Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spun medicii constănţeni despre intenţia premierului de a legaliza "şpaga"

ro

21 Aug, 2015 00:00 3579 Marime text
Premierul Victor Ponta i-a cerut, marţi, ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

El a explicat că acele „contribuţii suplimentare“ pe care pacienţii vor să le ofere medicului şi asistentului care i-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulativ: să nu fie condiţionate de către medic şi asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical şi să fie declarate, în aşa fel încât ele să poată fi impozitate.

 
Reacţiile cadrelor medicale constănţene nu au întârziat să apară.
 
„Nu cred că există acest termen de «legalizare a şpăgii». Problema se pune de a fiscaliza cadourile primite de către medici. Dar eu cred că statul trebuie să ofere salarii decente medicilor, care le-ar asigura un trai decent, şi nu cadouri sau atenţii“, ne-a declarat Nicolae Manealiderul sindicatului Sanitas.
 
Doctorul Liviu Mocanudirectorul Spitalului Municipal Mangalia, susţine: „În primul rând, cuvântul şpagă sună peiorativ. Ungurii au găsit un termen neutru - parasolvenţă. Adică, dacă statul nu poate susţine financiar un medic, îl susţine pacientul. Problema este veche. Nu există o contravaloare pentru actul medical. Medicii au nevoie de un trai decent. Pentru a-şi putea întreţine familia, să pună bani deoparte pentru o garsonieră, să urmeze şi cursuri în fiecare an, un medic ar avea nevoie de un salariu cuprins între 1.000 şi 1.500 de euro. Am colegi care au salarii de 1.500 de lei, din care 700 plătesc naveta de la Constanţa la Mangalia. Dacă pornim de la ideea că medicul este un nenorocit, atunci nu va rămâne niciun singur cadru medical în ţară. Atunci vom fi cu toţii fericiţi, ne vom trata la vraci, cu ierburi. Intenţia guvernului este de a impozita orice venit pe care cineva îl realizează, indiferent cum. Concluzia este să se pună preţ pe munca tuturor: şi a muncitorului din spital, şi a medicului. Guvernanţii trebuie să regândească ce vor să facă cu societatea“.
 
„Mie mi se pare anormal. Aş opta pentru salarii decente. Nu vrem să primim nimic de la pacienţi, vrem doar salarii decente. Nu şpagă“, a menţionat Cătălin Grasa, directorul de Cercetare al Spitalului Judeţean Constanţa.
 
„Deşi există cutuma şi în ţările occidentale ca pacientul să-şi ofere recunoştinţa pentru actul medical, important este ca statul să ofere salarii decente. Statul nu trebuie să pună pe spinarea pacienţilor ceea ce trebuie să ofere el“, a menţionat prof. univ. dr. Vlad Iustin Tica, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
„Eu optez pentru creşterea salariilor şi eliminarea şpăgilor. Spre exemplu, medicii din Germania au salarii mult peste media salariilor cadrelor medicale din România şi pot primi gesturi de recunoştinţă. Dacă acestea sunt mai mici ca valoare de 50 de euro, nu trebuie declarate. Şpaga cerută trebuie eliminată. Dacă pacientul, după actul medical, vrea să-şi exprime recunoştinţa, de ce să nu o facă?“, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Palazu Mare, dr. Erdin Borgazi
 
„Cât timp medicul nu va pune presiune pe pacienţi şi nu va condiţiona actul medical, mi se par de bun-simţ aceste gesturi. Problema apare în momentul în care actul medical este condiţionat de bani“, a subliniat directorul Spitalului Municipal Medgidia, doctorul Stere Buşu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii