Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Complot antipatriarhal

ro

11 Sep, 2007 00:00 4145 Marime text
1189447689.jpg

Cu doar cateva zile inainte de alegerea noului patriarh, zona din preajma Palatului Arhiepiscopal al lui Teodosie a fost impanzita de afise impotriva Inalt Prea Sfintitului Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei

De fapt, acestea au fost lipite, dar si imprastiate prin zona, chiar in data de 8 septembrie, cand credinciosii de rit crestin ortodox praznuiesc Nasterea Maicii Domnului. Pe gardul catedralei, pe copacii din apropiere, au fost lipite astfel de afise, format A3. Totodata, la cutiile postale ale locatarilor din zona au fost introduse afise mai micute, de buzunar, cu acelasi continut. Toate mesajele erau impotriva alegerii lui Daniel ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, intreaga actiune fiind revendicata de Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti. Afisele, tiparite in conditii grafice excelente, si, dupa cate se pare, chiar intr-o tipografie de-a Patriarhiei, prezinta cateva din motivele pentru care IPS Daniel nu ar trebui lasat sa candideze pentru scaunul patriarhal. Crestinii practicanti arata ca mitropolitul Moldovei are inclinatii de dictator, fiind propus de Masonerie pentru functia de patriarh. Daniel, cel despre care se spune ca ar avea cele mai mari sanse de a deveni patriarh, mai este acuzat ca, in timpul studiilor din Elvetia, a fost angajatul catolicilor si protestantilor. Organizatia autointitulata Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti arata ca ar fi normal ca patriarhul sa fie ales dintre IPS Bartolomeu Anania, PS Ioan, IPS Teofan sau PS Galaction.

De ce gardul arhiepiscopiei?

Alegerea patriarhului va avea loc maine, iar zona din preajma Palatului Arhiepiscopal al Tomisului nu a fost deloc intamplator aleasa pentru plasarea afiselor, fiind cunoscut sprijinul pe care Inalt Prea Sfintitul Teodosie l-ar da lui Daniel. Si nu degeaba, ci pentru a deveni si el mitropolit, mai ales ca surse din cadrul Sfantului Sinod spun ca arhiepiscopul Tomisului are o mare influenta in alegerea noului patriarh. Si sa vedem si de ce. In randul votantilor se afla o seama de prieteni de-ai arhiepiscopului Tomisului. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Teodosie, care va vota dupa cum va cere arhiepiscopul, este Gheorghe Martin, fost prefect al Constantei. Fara niciun fel de ierarhie in ceea ce priveste relatia cu Teodosie, dar care ar putea influenta votul pentru functia de patriarh ar putea fi senatorul PD Dorel Constantin Onaca. In sprijinul sau, ar putea sari cu un vot Sorin Frunzaverde, deputat PD, din acelasi partid ca si Onaca, si prieten de-al sau. In aceasta situatie, mai trebuie luat in calcul ca, de la Episcopia Caransebesului, de care face parte Frunzaverde, nu exista niciun candidat pentru inalta functie din BOR si atunci ar putea, fara niciun fel de probleme, sa-l ajute pe cel vizat de Teodosie. In aceasta alianta, arhiepiscopul ar putea sa-l aiba de partea sa si pe Trifon Belacurencu, din Episcopia Tulcei, care face parte integranta din Arhiepsicopia Tomisului. Belacurencu, presedintele filialei PSD Tulcea, este bun prieten atat cu Teodosie, dar si cu fostul primar PSD al Tulcei, Constantin Mocanu, unul dintre cei care l-au sprijinit in absolut toate actiunile sale pe inaltul ierarh dobrogean. Gavril Marza, membru PSD, presedintele Consiliului Judetean Suceava, din partea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, poate da si el ajutor celui pe care il va sprijini Teodosie. El nu poate uita ca arhiereul Tomisului este nascut in judetul Suceava, si tot in satul sau natal, Gheorghiteni, comuna Dorna Arini, a ctitorit manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, devenita in foarte scurt timp una dintre principalele atractii turistice ale zonei. Aceleasi surse mai spun ca Teodosie s-ar putea baza in alegerea noului patriarh si pe voturile lui Lucian Iliescu, primar al Giurgiului, actualul membru PD pe care il cunoaste, de cand arhiereul era episcop al Snagovului, si tot de acolo il mai stie si pe Constantin Balaceanu Stolnici, dar si pe actualul presedinte al PNTCD, Marian Milut. La toate voturile despre care am vorbit, trebuie luat in seama chiar si cel al lui Teodosie, dar si al altor membri ai Consiliului, iar, in felul acesta, jocurile ar fi facute. Inca un vot va veni sigur si din partea preotului Andrei Salomia, de la Navodari, si acesta facand parte din alegatorii de la Bucuresti ai patriarhului.

Teodosie, mitropolit de Tomis sau de Moldova

Asadar, dintr-un foc, Teodosie ar ajunge in Colegiul Electoral Bisericesc cu destule voturi prin care sa influenteze alegerea patriarhului. Si acesta este foarte posibil sa fie Inalt Prea Sfintitul Daniel, actualul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in defavoarea lui IPS Teofan, mitropolitul Olteniei. Vorbim aici doar in cazul in care in cursa nu va intra insusi arhiepiscopul Tomisului. Odata ales noul patriarh, se preconizeaza si o serie de modificari in componenta structurilor bisericesti. Asadar, cu sprijinul lui Teodosie, Daniel va ajunge patriarh. In aceasta situatie, in mediile bisericesti, se sopteste ca, pentru ajutorul dat, mitropolit al Moldovei si Bucovinei va fi numit IPS Teodosie. Odata ajuns aici, Casian, episcopul Dunarii de Jos, chiar daca este prieten cu Daniel si a fost mana dreapta a acestuia, va fi nevoit sa vina la Arhiepiscopia Tomisului, pentru ca nu s-ar intelege cu Teodosie. Totodata, pentru ca Teodosie a revitalizat constructia de lacasuri sfinte, este foarte posibil ca Episcopia Dunarii de Jos sa fie unita, intr-un timp foarte scurt, cu Arhiepiscopia Tomisului, fiind astfel reactivata Arhiepiscopia Tomisului si a Dunarii de Jos, cu actualul arhiepiscop in frunte. In cazul acesta, Casian s-ar duce la Iasi, in locul lui Daniel, cu mari sanse de a deveni patriarh, in cazul in care actualului mitropolit al Moldovei i s-ar intampla vreo nenorocire. Aceleasi surse bisericesti mai spun ca, totusi, Teodosie nu s-ar incumeta sa intre in cursa pentru patriarhat si sa-l manie si mai rau pe Daniel, cu care nu se poate spune ca este prieten.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii