Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine e, ce avere are şi ce „victime“ a mai făcut El este judecătorul care a decis menţinerea în arest a lui Strutinsky (documente+galerie foto)

ro

04 Mar, 2015 00:00 3759 Marime text
DNA cere menţinerea măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile şi imobile (în valoare totală de 1.305.912 lei şi 6.844 de euro), proprietatea lui Strutinsky, până la concurenţa sumei de 1.892.844,97 de lei

Veste proastă pentru omul de afaceri Gabriel Sorin Strutinsky, cel denumit „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu. Trimis în judecată de procurorul Gheorghe Popovici, şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fost magistrat din circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa, Strutinsky rămâne în stare de arest preventiv. Decizia a fost luată, ieri, de judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, care a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a afaceristului. Bourceanu i-a respins lui Gabriel Sorin Strutinsky cererea de revocare a arestului preventiv şi cererea de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar sau cu cea a arestului la domiciliu, ca nefondate. Afaceristul a fost apărat de avocatul Marius Mocanu, cunoscut drept apărătorul lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit surselor noastre, decizia judecătorului Leonard Iustin Bourceanu a fost deja atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Bourceanu este magistratul care, zilele trecute, i-a permis lui Marius Militaru, medic primar şi şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, să se întoarcă la serviciu. Hotărârea judecătorului a fost anulată de Curtea de Apel Constanţa
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Marius Militaru, Dorin Arhire şi Nicoleta Arhire (document)  

 
De asemenea, judecătorul este cel care l-a menţinut în arest pe colonelul în rezervă Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa. În schimb, judecătorul Bourceanu a admis cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu formulată de Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, judecat pentru că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României. Mai departe, Leonard Iustin Bourceanu l-a avut în atenţie şi pe Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, judecat, din august 2013, în cauza denumită generic „Şpagă la BAC - 2013“. Tot Bourceanu este cel care a respins propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa privind arestarea preventivă a omului de afaceri Alexandru Lucian Giuglea. Magistratul l-a trimis în spatele gratiilor pe primarul comunei Cogealac, Cati Hristu, în contextul scandalului legat de eoliene.  
 
Revenind la dosar, Strutinsky a fost trimis în judecată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, pentru instigare la două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi pentru instigare la două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

Citeşte şi

 „Trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu
Gabriel-Sorin Strutinsky, trimis în judecată în stare de arest preventiv 

 
Strutinsky, arestat de instanţa care i-a încătuşat pe Morgenstern şi pe Gâmbuţeanu (documente)

EXCLUSIV
Care sunt firmele în care Strutinsky este asociat şi administrator 


Legăturile cu Strutinsky
Totul despre firmele lui Radu Mazăre, din sesizarea ANI (galerie foto+documente) 

 Averea şi decretul semnat de Băsescu

Conform ultimei declaraţii de avere a lui Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, document pus la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul cate a decis menţinerea în arest a lui Strutinsky are un apartament şi o garsonieră în Constanţa, o datorie de 24.112 euro la Alpha Bank (credit ipotecar), precum şi un venit anual de 73.639 de lei. Magistratul a avut, conform declaraţiei de avere din 2009, o parte dintr-un teren agricol, în judeţul Galaţi. Pe data de 2 mai 2006, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a semnat decretul privind numirea lui Leonard Iustin Bourceanu în funcţia de judecător la Judecătoria Târgu Bujor.

 „Am vrut să nu încurc lumea“

Conform site-ului juridice.ro, Plenul CSM a decis, pe data de 12 noiembrie 2009, „admiterea cererii formulate de Leonard Iustin Bourceanu, judecător la Judecătoria Constanţa, privind renunţarea la cererea de valorificare a rezultatului obţinut la concursul de promovare în funcţii de execuţie din data de 31 mai 2009. „Membrii Plenului au fost curioşi să cunoască motivaţia judecătorului. Leonard Iustin Bourceanu a mulţumit membrilor Plenului că a fost primit să-şi susţină cererea. A arătat că motivele care l-au determinat să formuleze o astfel de cerere sunt de natură personală, adăugând: «Am probleme cu ochii, volumul faţă de judecătorie e mai mare». Virgil Andreieş a spus că hotărârea CSM este un act administrativ care nu a produs încă efecte, precizând: «Eram curios ce v-a determinat să faceţi cererea». Preşedintele CSM l-a întrebat daca nu ar fi mai potrivit să accepte şi apoi să fie transferat înapoi la Judecătorie. La rândul său, Dan Lupaşcu a întrebat dacă are garanţia că va fi transferat. Judecătorul Bourceanu a spus că a hotărât în acest fel întrucât «am vrut să nu încurc lumea»“, potrivit sursei mai sus citate.


În secţiunea Documente pot fi vizualizate câteva dintre declaraţiile de avere şi de interese ale judecătorului Bourceanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii