Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum s-a întors Nicuşor Constantinescu la Consiliul Judeţean?! (rechizitorii)

ro

19 Jan, 2015 00:00 3257 Marime text
Pe data de 21 ianuarie, Tribunalul Constanţa va avea în atenţie cauza privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal
 
Judecătoarea Luisa Emanuela Dragomir, din Tribunalul Bucureşti, a acordat un nou termen procesului în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este bănuit de săvârşirea a 24 de infracţiuni (complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite).
Rechizitoriu
În paralel, Nicuşor Constantinescu merge la serviciu, graţie judecătoarei Eleni-Cristina Marcu, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, care a admis în parte, pe data de 5 decembrie 2014, contestaţia la executare formulată de şeful CJC în dosarul în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa.
Rechizitoriu
Ulterior, Curtea de Apel a explicitat înţelesul deciziei penale nr. 289/P/05.12.2014, prin intermediul căreia l-a pus în libertate pe Nicuşor Constantinescu.
 
Conform portalului instanţelor de judecată, deşi este definitivă, decizia din data de 5 decembrie 2014 a fost atacată cu contestaţie, aceasta fiind trimisă spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În faţa judecătoarei Eleni-Cristina Marcu, de la Curtea de Apel Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost asistat de avocata Carmen Banioti, care a cerut admiterea contestaţiei la executare şi lămurirea deciziei prin intermediul căreia s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, sub aspectul obligaţiei de a nu lua legătura cu diverse persoane, printre acestea numărându-se persoane din Centrul Militar Zonal Constanţa, din Consiliul Judeţean Constanţa şi consilieri judeţeni.

Riscul încetării mandatului  

Carmen Banioti a apreciat că instanţa care a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, respectiv Curtea de Apel Constanţa, nu a avut în vedere obligaţia de a nu exercita profesia, meseria sau activitatea în exercitarea căreia ar fi fost săvârşită fapta. Avocatul a mai susţinut în faţa completului de judecată că, în cazul în care şeful CJC nu se întoarce la muncă, există riscul încetării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa înainte de termen. „Formularea prezentei cereri prezintă importanţă şi prin prisma faptului că, în prezent, este imposibilă acordarea unei delegări sau a unei dispoziţii către vicepreşedinte, întrucât şi aceasta presupune a se lua legătura cu unul dintre consilierii judeţeni. (...) Având în vedere că, până la finele anului, va fi publicat bugetul de stat, este necesar a se întocmi şi supune spre aprobare proiectul de buget local, atribuţie conferită exclusiv în sarcina preşedintelui Consiliului Judeţean, care nu are legătură cu cauza de faţă“, a mai spus apărătorul şefului CJC.

Ce au susţinut reprezentanţii DNA 

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat că, „la momentul înlocuirii arestării preventive cu măsura controlului judiciar, s-au stabilit anumite obligaţii potrivit art. 215 Cod procedură penală, cu atât mai mult cu cât Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată în alte dosare, dintre care trei vizează activitatea acestuia în cadrul Consiliului Judeţean“.

„Preşedintele CJ nu este singura persoană care cunoaşte necesităţile financiare ale ordonatorilor de credite“

„(...) Nu se poate susţine că, prin emiterea unei dispoziţii de delegare a atribuţiilor, s-ar intra în contact în mod indirect cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, fiind în mod evident o măsură de a asigura buna desfăşurare a acestei instituţii pe viitor şi de a nu încălca obligaţiile impuse de instanţa de fond. Preşedintele Consiliului Judeţean nu este singura persoană care cunoaşte necesităţile financiare ale ordonatorilor de credite din subordine sau ale altor instituţii, astfel încât aceste situaţii pot fi foarte bine gestionate şi de către persoanele către care s-ar putea delega aceste atribuţii şi care ar avea cunoştinţă de activitatea financiară a instituţiei“, au mai afirmat reprezentanţii DNA.

Ultimul cuvânt  

În ultimul cuvânt, Nicuşor Constantinescu a solicitat ca instanţa să „precizeze dacă persoanele cu care nu are voie să ia legătura sunt cele ce au participat la deciziile privind centrul zonal, în caz contrar, nu îşi poate exercita profesia, precizând că are multiple sarcini pe care nu le poate îndeplini“.
 
Şeful CJC a fost trimis în judecată într-un alt dosar în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român.
Rechizitoriu
Nicuşor Constantinescu este judecat şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Rechizitorul poate fi citit accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii