Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cui apartin camerele-spion din intersectii?

ro

02 Apr, 2009 02:17 6785 Marime text

DESCHIDERE_camere_video__de_supraveghere.jpgLa ora actuală, în Constanţa, cinci întretăieri de mari străzi sau bulevarde ale oraşului sunt filmate nonstop * Nimeni nu ştie cui aparţin camerele

Monitorizarea cetăţenilor prin intermediul camerelor de filmat este o sabie cu două tăişuri. Recent apărută în România, practica spionării a stârnit reacţii pro şi contra. La ora actuală, în Constanţa, intersecţiile mari ale oraşului sunt monitorizate nonstop.

Din ce în ce mai multe camere video sunt amplasate în oraşele mari ale ţării. Cum orice acţiune are şi o reacţiune, criticii au ca argument principal fenomenul „Big Brother", care implică spionarea traficului rutier, a cetăţenilor de pe străzi şi chiar a spaţiului privat. Celebru este cazul căminului XVI al Universităţii „Babes-Bolyai" din Cluj, unde camerele de filmat supraveghează constant activităţile studenţilor. Singura durere a administratorilor clădirii este că acestea nu au şi... microfoane.
Aplicate astăzi la scară globală, camerele de luat vederi sunt utilizate, susţin iniţiatorii acestei practici, cu scopul de a garanta siguranţa cetăţenilor.
Cum efectele benefice prezise nu prea se văd, am încercat să vedem ce se ascunde în spatele acestor tentative pentru „siguranţa" constănţenilor, chiar în oraşul nostru.

camere_de_filmat.jpgZâmbeşte, eşti la camera din intersecţie!

Dacă te afli la volanul maşinii, la intrarea în oraş dinspre Valu lui Traian, poţi să faci cu mâna la camera instalată în intersecţia de la Big. Mergând înainte, se mai constată una şi la ICIL.
Alte puncte de supraveghere mai există în parcarea de la City Mall, la Delfinariu şi Casa de Cultură. Pe lângă punctul comun de a monitoriza traficul rutier, mai există unul: toate sunt amplasate pe chioşcurile de vânzare a presei.
De acum începe partea frumoasă a poveştii camerelor de filmat.
Unii vânzători susţin că aceste camere video sunt instalate de Poliţia Rutieră, pentru a monitoriza traficul. Alţii au declarat că şefii lor le-au amplasat.
Intrând mai mult în miezul problemei, am obţinut de la subinspectorul Marius Ghiţă, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere, informaţia că nu se află la curent cu existenţa camerelor. Singurele care aparţin instituţiei pe care o reprezintă sunt cele din parcările de la Spitalul Clinic Judeţean şi din faţa centrului comercial Tomis Mall Constanţa, cu rolul de a fluidiza traficul în eventualitatea aglomerării din cauza taxiurilor. Mai mult, imaginile captate în intersecţii nu au nicio importanţă pentru Poliţia Rutieră, iar camerele nu sunt considerate de aceasta drept un pericol pentru buna desfăşurare a traficului.


Ne-am lămurit, mergem mai departe

Primăria susţine că nici ea nu are vreo legătură. Reprezentanţii acesteia au declarat că nu a existat niciun demers în acest sens.
Dacă Poliţia Rutieră nu are nicio legătură cu spionarea traficului rutier, dacă nici primăria nu este la curent şi dacă vânzătorii sunt impasibili în ceea ce priveşte existenţa camerelor de filmat de deasupra capului, firesc ar fi să găsim răspunsurile dorite la oamenii legii.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa susţine că nici el nu are habar de existenţa camerelor de filmat. Subinspectorul Radu Croitoru a declarat că nu există niciun act legislativ în vigoare care să ateste acest lucru ca fiind o infracţiune, deşi camerele nu supraveghează incinta magazinelor, ci intersecţiile!
Croitoru a constatat cu stupoare faptul că primăria nu se află la curent cu această situaţie şi că va încerca să afle mai multe amănunte.

{mos_ri:camere,spion}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Muntoiu 02 Apr, 2009 11:52 Bre ne-a jurnalistule. Nu te mai incorda atata sa nu se rupa ceva in tine! Ia si tu un diazepam, un prozac, ceva. Si in timp ce iti curge saliva din coltul gurii intra si tu pe situl Jurnalului National, pe Google Earth, mai iesi si tu in lume. Camerele alea transmit live, pentru toata lumea, imagini din locuri publice, care este. Adica, eu, tu, el, ea, ei, chiar si tu, Mariusica, spionam. Cu totii. Intersectii. Intelegi bre? Jurnalistule! Pun pariu ca nici luna asta nu ti-ai luat salariu. Oare de ce?!
  • eu 02 Apr, 2009 10:58 intrebatii pe cei de la InternetLink ..ce este cu aceste camere , astfel de camere mai supravegheaza (reteaua este in extindere) si punctele de colectare a gunoiului din oras
  • a 02 Apr, 2009 10:24 o porcarie in casa la mazare si la sefii politiei cand se instaleaza niste microfoane si camere?