Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comoara disparuta, cautata prin tribunal

ro

09 Oct, 2008 00:00 1782 Marime text
1223495628.jpg

In ziua de 30 octombrie 1960, de la Levon Ihtirian au fost ridicate circa doua sute de monede, toate din aur, care nu i-au mai fost restituite niciodata

A primit sapte ani de inchisoare corectionala si i s-a confiscat toata averea, pentru ca a indraznit sa sfideze statul si sa isi ascunda monedele de aur, mostenire de familie, in soba si in niste tevi. Intre timp, omul a decedat, iar familia lui cauta acum sa-l reabiliteze si sa-si recupereze bunurile preluate abuziv. Aceasta este povestea socanta a lui Levon Ihtirian, nascut in Turcia, in 1896, si condamnat la inchisoare de Tribunalul Popular al orasului Constanta pentru crima de a fi refuzat sa-si cedeze mostenirea de familie catre statul comunist. In prezent, Louise Hitter Georgescu Pipera (nascuta Ihtirian), fiica lui Levon, solicita Tribunalului Constanta revizuirea sentintei de condamnare a tatalui sau si a deciziei prin care acestuia i s-a respins recursul ca nefondat. Levon Ihtirian a fost trimis in judecata in stare de libertate pe 26.01.1960, pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 2, 5 si 14 din Legea 284/1947, modificata prin Decretul nr. 209/1950. Legea nr. 284/1947 prevedea cedarea catre BNR a aurului, valutelor efective si a altor mijloace de plata straine.

Monede ascunse in soba

Concret, Levon Ihtirian a fost acuzat ca, in perioada 1944 - 1947, a achizitionat monede de aur, care ar fi trebuit sa fie cedate statului, dar care, insa, au fost gasite la domiciliul sau. O parte dintre monede, mai precis 33, au fost descoperite in hornul sobei sale, iar alte 161 au fost gasite de organele Militiei in niste tevi de aluminiu, in beci, unde omul le-a ascuns, in loc sa le predea in termen de 15 zile, fara nicio consecinta penala, potrivit legii. Pentru aceasta fapta, batranul, in varsta de 64 de ani, la vremea respectiva, a fost condamnat la sapte ani de detentie. Sentinta a fost pronuntata in cadrul sedintei publice din 30.03.1960, prezidata de judecatorul Eliza Popescu, cu participarea asesorilor populari Stefan Cornea si Zenovia David. Procurorul de sedinta a fost Simion Goioane, care a afirmat ca vinovatia lui Levon Ihtirian este dovedita cu prisosinta si a solicitat condamnarea acestuia. De aceeasi parte s-a situat si Serban Mischie, jurisconsultul Bancii de Stat Constanta, care a parut chiar mai inversunat decat procurorul in solicitarile privind condamnarea batranului. Mischie a tinut sa sublinieze ca, desi apararea a afirmat ca o parte dintre monedele descoperite la Ihtirian erau exceptate de la cedare, faptul ca omul le-a ascuns a dovedit intentia sa de a "eluda legea". Nu in ultimul rand, procurorul a cerut instantei sa i se confiste toata averea lui Levon Ihtirian.

Asuprit de turci

De cealalta parte, avocatul apararii parea sa fie convins de faptul ca duce o lupta pierduta din start, insa a pledat pentru intelegere din partea judecatorilor. Apararea a incercat sa arate ca barbatul a pastrat monedele pentru "a le avea la batranete". Avocatul a argumentat ca Levon Ihtirian, fiind cetatean de origine etnica armeana, a avut mult de suferit, de-a lungul vietii, din cauza turcilor: In acest sens, monedele respective reprezentau "o arma de aparare impotriva satrapilor turci, care-i schingiuiau, iar in schimbul monedelor, si-ar fi asigurat o viata ceva mai buna", a sustinut reprezentantul legal al batranilor. Apararea a cerut acordarea de largi circumstante atenuante si a rugat instanta sa nu dispuna arestarea clientului sau, acesta fiind batran, incult si a ramas cu mentalitatea de om asuprit. In ciuda acestor argumente, instanta l-a gasit vinovat pe Levon Ihtirian de toate capetele de acuzare si a decis sa fie incarcerat imediat, iar intreaga avere sa ii fie confiscata, impreuna cu monedele care l-au adus in aceasta situatie.

Inventarul "cocoseilor"

Organele care au dus la indeplinire dispozitiile instantei au confiscat de la batran cele 33 de monede de aur descoperite in soba, in valoare de 1.674,32 de lei, dar si pe cele 161, ascunse in tevi, dintre care doua au fost considerate mostenire de familie, valoarea celorlalte 159 ridicandu-se la 6.945,13 lei. In ziua de 30 octombrie 1960, de la Levon Ihtirian au fost ridicate, potrivit dispozitiilor instantei, "58 de bucati monede de aur franceze, a cate 20 de franci bucata, 67 bucati monede de aur engleze, a cate o lira sterlina bucata, 15 bucati monede de aur rusesti, a cate zece ruble bucata". Totodata, au mai fost retinute o moneda de aur in valoare de cinci ruble, sapte monede turcesti, din care una cu toarta, care valorau o lira bucata, si doua monede belgiene, a cate 20 de franci bucata. Batranul mai avea puse deoparte o moneda de aur americana, ce valora cinci dolari, trei germane, a cat 10 marci bucata, una elvetiana, in valoare de 10 franci, si una romaneasca, ce a fost estimata la 12 lei. Printre "cocoseii" ce i-au adus condamnarea la inchisoare se numara si o moneda de aur turceasca, emisa in 1923, una maghiara, de zece coroane, si inca trei din aur, gaurite. La aproape jumatate de secol dupa decizia instantelor comuniste, Louise Hitter Georgescu Pipera, fiica lui Levon Ihtirian, solicita Tribunalului Constanta restituirea apartamentului care le-a fost confiscat abuziv. Conform solicitarii sale, imobilul revendicat consta dintr-o constructie si o suprafata de 330 mp, situate in Constanta, pe strada Dacia. Femeia cere achitarea parintelui sau, pe motiv ca fapta pentru care tatal ei a fost condamnat nu exista. De altfel, Legea 284/1947, in baza careia Ihtirian a fost inchis, a fost considerata abuziva si abrogata prin OUG 190/2000. In ceea ce priveste monedele care l-au bagat pe tatal ei in inchisoare, contravaloarea acestora a fost restituita familiei in 2001, printr-o sentinta a Judecatoriei Constanta, ramasa irevocabila. Cazul se va judeca la Tribunalul Constanta, pe 17 octombrie.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii