Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce cifre intră USL în anul electoral Sondajul PSD Constanţa arată cât de slab este PNL

ro

24 Oct, 2011 01:00 4006 Marime text
cap_1.jpgPSD are în jur de 50%, PNL - 8%, iar PDL - 12%, în timp ce USL este cotat cu 10 procente sub procentele PSD. Victor Manea spune că în acelaşi sondaj el este cotat cu 54% ca intenţie de vot dacă ar candida la Primăria Constanţa, în timp ce Mazăre are peste 65%

Şoc şi groază pentru liberali la Constanţa. Organizaţia condusă de Victor Manea are 8 procente, aşa cum rezultă din sondajul PSD efectuat ca instrument pentru stabilirea candidaţilor pentru posturile de consilieri locali anul viitor, susţin surse din PSD. Cu această zestre, liberalii nu pot spera să obţină pe negociere decât eventual un număr mai mare de consilieri. În prezent, liberalii au doar trei aleşi în CLM Constanţa şi şapte în Consiliul Judeţean Constanţa.

„Doar o negociere politică i-ar putea salva pe liberali"

Protocolul de înfiinţare al Uniunii Social Liberale conţine mai multe capitole care fac referire la modul în care trebuie să funcţioneze acest parteneriat politic atât înainte de alegerile locale, cât şi în timpul lor, pe parcursul parlamentarelor, europarlamentarelor şi apoi în cadrul prezidenţialelor.

Oficial, preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa, Lucian Băluţ, susţine că va discuta cu omologul său, Victor Manea, pe baza protocolului USL şi vor conveni asupra tuturor punctelor ce vor fi cuprinse în acest document.

Neoficial însă, susţin mai mulţi social-democraţi, liberalii vor fi nevoiţi să accepte condiţiile PSD. „Doar o negociere politică ar putea să le aducă liberalilor ce îşi doresc, un viceprimar din câte am înţeles. Probabil PNL se bazează pe aceste negocieri", spune şi Lucian Băluţ.

Rezultate disproporţionate în sondajul făcut de PSD

Sondajele care s-au finalizat au fost realizate de către un institut de sondare a opiniei publice la nivel naţional şi ar fi trebuit prezentate deja, aşa cum cere protocolul, fiecare institut având acces în vederea verificării la chestionarele şi bazele de date ale celuilalt institut. În sondajul comandat de PSD, maestrul de ceremonii se spune că ar fi fost sociologul Marius Pieleanu, în care liberalii nu par să aibă prea multă încredere. Victor Manea, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa, spune că nu ar fi văzut sondajul, dar cifra de 8% i se pare mult mai mică. Liberalul susţine că PNL ar fi peste PDL în sondaj, însă PSD are interesul să nu comunice datele exacte. Pentru atitudinea de frondă liberală există şi o explicaţie pe care o regăsim şi în protocolul USL, acolo unde se specifică faptul că „proporţia calculată se va aplica pe listele de candidaţi prin ocupări succesive în ordinea proporţiei rezultate, prin utilizarea sumei resturilor subunitare după convergenţa cu un loc întreg, urmând repetarea procedurii până la epuizarea numărului maxim de candidaturi permis de legea electorală pentru lista respectivă". În traducere liberă, aşa cum a explicat preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa, Lucian Băluţ: „Dacă PSD are în sondaj 60%, iar PNL 20%, lista este alcătuită cu 6 reprezentanţi PSD, doi de la PNL şi aşa mai departe, până la epuizarea numărului de candidaturi, cu precizarea că de numărul de locuri ce revin PNL trebuie să beneficieze de la caz la caz şi PC". Aşadar, paritatea se termină acolo unde sondajul de opinie spune negru pe alb că PSD e mare, iar PNL e mic spre foarte mic. Apropo de peştele mare şi de peştele mic, PSD are în jur de 50%, PNL - 8%, iar PDL - 12%, în timp ce USL este cotat cu 10 procente sub procentele PSD.

Victor Manea spune că în acelaşi sondaj el este cotat cu 54% ca intenţie de vot dacă ar candida la Primăria Constanţa, în timp ce Mazăre are peste 65%.

Cert este că, doar în urma unor negocieri, algoritmul de repartizare a mandatelor de consilieri locale va fi în cel mai fericit caz de 2-1 în favoarea PSD, deşi sunt şi voci care susţin că acesta ar putea fi de 2,5 - 1 tot pentru PSD. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca, forţându-i cu sondajul, social-democraţii să le ofere liberalilor un post, două de consilieri în plus în CLM Constanţa, dar în niciun caz postul de viceprimar mult dorit.

Manea: „Eu am încredere doar în sondajele modificate de mine"

Pontos din fire, Victor Manea le transmite social-democraţilor că nu are încredere decât în sondajele modificate de el. Mai mult, liberalul spune că până la primăvară va mai exista un sondaj comun, aşa că cel de faţă oricum nu prea contează.

12% pentru organizaţia condusă de Stavrositu

usl_-_Maria_Stavrositu_001.jpg

Fără să facă mai nimic, PDL se scaldă la 12% pe municipiul Constanţa şi se pregăteşte de alegeri. Cifra este una critică, apropiindu-se de scorul obţinut în 2008 de candidatul la Primărie Dorel Constantin Onaca.

Durerea cea mai mare o reprezintă parlamentarele, mandatele puţine care vor rămâne la dispoziţia candidaţilor fiind în mare parte controlate de PSD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii