Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controversata sinucidere care a şocat Constanţa Marius Iulian Ursoi - povestea adevărată, cu bune şi cu rele (galerie foto + video)

ro

22 Sep, 2016 00:00 73984 Marime text
Iulian Marius Ursoi a început să practice karate la începutul anilor '90, la Constanţa. A fost multiplu campion naţional, iar în 1997, în Thailanda, a devenit campion mondial la Muay Thai. S-a retras din activitatea de sportiv în anul 2000.
 
O veste cutremura Constanţa în urmă cu două seri: cunoscut ori mai puţin ştiut, constănţeanul Marius Iulian Ursoi, fost campion mondial de kick-boxing, şi-a pus capăt zilelor, în casa sa din Eforie Nord. În trecut temut apropiat al fraţilor Vasea, care obişnuiau să facă legea pe străzile Constanţei, Marius Ursoi se afla în prezent sub imperiul unor măsuri preventive, în urma plângerilor formulate de concubina sa împotriva lui, femeia acuzându-l de repetate agresiuni fizice.
 
Numele Marius Iulian Ursoi naşte dispute în rândul celor care l-au cunoscut ori au auzit de el. Cu o carieră sportivă de invidiat în spate, în ultimii ani Ursoi a ajuns în atenţia publicului şi ca urmare a scandalurilor în care a fost implicat.

Martor pentru fraţii Vasea

Ani la rând, Ursoi s-a prezentat la instanţa de judecată, în calitate de martor şi parte vătămată în procesele formate în urma scandalurilor de stradă care au îngrozit Constanţa în anii 2006-2007, certuri în care apăreau numele indivizilor „faimoşi“ în acele momente: fraţii Mihăiţă (Miţu) Traian VaseaCristian Gheorghiu, zis CristelCristian GherghişanLucian Călimărea, zis Călin Nebunul, ori Petrică Tomescu, zis Frumuşelul. Ulterior, procesele s-au încheiat, iar fiecare dintre aceştia şi-a urmat cursul în viaţă.

Scandal cu poliţista şi bebeluşul

În ceea ce-l priveşte pe Ursoi, acesta a continuat să antreneze copiii, dezvăluindu-le tainele artelor marţile, însă, din păcate, nu s-a limitat doar la aceste activităţi. În octombrie 2012, el a fost implicat într-un scandal, în cartierul Poarta 6, după ce ar fi agresat o poliţistă aflată în timpul liber şi pe familia acesteia. Din nefericire, în timpul altercaţiei, Ursoi l-ar fi împins pe soţul poliţistei peste căruciorul în care se afla bebeluşul femeii. În apărare, Marius Ursoi a declarat că nu a vrut decât să îşi apere familia, fiind chemat de soţia lui, deranjată că soţul poliţistei i-ar fi închis portiera de la maşina parcată pe trotuar, pentru a avea loc să treacă pe acolo cu bebeluşul în căruţ. Femeia a susţinut că fusese lovită la picior, iar pe parcursul scandalului cu soţul poliţistei, şi-a sunat soţul, pentru a interveni. În urma unui lung proces, Ursoi a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare.

Reclamat de concubină

Recent, aşa cum am arătat mai sus, fostul kick-boxer a ajuns din nou în atenţia autorităţilor, după ce concubina sa l-a acuzat de fapte repetate de violenţă comise asupra sa. După cum se arată în comunicatul remis presei de reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Constanţa, „în perioada august-septembrie 2016, inculpatul Ursoi Marius Iulian a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate J.A.V., lovind-o cu pumnii şi picioarele, a ameninţat-o, în mod repetat, atât direct, cât şi prin intermediari, cu acte de violenţă pe aceeaşi persoană vătămată, a exercitat acte de constrângere a persoanei vătămate să-şi retragă plângerea depusă împotriva inculpatului şi a încălcat ordinul de protecţie pe care persoana vătămată îl obţinuse împotriva sa, printr-o hotărâre judecătorească“.
 
În ordinul de protecţie emis de Judecătoria Constanţa la cererea concubinei lui Ursoi, se precizează faptul că acesta trebuia să menţină o distanţă minimă faţă de ea de 50 de metri şi să nu încerce să comunice sub nicio formă cu aceasta, pe o perioadă de trei luni, ce s-ar fi terminat în luna noiembrie.

„Lacrimi, Durere, Alina“

Cu toate acestea, se pare că fostul campion ar fi încercat să o determine pe femeie să îşi retragă plângerile împotriva lui. Mai mult decât atât, i-ar fi trimis şi o coroană mortuară: „În aceeaşi perioadă“, au arătat procurorii, „inculpatul s-a deplasat la locuinţa persoanei vătămate, a împiedicat-o să se deplaseze cu autoturismul personal, i-a adus o coroană funerară cu înscrisuri explicite («Lacrimi, Durere, Alina»). Prin telefon, inculpatul i-a adus persoanei vătămate ameninţări cu acte de violenţă şi suprimarea vieţii, cu scopul de a o determina să revină la relaţia anterioară cu inculpatul“.

Mandat de arestare emis vineri seara

În acest context, procurorii constănţeni au mai cerut o dată instanţei Judecătoriei Constanţa să emită mandat de arestare preventivă pe numele său, deşi o primă astfel de solicitare le fusese respinsă, iar judecătorii deciseseră ca Marius Iulian Ursoi să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. Totuşi, această nouă cerere de arestare a fost admisă de instanţa de judecată, iar vinerea trecută Judecătoria Constanţa emisese mandatul. Cu toate acestea, actul nu a fost pus în practică, întrucât Ursoi a făcut contestaţie împotriva acestei decizii, iar procesul pentru arestare urma să fie reluat la Tribunalul Constanţa. Termenul fusese stabilit pentru ieri.
 
În paralel, şi Ursoi se adresase Judecătoriei, cerând modificarea controlului judiciar, însă cererea i-a fost respinsă cu numai o zi înainte de a se sinucide.

Ursoi trebuia monitorizat?

În seara de 20 septembrie, vestea potrivit căreia Marius Iulian Ursoi şi-ar fi pus capăt zilelor spânzurându-se în propria locuinţă din Eforie Nord i-a şocat pe toţi apropiaţii săi. Bărbatul nu a mai aşteptat judecarea contestaţiei sale privind arestarea.
 
Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, expert poligraf cu grad de comisar-şef, fostul şef al Laboratorului de Detecţie a Comportamentului Disimulat Constanţa din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, a încercat să explice gestul fostului campion: „Când un om se află într-o situaţie ca a lui, în care este anunţat că este posibil să fie închis, ar trebui sprijinit de apropiaţi şi monitorizat cel puţin 72 de ore, pentru că nu se ştie niciodată cum poate reacţiona psihicul uman într-o astfel de situaţie-limită“, a menţionat profiler-ul.

Ursoi, campion mondial la Muay Thai  

Iulian Marius Ursoi a început să practice karate la începutul anilor '90, la Constanţa, cu Nicolae Mavrodin. A fost multiplu campion naţional, iar în 1997, în Thailanda, a devenit campion mondial la Muay Thai. S-a retras din activitatea de sportiv în anul 2000. A lucrat şi alături de celebrii Daniel Ghiţă şi Ciprian Sora. În ultimii ani, a pregătit sportivi la CS Kickbox Ursoi, printre care Eduard Chelariu, Gabriel Topciu, Bogdan Brânzei, Robert Isop sau Costin Ghindeanu.

„Luptele mele vor fi în memoria ta“  

În prezent, Eduard Chelariu este component al clubului Pontica din Constanţa şi evoluează la Superkombat. „Chiar dacă a fost o supărare între noi, nu te voi uita niciodată! Ai fost şi vei fi omul care mi-a pus mănuşile în mâini. Ai fost omul care a avut cea mai mare încredere în mine şi tot din acest motiv sunt astăzi unde sunt, adică lângă campioni. Ai avut înţelepciunea şi totodată nebunia de a mă arunca în cuşca cu lei încă de mic şi necopt. Caracterul şi nebunia au fost calităţile pe care le-am «furat» de la tine. Îmi pare rău că nu ţi-am spus lucrurile astea niciodată în faţă. Îmi pare rău că nu am avut tăria de caracter să stau de vorbă cu tine. Scriu rândurile acestea şi mă adresez cu «tu», pentru că tu ai fost ca un prieten, mentor, orice… Luptele mele vor fi în memoria ta şi îţi voi dedica fiecare victorie. Acum nu mai avem ce face. Eu şi persoanele care te-am iubit trebuie să mergem înainte. O să ne lipseşti, domn profesor! Odihneşte-te în pace, domn profesor!”, a postat pe Facebook Eduard Chelariu.

„Toţi trebuie să ne amintim de el aşa cum îl ştiam“  

La CS Kickbox Ursoi a lucrat cu Iulian Ursoi şi Mihai Isop (ca antrenor secund). Acesta este şi arbitru, iar o perioadă a îndeplinit funcţia de director general în divizia profesionişti a Federaţiei Române de Freestyle - Kickboxing. În prezent, este implicat în proiectul „Respect World Series“.
 
„Iulian Ursoi mi-a modelat copilul (n.r. Robert Isop). Mă uit în fiecare zi şi îl identific pe Riko cu el. Mă uit la ceilalţi copii din sală. Toţi au acea mândrie şi bărbăţie, toţi au găsit (şi-au croit) un drum în viaţă. Iulian Ursoi a fost primul campion mondial român de Muay Thai. Am avut onoarea să îi fiu secund la Kickbox Ursoi. Deja au apărut tot felul de speculaţii în reţelele de socializare, însă noi toţi trebuie să ne amintim de el aşa cum îl ştiam. Vreau ca în numele lui Marius Iulian Ursoi, în numele Kickbox Ursoi şi în numele meu să îmi cer iertare pentru orice greşeală am făcut faţă de oricine, cu ori fără voia noastră“, a declarat Mihai Isop.

„Ursoi, omul care nu ştie ce înseamnă locul doi“ 

Nicolae Mavrodin a postat pe Youtube, pe 28 ianuarie 2015, un filmuleţ despre Iulian Ursoi, intitulat „Ursoi Marius, istoria unui campion”. „Unul dintre elevii mei care mi-au marcat cariera anilor '90. Ursoi Marius Iulian este caracterizat de o ambiţie de fier, este omul care nu ştie ce înseamnă locul doi, un campion înnăscut”, arată Mavrodin. Video-ul conţine imagini din anul 1995, iar Nicolae Mavrodin menţionează, la final: „Iulian Marius Ursoi începe pregătirea în arte marţiale în anul 1991, la Liceul «Navrom», sub îndrumarea instructorului pe atunci Mavrodin Nicolae - centură neagră 1 Dan. În scurt timp, datorită ambiţiei, în 1992, devine vicecampion naţional. În anul 1994, devine campion naţional, iar în anul 1997 câştigă Cupa Mondială, vârful de lance al carierei sale. Sunt mândru că am un astfel de elev. Este un prieten de nădejde. Mult succes şi în cariera ta de antrenor, Ursule!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alecs alx 23 Sep, 2016 13:57 Sa ii fie tarana usoara .... Dumnezeu sa il oerte a fost un om de milioane ma ajutat in multe cazuri Imi pare sincer rau ca a facut ce a facut Ramai in pace iulian marius ursoi
  • Ionut 23 Sep, 2016 01:06 In primul rand...Dumnezeu sa-l ierte! Nimeni nu este fara de greseli pe lumea asta...toti avem pacate si defecte si toti suntem datori cu o moarte si vom fi judecati, asadar sa avem grija de sufletele noastre caci trupurile vor putrezi in pamant iar sufletele vor merge la judecata... Acest om va ramane in amintire ca oricare alt om si anume: pentru prieteni ca prieten, pentru dusmani ca dusman, pentru adversari ca adversar...s.a.m.d. Dumnezeu sa-l ierte pentru acest gest si sa aiba grija de sufletul lui!
  • cineva 22 Sep, 2016 22:08 Bai, asta este prosteala pe fata. Ursoi nu s-a sinucis, Ursoi a fost sinucis. Ma tem ca avem de-a face cu un nou caz Petrica Iordache. Toata situatia este prea ciudata, inca odata suntem manipulati intr-un mod ordinar. Cu privire la caracterul lui, nu comentez nimic.
  • rn 22 Sep, 2016 17:43 O sa ramana amintit ca un om de milioane, cu un caracter rar intalnit si un antrenor ca a scos campioni care ii vor calca pe urme in viata sportiva.! Sa te odihnesti in pace om bun.!
  • Anonim 22 Sep, 2016 16:54 Dragul meu crezi ca conteaza parerea ta cum ramane, el a fost cine a fost ! Si ca a avut o depresie este om.normal..nu judeca tu....exista dzeu care ne va judeca pe toti..iar despre morti se spun numai lucruri frumoase
  • Nicu 22 Sep, 2016 10:36 O sa ramana amintit ca un...infractor. El a ales drumul asta.