Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine are de câştigat, cine are de pierdut în urma acestei decizii Consilierii judeţeni USL au hotărât - SOTRM va deveni secţie exterioară a SCJU (document)

ro

31 Jan, 2013 22:50 4624 Marime text
01-sotrm.jpgÎn cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean Constanţa desfăşurată ieri la sediul Bibliotecii Judeţene I.N. Roman, s-a dezbătut, aşa cum însăşi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu a ţinut să-l catalogheze „subiectul zilei şi al săptămânii". Culmea este că pe ordinea de zi a şedinţei, la punctul cinci nu s-a mai aflat proiectul de hotărâre „privind aprobarea propunerii de desfiinţare a Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi reorganizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa". În convocatorul de şedinţă înmânat presei şi consilierilor judeţeni la punctul cinci apărea proiectul de hotărâre privind „reorganizarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi integrarea acestuia în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa". Se pare însă că şefii CJC nu s-au hotărât asupra denumirii acestui proiect şi rolului acestui proiect (va fi desfiinţare sau reorganizare?!) întrucât, ieri, la momentul votării proiectului, pe site-ul CJC era afişat tot proiectul de hotărâre iniţial, privind desfiinţarea SOTRM.

Consilierii PDL s-au abţinut de la votarea proiectului

Grupul consilierilor judeţeni PDL s-a abținut ieri la votarea desfiinţării Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud. Dat fiind controversa iscată de acest proiect privind desfiinţarea/reorganizarea SOTRM, consilierii judeţeni PDL au propus preşedintelui CJC să amâne acest proiect timp de o săptămână, până la momentul aprobării bugetului pe 2013. Consilierul judeţean PDL, George Măndilă, i-a explicat şefului CJC că PDL a depus un amendament la Legea bugetului care dacă va fi aprobat ar înseamnă că SOTRM ar primi fonduri în valoare de 3,7 milioane de euro pentru reparare, modernizare și dotare. În replică, şeful CJC, a acuzat că proiectul privind reorganizarea SOTRM nu mai poate aştepta nicio zi. De ce atâta grabă? „Chiar dacă vin bani pentru reabilitare, nu avem de unde să asigurăm suma pentru cheltuieli şi salarii. Orice amânare înseamnă acumulare de datorii şi fiecare zi înseamnă mai puţini bani decontaţi de la Casă (n.r. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate). Eu nu-mi asum şi nici colegii mei din CJC nu-şi asumă amânarea cu o săptămână, o zi sau o lună a acestei reorganizări, pentru că este în detrimentul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, este în detrimentul cetăţenilor din judeţul Constanţa", a susţinut preşedintele CJC. În ciuda opoziţie afişate de consilierii PDL, proiectul privind reorganizarea SOTRM a trecut cu 30 de voturi pentru şi cinci abţineri.

„Ţinem să păstrăm echipa care s-a format timp de 30 de ani"

La şedinţa Consiliului Judeţean au participat şi cadre medicale şi asistenţi de la SOTRM Eforie pentru a afla ce se va întâmpla cu unitatea spitalicească şi cu locurilor lor de muncă. Iată declaraţiile Ştefanei Reghintovski, liderul sindicatului Sanitas la nivel de spital şi asistent medical în secţia de Ortopedie a SOTRM: „Ţinem să păstrăm echipa care s-a format timp de 30 de ani. Din punct de vedere al calculelor proiectul CJC sună foarte bine şi va fi totul în regulă dacă ne vor păstra în echipa actuală şi vor păstra echipa de ortopezi, personalul din compartimentul de bloc operator, din compartimentul de terapie intensivă şi din secţia de ortopedie care are 70 de paturi. Eu personal şi mare parte dintre colegii noştri ne punem întrebarea dacă se va păstra acest număr de 70 de paturi în Secţia de Ortopedie, pentru că la Spitalul Judeţean sunt 45-50 de paturi. Credeţi dumneavoastră că vor rămâne 120 de paturi pe judeţ cu acelaşi profil? Sunt multe semne de întrebare. Să sperăm că domnii de la Consiliul Judeţean totuşi vor face ceea ce şi-au propus".

Se va mulţumi CJC doar cu medicii veniţi de la Bucureşti?

Ştefana Reghintovski, liderul sindicatului Sanitas, susţine că dacă se va distruge echipa, regiunea Dobrogea va rămâne cu medicii aduşi de la Bucureşti. „În consiliile de administraţie pe care le-am avut anterior ni s-a promis că vom păstra structura actuală, dar zilele acestea practic au apărut foarte multe semne de întrebare şi noi sperăm totuşi să fie bine şi pentru noi. Dacă, din păcate, vor distruge echipa, aceasta înseamnă că regiunea Dobrogei va rămâne fără specialişti şi se vor mulţumi doar cu medici care au venit de la Bucureşti, pentru că acesta este adevărul, şi atunci le urmăm multă sănătate", a precizat liderul sindical.

Medicii şi asistenţii de la SOTRM nu ştiu cum vor fi împărţite competenţele şi dacă vor mai fi trataţi pacienţii din ţară

Cadrele medicale de la SOTRM nu ştiu dacă vor mai fi primiţi la tratament pacienţi din toată ţara şi nici ce se va întâmpla cu personalul medical. „Sunt nişte norme ulterioare de aplicare a hotărârii care s-a luat astăzi (n.r. ieri). De comun acord cu colegii de la Constanţa, cu managerul de la Constanţa, cu cei de la CJC care ne tutelează vom stabili care va fi modalitatea de lucru în continuare. Nu am niciun fel de idee ce se va întâmpla în continuare din punct de vedere al asistenţei medicale, al bolnavilor care vor fi primiţi, al competenţelor pe care le vom avea ulterior", a declarat dr. Mihai Horia Nicolae, şeful Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie. Acesta a precizat că la această dată datoriile spitalului se ridică la suma de 3 miliarde de lei. Vorbim de datorii înregistrate la utilităţi şi la medicamente.

Suprafaţa de 11 hectare ar putea fi valorificată! Oare ce se va construi şi cine vor fi beneficiarii?!

Medicul Mihai Horia Nicolae a precizat că cele 11 hectare de teren aferente SOTRM ar putea fi valorificate. „Nouă nu ne foloseşte acest spaţiu şi probabil că vom face ceea ce a făcut cu ceva ani în urmă managerul de la Mangalia. Şi acolo exista un teren foarte mare, care a fost parcelat şi după aceea valorificat, iar cu banii obţinuţi s-a reabilitat spitalul de la Mangalia care arată destul de bine faţă de cel de la noi, deci şi aceasta este o soluţie", a menţionat medicul Mihai Horia Nicolae.

Nicuşor nu vrea să-şi construiască vilă pe terenul SOTRM

Şeful CJC a ţinut să afirme, ieri, la finalul şedinţei CJC, că nu se vrea desfiinţarea SOTRM. „Vrem să ridicăm nivelul SOTRM la nivelul la care am ridicat şi celelalte secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă", a declarat acesta. Şeful CJC a explicat că nici el, nici primarul Radu Mazăre nu au în vedere să ridice vile pe suprafaţa de 11 hectare din zona SOTRM, aşa cum se vehiculează. Nicuşor Constantinescu a precizat şi că, unitatea de la Eforie va fi reabilitată urmând ca aici să fie amenajat un ambulatoriu cu bani europeni. Proiectul cu ambulatoriul a fost depus în 2007, este în valoare de 850 mii de euro, şi urmează să intre în implementare, a mărturisit Nicuşor Constantinescu. Şeful CJC a precizat că în 2008 a propus Ministerului Sănătăţii să transforme SOTRM-ul în spital regional, menţionând că îşi menţine această poziţie în continuare.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea ar fi ajutat SOTRM, dar nu au avut bani...

Şeful CJC a precizat că a discutat problema SOTRM şi cu premierul Victor Ponta şi cu vice-prim-ministrul Liviu Dragnea. „Am încercat împreună cu premierul Victor Ponta şi vice-prim-ministrul Liviu Dragnea să obţinem bani pentru funcţionarea şi dezvoltarea SOTRM, din păcate, nu au existat bani şi am găsit această soluţie de reorganizare şi credeţi-mă că nu există o alta", a declarat Nicuşor Constantinescu.

Vezi reacţia consilierilor PDL Constanţa

În urma şedinţei de Consiliu Judeţean, consilierii PDL au trimis următorul comunicat de presă:

„Grupul consilierilor judeţeni PDL s-a abținut astăzi la votarea desfiinţării Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud.

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Judeţean s-a plâns că Ministerul Sănătăţii nu a alocat fonduri pentru revitalizarea unităţii medicale. Ne întrebăm de ce, în acest moment, când USL-ul are un ministru al Sănătăţii din rândurile sale, nu s-a rezolvat problema acestor fonduri. Nu putem decât să atragem atenţia asupra dezinteresului Consiliului Judeţean şi al PSD Constanţa faţă de unul dintre cele mai importante spitale din judeţ. În spatele acestei atitudini ce aduce a rea-voinţă, intuim urmărirea unor interese de grup, aşa cum, de altfel, organizaţia PSD Constanţa, prin şefii ei, ne-a obişnuit.

Locuitorii Constanţei au fost martorii unor privatizări acoperite, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unor secţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, fiind de notorietate privatizarea laboratorului de analize sau înfiinţarea unor secţii mai mult private decât publice în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ. Nu ne-am dori ca şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie să ajungă pe mâna unor apropiaţi ai conducerii PSD-ului local şi să fie transformat într-un tun imobiliar.

Este binecunoscut faptul că parlamentarii PDL de Constanţa au depus un amendament la legea bugetului, pentru acordarea de fonduri în valoare de 3,7 milioane de euro pentru repararea, modernizarea și dotarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud.

Înțelegem că parlamentarii USL Constanța nu au depus, aşa ca aşteptăm decizia plenului, unde sperăm să-le susțina pe cele propuse de PDL Constanța, mai ales că sunt în interesul comunității constanțene.

Mai mult decât atât, nu ne explicăm de ce preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, care a criticat dur reformele în sănătate propuse de PDL, alege această strategie, în loc să rămână consecvent folosindu-se de influenţa pe care o are la centru şi să fi rezolvat până acum situaţia dezastruoasă a Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie. Graba lui Nicuşor Constantinescu ne întăreşte convingerea că soarta celor 10,8 hectare de teren este pecetluită ca urmare a demersului de desființare a spitalului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 02 Apr, 2013 21:30 HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO HOTILORRRRRR MINCINOSILORR JEFUITORILORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR ATI SARACIT POPULATIA BLESTEMATILORRRRRRRRRRRRRRRR
  • ady 01 Feb, 2013 08:29 A inceput jaful!