Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt abonaţii la banii publici Contractele încheiate de Consiliul Judeţean în perioada 2007 - 2008 (II) (document)

ro

29 Jun, 2016 00:00 6584 Marime text
 

La final de legislatură, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a publicat pe site-ul propriu toate contractele atribuite în perioada 2004 - 2016. Din lista de contracte este lesne de observat care sunt societăţile ce au fost abonate în fiecare an la contracte cu bani publici. Însă CJC nu a publicat sumele contractelor şi nici modalitatea de atribuire, motiv pentru care solicităm noii conduceri a instituţiei să remedieze această situaţie, pentru buna informare a cetăţenilor judeţului Constanţa.
 
1.153 de contracte a încheiat şi derulat Consiliul Judeţean Constanţa în perioada 2004 - 20.05.2016 cu diverse societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, dar şi cu Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Cele mai multe contracte au fost încheiate în anul de graţie 2009 - 184. Şi anul 2013 a fost unul fructuos pentru cei care au încheiat cele 110 contracte cu CJC, dar şi anii 2011 şi 2014, cu câte 104.
 
În ediţia de astăzi, vă prezentăm contractele atribuite în perioada 2007 - 2008, dar şi câteva informaţii relevante legate de firmele care au avut mai mult de două contracte derulate anual cu administraţia judeţeană.
 
Vă reamintim că, din 2004 şi până în 2014, Consiliul Judeţean l-a avut preşedinte în exerciţiu pe Nicuşor Constantinescu, secondat de vicepreşedinţii Cristinel Dragomir şi Cristian Darie. De la jumătatea anului 2014, atribuţiile de preşedinte au fost preluate de Cristinel Dragomir, care, imediat după alegerile locale câştigate de PSD la nivelul CJC, a pierdut susţinerea partidului pentru funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean, negociată politic în baza voturilor competitorilor electorali care au câştigat mandate de consilieri.

SC Xerographix SRL, actuala Expertissa Constanţa SRL, abonată la contractele Consiliului Judeţean

85 de contracte a încheiat CJC în anul 2007 cu mai multe societăţi comerciale, persoane fizice sau avocaţi. SC Xerographix SRL, actuala SC Expertissa Constanţa SRL, este una dintre societăţile campioane când vine vorba despre contracte derulate pe bani publici cu administraţia judeţeană. În 1999, Xerographix SRL devine Expertissa Constanța SRL, are sediul în centrul municipiului Constanța, pe strada Ştefan cel Mare, după ce a funcționat pe bulevardul Mircea cel Bătrân, în aceeaşi clădire în care a avut sediul organizația județeană a PSD condusă de Radu Mazăre. Unicul asociat al firmei este societatea SC Expertissa HQ SRL, cu sediul în Bucureşti. Administratorul firmei constănţene este Ionel Doncilă Pop. Societatea are ca domeniu de activitate repararea maşinilor.
 
La rândul său, Expertissa HQ SRL îi are ca asociaţi persoane fizice pe Ion Colţan, fratele fostului consilier al lui Nicuşor Constantinescu Niculae Colţan, şi pe Mihail Alexandru Marica. Expertissa HQ SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al calculatoarelor, al echipamentelor periferice şi al software-ului.
 
Revenind la defuncta SC Xerographix SRL, în 2007, aceasta a încheiat nu mai puţin de cinci contracte cu CJC. Obiectele contractelor au fost: furnizare de produse licenţe sistem de operare şi software de bază, furnizare de produse şi echipamente de calcul, echipamente periferice şi copiere şi furnizare produse de birou şi agende.
 
În 2007, abia înfiinţată, SC Medimar Imagistic Services SRL încheie cu CJC un contract de asociaţiune în participaţiune pentru activităţi medicale - tomografie computerizată. Activitatea urma să se desfăşoare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Medimar Imagistic Services SRL are sediul social în municipiul Constanţa, strada Pictor Nicolae Grigorescu nr. 7. Cele 20 de părţi sociale ale firmei sunt deţinute de Mariana Bărdaş şi Marcel Dumitru Bărdaş. Fiecărui asociat îi revine un procent de 50% din capitalul social. Cei doi asociaţi sunt şi administratorii societăţii, care se ocupă de „activităţi de asistenţă medicală specializată“.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Mariana Bărdaş mai este asociată în Albani Management & Mentenance SRL, Medimar Investigation SRL şi Save Working SRL. La rândul său, Marcel Dumitru Bărdaş apare ca asociat în Medimar Imagistic Services SRL, Medimar Investigation SRL, Montana Holiday SRL, Valentino & SRL, dar şi în BBN Holidays Tour SRL (în insolvenţă), Mediamar Advertising SRL (radiată) şi Mediamar Promotion SRL (radiată).

Marcel Dumitru Bardaş este fost director şi administrator al Companiei Naţionale Maritime Petromin Constanţa.
 
În septembrie 2008, tomograful Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-a defectat, astfel că bolnavii care aveau nevoie de investigaţii de specialitate au fost nevoiţi să apeleze la unitatea medicală privată din unitatea sanitară, unitate care avea încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa. Clinica medicală privată din interiorul unităţii sanitare, Medimar Imagistic Services SRL - vă reamintim, unitate înfiinţată cu contract de asociere prin participaţiune cu CJC şi SCJU -, deserveşte zilnic până la 50 de bolnavi. 
 
O altă companie abonată la contracte cu statul apare pe lista contractelor încheiate de CJC în 2007: SC Search Corporation SRL. CNADNR a plătit, de-a lungul anilor, aproximativ 60 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate (SF) şi studii de prefezabilitate pentru aproximativ 1.400 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres a căror construcţie nu a fost demarată niciodată. Cea mai mare parte a acestor sume a fost încasată de marile firme din domeniu, care au executat SF-uri pe bandă rulantă, pe baza contractelor obţinute prin licitaţie de la CNADNR. Între acestea se numără Search Corporation.
 
Şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a atribuit, pe data de 19 ianuarie 2015, un contract în valoare de 313.446 de lei (fără TVA), prin negociere fără anunţ de participare, asocierii de firme SC Search Corporation SRL - SC Luca Way SRL. Contractul prevedea prestarea de „servicii de proiectare pentru reactualizarea documentaţiei tehnico-economice, reactualizarea devizului general în vederea redepunerii cererii de finanţare ca proiect major pentru finalizarea obiectivului de investiţii Pod rutier la km 0+540 al CDMN şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa”, conform licitatiapublica.ro. Proiectul beneficiază de fonduri comunitare. Pentru administraţia judeţului Constanţa, Search Corporation a efectuat studii de fezabilitate pentru drumuri judeţene sau tronsoane de drumuri şi un plan de amenajare a teritoriului judeţului Constanţa, secţiunea căi comunicaţii, dar şi un studiu de trafic pentru drumurile judeţene.
 
Search Corporation SRL are un capital social de 20.360.000 de lei şi desfăşoară „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. Conform Registrului Comerţului, acţionarii firmei sunt Search AVG Inc, cu sediul în Delaware, SUA, care deţine 99,989% dintre părţile sociale, şi cetăţeanul româno-american Michael Mihai Stanciu, cu 0,011%.

Conform vrajitorul.eu, în anul 2013, firma a raportat o cifră de afaceri de 49 de milioane de lei, un profit de doar 490.000 de lei şi un număr de 292 de angajaţi. Compania se află într-o situație financiara precară. Nivelul profitabilității operaționale, precum și cel al indicatorilor de solvabilitate nu pot garanta o evoluție total lipsită de riscuri în perioada următoare. Firma întâmpină dificultăți în achitarea obligațiilor de plată față de partenerii de afaceri, mai arată sursa citată. 

2007 - 85 de contracte plătite de Consiliul Judeţean

În 2007, CJC a încheiat contracte cu: Institutul Naţional de Cercetare în Turism Bucureşti, pentru studii de fezabilitate realizare proiect port turistic de agrement Tomis, porturi turistice la Topalu, Capidava şi Ostrov, dar şi pentru realizarea reţelelor de centre de prevenţie, tratament medical şi puncte de salvamar pe litoral.

Cu SC Topocad Serv SRL, pentru servicii de cadastru la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Eforie Sud.

Cu SC Savian Design SRL, pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în vederea finanţării lucrărilor din programul Hiperb.

Cu SC Comteh SRL, pentru supraveghere video şi înregistrare imagini, cu SC Litoral Construct SA, pentru execuţie de lucrări locuinţe de tip familial în localitatea Cumpăna, cu SC Duomanagement Construct SRL, pentru lucrări de reparaţii exterioare la sediul CJC, cu Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţie Publică Locală, în vederea prestării de servicii de pregătire a personalului în domeniul managementului turistic pentru proiectele finanţate pe fonduri europene.
 
În 2007, CJC lucrează tot cu SC Passion SRL pentru servicii de turism, de restaurant, hoteliere şi de transport, în vederea organizării ediţiei din acel an a Festivalului de Muzică Uşoară Mamaia, precum şi a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film.
 
De la SC Auto Grup SRL, CJC cumpără în leasing cinci autoturisme Skoda Superb Extended, de la SC Almaterm SRL, produse din PVC, iar de la SC Expert Service IT SRL, sistem informatic integrat de gestiune a veniturilor şi cheltuielilor publice. Tot în 2007, CJC încheie cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” un contract de reactualizare şi completare a studiului de fezabilitate pentru ansamblul religios rupestru de la Basarabi (acest proiect nu a fost redat nici până la această oră circuitului turistic). Serviciile juridice au fost asigurate în 2007 de avocaţii Arina Ştefănică şi Elena Dascălu.

Structural ING SRL, Topocad Serv şi Princer SA, contractele anului 2008

Topocad Serv SRL este una dintre firmele care  au încheiat aproape în fiecare an contracte cu CJC. Şeful societăţii Topocad Serv de la acea vreme, Marian Mazilu, a ajuns director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Societatea în cauză ar fi fost amintită într-un raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului de Interne referitor la cazul retrocedărilor instrumentate de administraţia Mazăre. Aşa cum precizam de-a lungul timpului, Topocad şi-a adjudecat ceva licitaţii. Spre exemplu, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa i-a încredinţat un contract de aproape patru milioane şi jumătate de lei fără TVA. Cei de la SC Topocad Serv SRL s-au ocupat şi de realizarea serviciilor de cadastru şi intabulare pentru terenurile şi clădirile a trei instituţii de învăţământ cu regim special, contract scos la mezat de către Consiliul Judeţean Constanţa în mai 2008, adjudecat pentru 88.469 de lei fără TVA.
 
Mai mult, tot de la CJC, aceeaşi societate a mai primit o suplimentare la contractul privind „Serviciile de cadastru pentru clădirea Policlinica 2, în vederea accesării de fonduri nerambursabile pentru proiectul «Reabilitare infrastructură, modernizare, echipare şi dotare ambulatorie pentru Policlinica 2»”. Contractul a fost predat celor de la Topocad Serv pentru 81.519 lei fără TVA.
 
Societatea a fost înfiinţată în 2002, avându-l ca asociat unic şi administrator pe Andrei Bogdan Mazilu, iar obiectul de activitate este „consultanţă tehnică şi activităţi de inginerie”.
 
Biaplast Term SRL este o altă firmă care a încheiat contracte cu CJC în 2008, pentru furnizare de produse panouri de semnalizare în scopul informării privind obiectivele turistice din judeţul Constanţa. Firma a fost, între timp, radiată, ca de altfel multe societăţi care au trăit din bani publici în anii trecuţi.
 
O parte dintre lucrările atribuite în 2008 de CJC au ajuns la firma SC Structural Ing SRL, deţinută de Constantin Stanciu, membru PSD Constanţa. Societatea a efectuat lucrările de elaborare a proiectului tehnic pentru Şcolile 1 şi 2 şi pentru Centrul terapeutic „Albatros”. Veţi vedea, în ediţiile viitoare, că, potrivit  SEAP, în următorii ani, SC Structural Ing SRL a devenit una dintre companiile care au câştigat constant contracte de la autorităţile locale din Constanţa. Doar în ultimii doi ani de domnie a lui Nicuşor Constantinescu la CJC, Structural ING a primit contracte totalizând 700.000 de euro.

SC Princer SA este o altă societate care a derulat în 2008 contracte cu CJC şi a reabilitat mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa. Ulterior, am regăsit-o în asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL - SC Princer SA, asociere care a vrut să reabiliteze şi Cazinoul din Constanţa. N-a mai reuşit, licitaţia fiind anulată. Obiectul de activitate al societăţii constă în „activităţi de arhitectură”. Administratorii societăţii sunt Floricel Constanţa Constantinescu, Ştefan Lazăr şi Corneliu Alecsandru Angelescu, acţionar persoană juridică este Soprex IMI SA, iar acţionar persoană fizică este Corneliu Alecsandru Angelescu.
 
Soprex IMI SA are ca auditor firma SC Elite Consulting SA. Mai puţin de 2% din firmă are Gheorghe Iliescu, care este administrator la o altă firmă, Eurometudes SA, câştigătoare, la 8 septembrie 2005, a unui contract de consultanţă cu Primăria municipiului Bucureşti de aproape 600 de milioane. Este vorba despre proiectul „Extinderea reţelei de canalizare în zone deficitare ale municipiului Bucureşti”, mai precis, străzile Câmpului şi Juverdeanu din Sectorul 2, undeva în spatele Carrefour Colentina.

2008 - 90 de contracte plătite de Consiliul Judeţean

În 2008, CJC a mai încheiat contracte cu SC Vit Invest SRL, pentru furnizare produse de mobilier, cu SC Eltronis SRL, pentru furnizare de produse - 30.000 de autorizaţii de circulaţie pe drumurile judeţene -, cu SC Bitdefender SRL, pentru furnizare de servicii, cu SC Petroconst SA Constanţa, pentru elaborări de proiecte tehnice pentru mai multe proiecte, inclusiv cele executate în cadrul Policlinicii 2, cu SC Luro Szstem SRL, pentru echipamente de sonorizare şi iluminare spectacole, din nou cu Expertissa Constanţa, pentru consumabile şi echipamente periferice şi de copiere, cu SC Heraconi SRL, pentru servicii de curăţenie şi întreţinere sedii CJC, cu Club Sportiv Power Marine - protocol pentru Class Romanian Grand Prix 2008, cu Universitatea „Ovidius” Constanţa - contract de concesiune pentru exploatarea terenului de 780 mp situat în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, cu SC Deponia Technka SRL - plan judeţean de gestiune a deşeurilor. Consultanţa juridică a fost asigurată de cabinetul de avocatură Miron şi Beca.
În secţiunea „Documente” puteţi consulta toate contractele încheiate de CJC în intervalul 2007 - 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii