terenuri in plus , ilegal , TAC.
  • lenin 16 Mar, 2011 14:45 si madam grand nu e in xenoti cu arabii cu tigari?
  • El 16 Mar, 2011 03:51 Cred catrebuie sa cititi mai atenti legea, pe care chiar voi ati invocat-o. "Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine". Este vorba despre o hotarare de consiliu aprobata de consilierii locali. Ca este o hotarare initiata de primar, este cu totul altceva, si aici vorbim mai degraba de moralitate decat de incalcarea legii. Nu sustin ca este in regula ce a facut Mazare, dar macar atunci cand faceti niste acuzatii argumentati-le mai bine si nu va mai contraziceti. Sunt curios daca o sa lasati comentariul. (Asta nu trebuie sa intre in comentariu. Spunet-i lui Palaz cand vamai vinde ponturi sa va si explice calumea subiectul, sau macar trimite-ti oameni care inteleg fenomenul, pentru a nu va face de cacao)
  • gigi kent 16 Mar, 2011 01:42 ZIUA consumati cerneala de pomana, in Constanta mazarica face ce vrea... ca e prasul lui, doar a fost votat, de 70 la suta din cei 30 la suta prezenti la vot... =))