Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se trece peste Banias la numirea directorilor

ro

20 Jul, 2009 00:22 6656 Marime text
deschidere.jpgNorocul Danielei Neagu, director coordonator adjunct al ITM Constanţa, ajunsă în conducerea instituţiei fără a avea sprijinul PD-L Constanţa, l-a avut şi Silviu Wagner, proaspăt instalat în fotoliul de şef al SC Oil Terminal SA# Decizii care arată că cei aflaţi la conducerea ministerelor nu au ţinut cont de propunerile conducerii judeţene şi, implicit, nici de cea a liderului Mircea Banias

Wagner a primit ordinul de numire în funcţia de director al Oil Terminal la începutul acestei luni, chiar dacă mai potrivit ar fi fost directorul adjunct al companiei, Ionel Manafu. Ca metodă de revoltă faţă de organizaţia judeţeană de partid care nu l-a susţinut, Manafu şi-a depus, vinerea trecută, demisia din Biroul Permanent Judeţean al PD-L Constanţa.

La mai bine de jumătate de an de la împărţirea instituţiilor deconcentrate, situaţia personajelor pregătite pentru a-şi lua în primire funcţiile este departe de a se clarifica. La acest moment, există suficiente personaje din ambele partide care-şi aşteaptă numirile în funcţiile promise de conducerile PSD sau PD-L Constanţa.

După tergiversări aparent inutile, apariţia ordonanţei de urgenţă a Guvernului, vestita nr. 37 din 22.04.2009, părea că va aduce linişte şi va fi colacul de salvare pentru mulţi aspiranţi la şefia instituţiilor locale sau regionale ale deconcentratelor. Însă emiterea acestui act nu a fost decât începutul unei alte etape a problemei legate de cei care trebuiau să fie puşi pe funcţii şi cei care, într-un final, au ajuns la conducere, susţinuţi de alţii decât structura locală a partidului care i-a promovat. Pe unii mai mult, pe alţii mai puţin.

silviu_wagner.jpgPrimele două rateuri

În această situaţie se află directorul adjunct coordonator al inspectoratului Teritorial de Muncă, Daniela Neagu, şi noul şef al SC Oil Terminal SA, Silviu Wagner. Ambii fără nicio contribuţie majoră - cel puţin în campania la parlamentare, de care s-a ţinut cont. În schimb, cei care s-au implicat, spre exemplu Gigi Chiru ori Ionel Manafu, au fost daţi la o parte, iar contribuţia - materială sau efortul fizic - uitată. În situaţia Danielei Neagu, se pare că nu s-a mai ţinut cont de faptul că, la împărţirea deconcentratelor, cele trei funcţii de conducere trebuiau să ajungă democrat-liberalilor. Fără a fi membru activ al vreunuia dintre cele două partide care şi-au împărţit frăţeşte deconcentratele, Neagu a avut norocul să fie promovată pe funcţie. „Nu sunt membru de partid, dar îmi place să cred că ambele partide (n.r. referire la PSD şi PD-L Constanţa) m-au susţinut", a declarat, zilele trecute, Daniela Neagu. De altfel, şi liderul PD-L de la judeţ, Mircea Banias, a confirmat că Neagu nu are legătură cu partidul şi, din câte se pare, ar fi ajuns la conducerea ITM direct din dispoziţia ministrului Marian Sârbu.

Cu alte cuvinte, s-a trecut peste decizia luată la nivel local, peste şeful judeţean Banias şi oamenii pregătiţi de acesta pentru astfel de funcţii.

În acelaşi fel s-a procedat şi cu situaţia noii conduceri instalate la Oil Terminal. După doar şase luni de şefie, Vasile Miu şi-a prezentat demisia, iar vineri, reprezentanţii CA-ului au fost de acord cu decizia, locul său fiind luat de Silviu Wagner, la propunerea ministrului Economiei, Adriean Videanu. De altfel, şi Gigi Chiru a aspirat la fotoliul de şef la Oil Terminal, după ce a pierdut şi cursa pentru fotoliul de director la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Sud - Est.

Pregătit pentru a lua locul lui Miu era fostul director al DADL Constanţa, Ionel Manafu, aflat în instituţie pe funcţia de director adjunct. Încă o dată s-a trecut peste propunerea conducerii locale, Banias fiind lăsat fără argumente în faţa colegului său, Manafu, susţinut de PD-L Constanţa.

daniela_neagu_04.jpgCine mai urmează?!

În stand-by se mai află, la acest moment, cinci democrat-liberali. Este vorba despre Gheorghe Balaban, care era pregătit pentru preluarea conducerii Inspectoratului de Concurenţă, Gheorghe Şuţu - la Oficiul de Mobilizarea Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare, Viorel Popescu - Centrul Român de Comerţ Exterior, Hristu Tararache - Loteria Română, Mihai Cloceanu - ISCIR judeţean şi Ioan Toanchină - la ANIF. Aspiraţiile celor cinci, momentan, ghinionişti nu s-au materializat nici până în prezent. Toţi cei cinci sunt în aşteptarea ordinelor de numire de la miniştrii care au în subordine aceste direcţii. Potrivit declaraţiilor liderului judeţean, senatorul Mircea Banias, ordine de numire se mai aşteaptă şi pentru directorul coordonator care ar trebui să o înlocuiască pe proaspăta instalată în funcţie, Daniela Neagu, dar şi pentru cele două Sanatorii - de la Mangalia şi Techirghiol, dar şi SAPARD şi ISC.

„Companiile naţionale nu intră sub incidenţa Ordonanţei 37"

Întrebat dacă în cazul instituţiilor rămase cu conduceri încă neclare, există posibilitatea tot ca centrul să aibă decizia finală, Banias a negat categoric. Mai ales că, după cum susţine, „companiile naţionale nu intră sub incidenţa Ordonanţei nr. 37": „Cu siguranţă nu se va mai întâmpla aşa. La companiile naţionale, decizia finală, în privinţa celui care va ocupa fotoliul de conducere, o ia ministrul. Referitor la ultima numire, s-a făcut după ce s-a consultat cu noi", a completat liderul pedelist.

{mos_ri:Banias}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ALt Geo 20 Jul, 2009 19:06 Oameni de paie, carora le place sa se auda vorbind si sa linga cururi. Multi dintre ei abia stiu sa scrie si sa citeasca, dar sunt niste buni manageri...Cazurile primarului(e)Vanghelie si alui jIjI nu sunt singulare, dar sunt cunoscute pentru ca aufost mediatizate. Aici la malul marii cine sa-i mediatizeze pe acesti limbrici,solutia, posturile cazute din cer... Care sunt realizarile profesioanle ale acestora daca nu ar fi existat partidul?! Functii impartite pentru meritul de aplaudac/raspandac! Traim in Romania...si nu ne mai mira nimic!
  • Geo 20 Jul, 2009 16:03 Banias nu are "ouale" lui Mazare. Si el este pus pe functie tot de la centru.
  • nohaiu 20 Jul, 2009 15:53 ati uitat de crestinul democrat-liberal de la drumuri? invatatura lui alexandru lapusneanu catre nepotul sau mircea tomitanul"daca mana-ti slaba sceptru ti-o apasa,altuia mai vrednic locul tau il lasa"
  • bnmkl 20 Jul, 2009 06:34 la fel sa intamplat si CN ACN