Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conpress pazeste sediile regiei lui Babus

ro

05 Jul, 2009 21:18 3595 Marime text

deschidere.jpgCum se cheltuiesc banii publici pe timp de criză

SC Conpress Holding a mai câştigat, de curând, un contract de la municipalitatea reprezentată de Radu Mazăre #  Pentru 9,5 miliarde de lei vechi firma asigură, mai nou, şi paza sediilor RAEDPP

Sediile Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa sunt în siguranţă, iar funcţionarii care lucrează în cadrul regiei se pot considera, de asemenea, puşi la adăpost de „ieşirile" contribuabililor mai nervoşi. 

De curând, RAEDPP, aflată în subordinea Primăriei Constanţa, a organizat o licitaţie prin intermediul căreia a selectat o firmă care să se ocupe de paza sediilor sale, dar şi a obiectivelor de interes local aflate în administrarea sa. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul se referă mai exact la „servicii de investigaţie şi protecţie cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate". Aşadar, RAEDPP nu căuta nişte simpli gardieni, ci nişte agenţi de pază specializaţi şi în servicii de investigaţie. Dar spunem stop aici imaginaţiei, pentru că altfel ne-am închipui că ne aflăm în nişte filme cu James Bond.

Aşadar, RAEDPP a căutat - nu prea mult, având în vedere că a fost depusă o singură ofertă - şi a găsit. Contractul de „investigaţie şi protecţie" a fost atribuit, pe 11 iunie, unei firme în legătură cu care am putea spune că avem un deja vu. Este vorba despre nimeni alta decât SC Conpress Holding SRL. Rezultatul acestei licitaţii pare tras la indigo cu cel al altor licitaţii organizate de municipalitate. Iată, în continuare, câteva exemple de licitaţii câştigate de firma Conpress Holding, în portofoliul căreia municipalitatea constănţeană ocupă un loc central.

Conpress Holding, agreată de municipalitate

Pe 4 septembrie, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa, din staţiunea Mamaia, a fost atribuit firmei Conpress Holding SRL. Pentru furnizarea acestor servicii, ale căror coordonate în timp şi spaţiu nu sunt clar definite în anunţul de atribuire, firma a încasat de la municipalitatea constănţeană nu mai puţin de 8.718.192 de lei fără TVA, adică imensa sumă de aproximativ 104 miliarde de lei vechi.     

Pe lângă această tranzacţie, SC Conpress Holding SRL a mai parafat una cu municipiul Constanţa. Renumita firmă a câştigat şi contractul privind paza bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa. Astfel, pe 14 noiembrie, Conpress Holding a obţinut de la primărie - atenţie! - un contract de 4.733.568 de lei fără TVA, adică de peste 56 de miliarde de lei vechi.

Pe 16 februarie, municipalitatea a atribuit aceleiaşi societăţi şi contractul privind serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Constanţa, aflaţi în exerciţiul funcţiunii. Valoarea totală finală a contractului, care se va derula pe parcursul a trei ani, este de 624.960 de lei fără TVA. Curios este faptul că toate cele trei contracte, ca de altfel şi ultimul, privind paza sediilor RAEDPP au în comun, pe lângă câştigătorul unic, şi faptul că nu a existat decât un singur ofertant, în toate cazurile expuse, deşi piaţa constănţeană abundă de firme de pază.

sediu_raedpp_01.jpgScump dom'le, scump!

Dar să revenim la contractul privind paza sediilor RAEDPP. Valoarea acestui contract, câştigat în urmă cu aproape o lună de către Conpress Holding, se cifrează la 799.350 lei fără TVA, adică la peste 9,5 miliarde de lei vechi. Pe de altă parte, dacă facem un calcul simplu, tariful practicat de SC Conpres Holding pare exorbitant, dacă este să luăm în considerare faptul că suma obţinută prin contract este pentru prestaţia pe un an de zile (deşi în anunţul de atribuire nu se precizează perioada derulării contractului). Aşadar, având în vedere faptul că RAEDPP are trei sedii - cel de pe bulevardul 1 Mai, cel de pe strada Dezrobirii şi cel din strada Răscoala din 1907 - şi că agenţii de pază lucrează şi în ture de noapte, ajungem la concluzia că în sistemul de pază al regiei sunt angrenaţi cam 15 oameni. Împărţind suma (rotunjită) de 10 miliarde de lei vechi, la 12 luni şi la 15 oameni, obţinem circa 55 de milioane de lei de om, pe fiecare lună. Bineînţeles că şi firma are partea sa, din care se scad şi impozitele, cheltuielile cu echipamentele etc, dar chiar şi aşa, suma ce revine lunar societăţii pentru un singur agent pare destul de mare. Cu atât mai mult dacă ţinem cont şi de faptul că un agent de pază este retribuit lunar, de obicei, cu şapte milioane de lei vechi. Însă, chiar şi în condiţiile în care paznicul ar câştiga un salariu lunar de zece milioane de lei vechi, suma rămasă din cele aproximativ 55 milioane tot pare mare. Aşadar, serviciile oferite de Conpress Holding nu sunt prea ieftine, însă ce să-i faci dacă nu ai de unde alege, din cauză că la licitaţie nu vine decât un singur ofertant?! Pentru a afla perioada pentru care SC Conpress Holding a obţinut suma de aproximativ 9,5 miliarde de lei în schimbul serviciilor oferite RAEDPP l-am contactat telefonic pe directorul instituţiei, Radu Babuş, care însă nu a răspuns apelului nostru. 

Mazăre şi Constantinescu s-au retras din firmă în 2002

Reamintim că SC Conpress Holding SRL a fost înfiinţată în 1994 de Radu Mazăre, Gabriel Sorin Strutinsky, Mihail Cârciog şi Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean. Printr-un act adiţional la actele constitutive ale firmei, încheiat pe 6 februarie 2002, Radu Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu şi-au cesionat părţile sociale Sandei Ciocoiu, membru PSD. Aşa cum am arătat, firma are un istoric în colaborarea cu Primăria Constanţa. De altfel, Gabriel Sorin Strutinsky, Mihail Cârciog şi Nicuşor Daniel Constantinescu sunt asociaţi cu Radu Mazare şi într-o altă firmă a holdingului Conpress: SC Conpress Group SRL. Cei patru mai sunt parteneri de afaceri şi în SC Xenoti SRL - firma care administrează Hotelul Flora din Mamaia.

{mos_ri:Conpress Holding,RAEDPP}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constanteanul! 07 Jul, 2009 11:04 3 posturi * 730 ore/ luna = 2190 ore 1 post incadrat cu 3.4 agenti * 3 posturi = 10,2 ~ 11 agenti 950000 lei/ an : 12 luni : 11 agenti = 7196, 96 lei/ agent scadem circa 30 % cheltuieli personal, investitii, etc. si rezulta un venit de cca. 5038 lei/ agent/luna asta in cazul in care paza se efectueaza in 3 posturi in program permanent.