Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cernavodă, mereu surprinzătoare Liberalii o atacă pe Mariana Mircea cu Gheorghe Hânsă (document)

ro

28 Mar, 2012 03:02 4588 Marime text
deschidere.jpgPSD va merge în continuare pe mâna actualului primar, Mariana Mircea, chiar dacă sunt voci care susţin că nu ar depăşi 16% în sondaje, în timp ce PNL va avea propriul candidat pentru fotoliul de edil al oraşului Cernavodă, în persoana lui Gheorghe Hânsă, cotat în unele sondaje cu 40%. Tot candidat propriu va avea şi Partidul Conservator, în persoana liderului PC Cernavodă, Liviu Dan. Şi un alt fost liberal, Gheorghe Hemeş, candidează din partea UNPR, iar Marian Sava, din partea PDL.

Apropierea alegerilor locale demonstrează că nimic nu este sigur pe scena politică a judeţului Constanţa şi că un protocol poate fi reinterpretat la sânge dacă situaţia o impune. Cetatea Axiopolis a fost din totdeauna atipică, vântul a bătut mereu parcă din altă direcţie şi nu se cădea ca tocmai aici USL să funcţioneze de parcă ar fi fost unsă cu margarină. Alianţele stabilite la centru nu se regăsesc şi în teritoriu şi asta pentru că USL nu a ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte un candidat unic pentru Primăria oraşului.

Orgolii mai vechi...

Cernavoda-Mariana-Mircea.jpgPrimarul în funcţie, Mariana Mircea, nu a reuşit să convingă, având reale probleme de credibilitate în exercitarea mandatului, dublate de o lipsă de diplomaţie în dezamorsarea orgoliilor nemăsurate ale tuturor politicienilor Cernavodei. Exclusă în urma unui scandal din PNL, Mircea nu a mai găsit nici măcar o cale de comunicare cu foştii colegi, conduşi de nucleul dur din PNL Cernavodă, fostul primar Gheorghe Hânsă. La alegerile din 2008, cei doi s-au luptat pentru funcţia de primar, Mariana Mircea câştigând alegerile cu un procent de 65,56%, în timp ce Gheorghe Hânsă a obţinut doar 34,43%.

Lipsa de colaborare...

Spuneam că Mariana Mircea clama încă din 2008 o oarecare experienţă politică, dată de statutul de consilier local şi de experienţa listelor pentru europarlamentare, acolo unde a ajuns graţie senatorului Puiu Haşotti. Desemnarea candidaţilor pentru alegerile din 2008 au făcut-o să-şi dorească mai mult şi, neavând susţinerea întregii conduceri liberale, s-a văzut nevoită să dea fuga la PSD. Deşi nu a reuşit mare lucru în mandatul de primar, Mariana Mircea s-a remarcat extraprofesional prin talente muzicale, chiar concertistice şi printr-un oarecare umor. Acesta să fie motivul pentru care distinsa doamnă va fi candidatul PSD pentru Cernavodă, aşa cum au anunţat deunăzi liderii locali ai PSD Constanţa? E drept că lipsa de colaborare cu liberalii i-a fost reproşată chiar şi din interiorul propriei formaţiuni politice, însă vorba aceea: „când dragostea e mare, sexul nu mai contează". Şi totuşi, aceiaşi lideri social-democraţi au cântărit răspunsul când a venit vorba despre USL... „Dar să vedem care va fi candidatul USL. Dacă în sondaj iese mai bine Hânsă, de exemplu, cu procent mare, cu şanse, atunci nu avem nimic împotrivă să-l susţinem. Dar facem sondaj, cine este cel mai bine clasat, pe acela îl susţinem. Colegii liberali nu vor să o susţină pe Mariana Mircea, cum de altfel au sabotat-o patru ani de zile, nu doresc să o susţină, mergem pe liste separate", spunea secretarul general al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, amintind că Cernavodă nu este printre localităţile în care nu există încă un candidat definitiv oficial. Şi totuşi, un potenţial candidat unic susţinut de USL, acest lucru nu se va întâmpla cu siguranţă la Cernavodă.
Concret, mai mult ca sigur, PSD va merge în continuare pe mâna actualului primar, Mariana Mircea, chiar dacă sunt voci care susţin că nu ar depăşi 16% în sondaje, în timp ce PNL va avea propriul candidat pentru fotoliul de edil al oraşului Cernavodă, în persoana lui Gheorghe Hânsă, cotat în unele sondaje cu 40%. Tot candidat propriu va avea şi Partidul Conservator, în persoana liderului PC Cernavodă, Liviu Dan. Şi un alt fost liberal, Gheorghe Hemeş, candidează din partea UNPR, iar Marian Sava, din partea PDL. Divergenţa de opinii este principala cauză a faptului că USL nu va funcţiona niciodată la Cernavodă.

Salvaţi de protocol

Cu toate că liberalii constănţeni anunţau la nivel de conducere că îşi lasă oamenii să decidă singuri dacă vor mai încheia protocoale de alianţă USL sau nu, de frică să nu-i trimită la UNPR, preşedintele organizaţiei PNL Cernavodă, Gheorghe Hânsă, spune că protocolul USL permite desemnarea candidaţilor din partea fiecărui partid component al USL, dacă energiile politice sunt în disonanţă. Liderul PNL Cernavodă, fostul primar Gheorghe Hânsă, spune că, în opinia lui, lucrurile merg bine, însă la Cernavodă nu se va semna niciodată protocolul USL. „La Cernavodă, USL funcţionează foarte bine. Semnarea protocolului este doar o formalitate, însă cred că la Cernavodă nu se va semna niciodată protocolul USL. Întotdeauna, consilierii locali ai PNL au susţinut acele proiecte care au fost în interesul oraşului. Niciodată nu ne-am opus atunci când au fost proiecte bune. Consilierii PNL sunt o voce în Consiliul Local", a declarat Gheorghe Hânsă. Iată ce spune protocolul USL la capitolul desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale, alineatul 4.1.3.: „In celelalte circumscripţii electorale comunale, orăşeneşti şi municipale, cele două părţi semnatare ale Alianţei vor prezenta candidaturi proprii, PNL şi PC urmând să aplice prevederile Protocolului Alianţei ACD".

Ce şanse are Mircea contra lui Hânsă?!

Dacă ne luăm după cititorii de sondaje, practic din ce în ce mai puţine, dacă mergem în teritoriu, vom regăsi o nemulţumire generalizată. Dacă o întrebăm pe doamna primar, vom afla că a fost sabotată continuu de consilieri şi de aici i s-ar trage majoritatea problemelor. Greu de crezut că PSD nu a luat în consideraţie problemele pe care le are candidatul său, căruia i s-a dus vestea în toată ţara nu pentru vreo bravură edilitară, ci pentru ieşirile destul de violente în public cu care a găsit de cuviinţă să răspundă atacurilor formulate împotriva sa. Să-i dea şansa PSD Marianei Mircea să moară pe mâna sa ori într-un final se va dovedi că doamna primar se va transforma doar în persoana care va intona imnul PNL în Primăria Cernavodă?!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Robert Nicolau 28 Mar, 2012 18:12 Unde sunt cei 300 de kilowatti gratis? cele 3000 de locuri de munca? si cele cateva sute de noi locuinte Doamna Primar???? Ai avut 4 ani de mandat, timp in care ai fost in aliata cu PDL-ul deci 7PSD 5PDL=12consilieri suficient pentru a trece orice proiect. Ce s-a intamplat? Poti raspunde celor care te-au votat?