Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu terenuri în judeţul Constanţa Cine sunt şi ce averi au femeile care i-ar putea reda azi libertatea lui Mazăre (documente + referat DNA)

ro

27 May, 2015 00:00 5030 Marime text


Declaraţiile de avere şi de interese ale celor două judecătoare pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa
 
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, ar putea ieşi azi din spatele gratiilor. Zilele trecute, judecătoarea Anca Mădălina Alexandrescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, i-a admis lui Mazăre cererea de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu, pe o durată de 30 de zile. Hotărârea a fost atacată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu contestaţie, aceasta fiind trimisă spre soluţionare judecătoarelor Florentina Dragomir şi Luminiţa Zglimbea, tot de la Curtea Supremă a României. Ședinţa de judecată este programată pentru ora 9.00. Dacă Dragomir şi Zglimbea vor menţine decizia Mădălinei Alexandrescu, Radu Mazăre ar putea fi scos din „beciul domnesc“ şi plasat în stare de arest la domiciliu. Nu este de trecut cu vederea faptul că, ieri, judecătoarea Ana Maria Dascălu, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a analizat cererea procurorilor Anticorupţie de menţinere în stare de arest preventiv a lui Mazăre, precum şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, cei doi fiind cercetaţi în aceeaşi cauză. Ulterior deliberărilor, Dascălu a respins cererea procurorilor şi a luat faţă de cei doi măsura preventivă a arestului la domiciliu. Hotărârea nu este definitivă. 
 
Ana Maria Dascălu este magistratul care a dat undă verde Curţii de Apel Bucureşti să-l judece pe Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, fost consilier al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre.  

 

Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Dascălu a făcut parte din completul care l-a scos din spatele gratiilor pe judecătorul Stan Mustaţă, unul dintre foştii magistraţi ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În această cauză sunt judecate aproape 40 de persoane, printre ele aflându-se şi Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi alte persoane.  
 
Mai mult decât atât, judecătoarea care a analizat ieri cererea DNA de menţinere în spatele gratiilor a lui Mazăre şi a lui Strutinsky a deschis şi dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“. În acest proces, Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), au primit pedepse cu executare.  
 
Revenind la şedinţa de judecată de azi, la finele căreia Mazăre ar putea fi pus în libertate, decizia finală va fi luată de Florentina Dragomir şi de Luminiţa Zglimbea, de la Curtea Supremă.  La începutul lunii aprilie, Florentina Dragomir, împreună cu judecătoarea Angela Dragne, a decis, în acest dosar, arestarea preventivă atât a lui Mazăre, cât şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky.  Luminiţa Zglimbea a respins, la finele lunii aprilie, contestaţia formulată de Sorin Strutinsky împotriva unor măsuri asigurătorii dispuse de procurori.
 
Într-o altă cauză, Zglimbea a anulat mandatul de arestare preventivă emis de Adina Adriana Radu, din Curtea de Apel Bucureşti, pe numele lui Constantin Balaban, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa. Pe cale de consecinţă, Balaban a fost pus în libertate, magistratul fiind plasat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. La scurt timp, procurorul a fost încătuşat pentru a doua oară.


 
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, Florentina Dragomir deţine împreună cu soţul un teren intravilan, din 1999, în Bucureşti, în suprafaţă de 16,07 metri pătraţi, o casă, tot în Bucureşti, de 94,50 de metri pătraţi, două automobile (un Ford Focus şi o Mazda 3). Potrivit aceleiaşi surse, magistratul a luat, în 2006, un credit de la Banca Română de Dezvoltare, în valoare de 120.000 de lei. Judecătoarea a împrumutat SC Bioptic SRL cu suma de 22.080 de lei, unde asociat a fost soţul său. Florentina Dragomir, conform propriilor consemnări, nu are interese.   
 
Familia judecătoarei Luminiţa Zglimbea deţine un teren intravilan în Ilfov, aferent casei de locuit, în suprafaţă de 204 metri pătraţi, unul în Bucureşti, de zece metri pătraţi, unul în Prahova, de cinci metri pătraţi, aferent unor apartamente. Mai mult decât atât, în declaraţia de avere a judecătoarei apare şi un teren intravilan situat în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 2,5 hectare, dobândit în 2004, cota parte fiind de 1/14, teren dobândit prin moştenire, avându-l ca  titular pe soţul judecătoarei, Altai Selim Merluşcă. Tot în declaraţia de avere mai apare un teren agricol de 7 hectare situat în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, dobândit tot în 2004, cota parte fiind de 1/14, dobândit prin moştenire, titularul fiind Altai Selim Merluşcă. Tot în 2004, prin moştenire, soţul magistratului a intrat în posesia unui teren de 18 hectare din comuna Săcele, judeţul Constanţa. Luminiţa Zglimbea are două apartamente în Bucureşti şi Prahova, o casă de locuit în Ilfov, două maşini (un VW Polo şi un Ford Kuga), 36.000 de euro, aproape 40.000 de lei şi peste 122.000 de dolari. Judecătoarea a acordat două împrumuturi în nume personal: lui „Niţu M.“ - 25.000 de lei şi lui „Iordache F.“ - 2.000 de euro. În anul 2007, a luat de la Alpha Bank suma de 134.000 de lei, cu scadenţa în 2018. Zglimbea a trecut în declaraţia sa de avere salariul de 135.600 de lei, în timp ce soţul, inginer la ILF Kazakhstan, a avut un venit de 155.000 de dolari.          
 
Luminiţa Zglimbea nu are interese. 
 
Citeşte şi 
Libertatea lui Mazăre, decisă, azi, de Angela Dragne şi de Florentina Dragomir, de la Curtea Supremă (rechizitoriu)
Radu Mazăre, la Curtea Supremă - „Nu fac denunţuri, nu sunt turnător“. Azi se dă verdictul final 
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
Sorin Strutinsky, azi în faţa judecătoarei Luminiţa Zglimbea, de la Curtea Supremă 
Luminiţa Zglimbea a anulat mandatul de arestare a prim-procurorului Constantin Balaban
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii