Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce pateste un politist banuit a fi infractor

ro

17 Jun, 2010 03:10 7739 Marime text
deschidere.jpgParchetul le răspunde poliţiştilor terfeliţi la televizor că nu a încălcat normele legale în vigoare

Animale moarte în curtea casei, cauciucurile de la maşini tăiate, familii puse în pericol şi copii jigniţi la şcoală, pe motiv că „tac-tu e infractor", toate acestea reprezintă doar o mică parte din tratamentul aproape inuman de care au avut parte cei 36 de poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa suspectaţi de fapte de corupţie, al căror caz a fost mediatizat anul trecut de procurori. Aceste aspecte au fost dezvăluite la Tribunalul Constanţa, de martorii audiaţi la ultima înfăţişare în procesul pentru daune intentat de cei 36 de poliţişti procurorilor. În replică, Parchetul răspunde evaziv la întrebările privind modul în care au ajuns să fie mediatizate datele personale ale poliţiştilor anchetaţi, precizând: „apreciem că am respectat deplin normele legale atât naţionale, cât şi europene".

Concret, este vorba despre procesul în care cei aproape 40 de agenţi de poliţie care au făcut deliciul presei vara trecută, pe 25 iunie 2009, fiind aduşi la parchet cu mascaţii sub acuzaţii de fapte de corupţie au dat în judecată Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, solicitând daune de câte 50.000 de lei fiecare. Nemulţumirile poliţiştilor se leagă de faptul că, la momentul demarării percheziţiilor în dosarului de corupţie în care aceştia sunt anchetaţi, procurorii ar fi făcut publice datele lor personale, prin intermediul mass-media. Dincolo de suspiciunile de corupţie care planează asupra lor, agenţii de poliţie au fost nevoiţi să îndure privirile dispreţuitoare ale vecinilor, s-au trezit cu păsări sau animale moarte aruncate în curte, iar copiii lor au fost marginalizaţi la şcoală, pentru că părinţii le fuseseră văzuţi la televizor, cu cătuşe la mâini şi săltaţi de acasă cu mascaţii. Toate aceste tratamente desprinse parcă din cele mai negre coşmaruri au fost redate în sala de judecată de doi colegi ai celor 36 de agenţi de la Rutieră, Vasile Zelca şi Sorin Boldeanu, care au fost de acord să fie audiaţi ca martori.

parchet_-_politisti_rutiera_27.jpgMutaţi din cauza vecinilor

La ultima înfăţişare, cei doi poliţişti, Sorin Boldeanu şi Vasile Zelca, au relatat cu lux de amănunte modul în care au fost trataţi colegii lor de la Rutieră, după ce cazul lor a fost făcut public. „Pot să vă spun că toţi reclamanţii au avut de suferit după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a comunicat actele din dosar cu privire la identitatea şi datele de stare civilă", a declarat unul dintre martori. De asemenea, cei doi au adăugat că şi copiii poliţiştilor au avut de suferit, fiind marginalizaţi la şcoală de colegii lor, care le-au spus că părinţii lor sunt infractori. În plus, martorii au spus că unii dintre agenţii anchetaţi pentru corupţie au fost nevoiţi să-şi vândă locuinţele, pe un preţ de nimic, numai pentru a se muta din zona respectivă şi a scăpa de ocările vecinilor. Chiar mai mult decât atât, pentru că s-au făcut publice datele de identificare şi adresele agenţilor, aceştia stau cu frica-n sân că, în orice moment, indivizii pe care îi sancţionează sau cărora le întocmesc dosar penal pot veni peste ei în casă, să-şi facă „dreptate" sau le pot agresa familiile.

Adresă clonată

De partea cealaltă, reprezentanţii Parchetului au răspuns în scris întrebărilor adresate de reclamanţi cu privire la modul în care datele lor personale au ajuns în presă, precizând însă că nu ştiu cum s-a ajuns la o astfel de situaţie, dat fiind că exista posibilitatea ca adresa de e-mail a Parchetului să fi fost „utilizată neautorizat, clonată fraudulos". „Reiterăm faptul că NU s-a produs vreo probă în sensul afirmaţiilor de mai sus (respectiv de nerespectare a normei legale de către instituţiile noastre), pretenţiile şi deducţiile reclamanţilor fiind urmare apariţiei actelor în presă, după ce dosarul cauzei a ajuns la instanţă, cu propunere de arestare, fază judecătorească ce este imperativ statuată ca fiind publică!!", au arătat reprezentanţii Parchetului.

catalin_filisan_pentru_material_parchet.jpgCe spune avocatul

Cu toate acestea, avocatul Cătălin Filişan, reprezentantul celor 36 de poliţişti, a declarat că aspectul cel mai important este faptul că agenţilor le-a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie, prin afirmaţiile şi comunicatele privind vinovăţia persoanelor cercetate penal. „Articolele 19 „confidenţialitatea prelucrărilor" şi 20 „securitatea prelucrărilor", din Legea pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, prevăd explicit faptul că Parchetul are obligaţia de a aplica măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegal, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat", a explicat avocatul. Totodată, acesta a mai precizat că articolul 12 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public prevede interdicţia comunicării de către instituţiile statului a informaţiilor privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare. Potrivit avocatului, în aceeaşi categorie intră şi informaţiile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces. „Interpretarea restrictivă a dreptului la prezumţia de nevinovăţie apare în mod frecvent în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, iar obligaţia respectării acestei garanţii procedurale incumbă nu doar judecătorului, ci tuturor autorităţilor statului", a precizat Cătălin Filişan. „În general", a adăugat apărătorul, „articolul 6 garantează fiecărei persoane dreptul de a nu fi tratată de niciun reprezentant al statului ca şi cum ar fi vinovată de săvârşirea unei infracţiuni, înainte de stabilirea legală a vinovăţiei sale de către instanţa de judecată competentă". „În acest sens", a completat avocatul, „Curtea a statuat că atât reprezentanţi ai poliţiei sau ai parchetului nu vor putea face declaraţii publice înainte de condamnarea persoanei suspectate de săvârşirea unei infracţiuni, declaraţii care să conţină o constatare a vinovăţiei cu privire la aceasta". Judecătorii Tribunalului Constanţa urmează să pronunţe o sentinţă în cursul acestei săptămâni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • obiectiv 29 Sep, 2010 11:24 Inhaitarea politiei din Romania cu clanurile mafiote, cu interlopii, protectia si acoperirea lor este o realitate, este un fenomen de masa, in toata tara, inclusiv in judetul Arges. Politisti, procurori, judecatori, sunt "cumparati" sistematic ca sa serveasca mafia.Romania e un stat mafiot cu institutii nefunctionale condus de crima organizata.Actiunile desfasurate de politie impotriva traficului de persoane sunt doar pentru impresie artistica. Politia din Arges invoca motivul necunoasterii in legatura cu gruparile mafiote care se ocupa cu traficul de persoane pentru ca aceste grupari sunt conduse chiar de politie.Crima organizata cauta in mod constant afaceri legitime care pot fi folosite ca o acoperire.În spatele unor firme din Curtea de Arges, se ascund de fapt retele specializate în racolarea de fete care sfârsesc prin a se prostitua.Aceste firme sunt folosite drept paravan, pentru a sustine activitati ilegale, pentru a spala bani, dar si pentru ca liderii mafioti sa fie vazuti drept antreprenori de succes.In Curtea de Arges exista mai multe grupari mafiote care racoleaza, transporta, plaseaza si cazeaza fete pentru prostitutie, fete care ulterior sunt traficate extern, politia arestand doar pioni din aceste grupari.Aceste grupari mafiote sunt conduse de politistul proxenet-tainuitor Rada impreuna cu una din prostituatele proxenetului Karoly Pici, zis Loti, unul din membri bandei care pe data de 20 iunie 2004 a rapit si sechestrat pe Anna Maria Valdata, sotia unui magnat italian, cerand in schimbul eliberarii acesteia peste un million de euro . In Roma 85% dintre prostituate sunt romance,in Milano 8 din 10 prostituate sunt romance(cea mai cunoscuta Ioana Visan din Curtea de Arges, prostituata lui Berlusconi),in Danemarca, Romania este tara cu cele mai multe prostituate si potrivit publicatiei The Times primul exportator de prostitutie din Europa e Romania. Activitatile ce compun Crima Organizata au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ, in multe state el constituind "cancerul perfid" care vlaguieste puterea societatii ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului.
  • radarsms 17 Jun, 2010 17:46 Nu pleca la drum cu masina, fara sa stii unde se afla amplasate aparatele radar. Trimite SMS la 1261 si primesti pe loc radarele din fiecare judet. Ex. text sms: radar cj, radar sv, radar dj, radar ct, radar b ... Mai multe detalii pe www.radarsms.ro DRUM BUN !
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 17 Jun, 2010 16:14 In orasul HARSOVA de Constanta ,POLITISTUL - INFRACTOR , BOSTAN MARIUS CEZAR , nu pateste NIMIC , nici el si nici familia sa formata din mama, nevasta si doi BAIETI,pentru ca are prieteni politici foarte puternici , precum fostul primar liberal, IONEL CHIRITA ,ce beneficiaza de IMUNITATE DIPLOMATICA , din moment ce nici o justitie nu l-a condamnat la inchisoare si sa-i puna sechestru pe intreaga avere,formata ilegal.
  • cetatean roman 17 Jun, 2010 13:01 POLITIA JUSTITIE=CORUPTIE MAFIE- ASTA E OPERATIA MATEMATICA DIN ROMANIA,ROMANIA DE FAPT A AJUNS O JUNGLA, UNDE POLITIA SI JUSTITIA SUNT MINA IN MINA CU INFRACTORII!!
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 17 Jun, 2010 09:17 NESIMTIRE juridica, pe bani MULTI si NEMUNCITI !!! O gramada de procurori muncesc zi si noapte sa prinda niste infractori mascati in POLITISTI, iar JUSTITIA constanteana ,da drumul acestora ca fiind NEVINOVATI, tipic MAFIEI ITALIENE ... BOSTAN MARIUS CEZAR ”fost”camatar, proxenet si traficant devine ,peste noapte , in urma unui curs de trei luni de POST UNIVERSITAR POLITIE BUCURESTI, SEF la POLITIA de Frontiera HARSOVA. Cine i-a ”CURATAT” CAZIERUL acestui INFRACTOR - POLITIST harsovean ??? Daca aceasta ”transformare” este posibila , de ce nu ar fi POSIBILA si eliberarea politistilor-infractori din POLITIA RUTIERA constanteana. JUSTITIA constanteana este BOMBARDATA CU UNDE ELECTRO-MAGNETICE dintr-o arma PSIHOTRONICA dusmana LEGILOR ROMANIEI, ce determina ca JUSTITIARII legali sa numai GANDEASCA NORMAL si sa dea niste DECIZII eronate,favorabile unor INFRACTORI mascati ca fiind POLITISTI autentici.Fostul primar liberal al orasului HARSOVA de Constanta, IONEL CHIRITA , a reusit in 2008 sa castige in istanta constanteana, SPORUL DE VECHIME DE PRIMAR , PE O PERIOADA DE MAI MULTI ANI, desi nu exista nici o LEGE sa-i permita asa ceva .UN JUDECATOR CONSTANTEAN a gasit de cuviinta sa-i acorde acestui PRIMAR LIBERAL CORUPT , DREPT DE CAUZA , De ce ??? SPAGA NEDOVEDITA si existenta ARMEI PSIHOTRONICE ce a schimbat o DECIZIE JUDECATOREASCA CORECTA INTR-UNA ilegala.Modelul fostului primar liberal ”harsovean ” a fost urmat si de actualul PRIMAR al orasului HARSOVA de Constanta ,tudorel nadrag,care si acesta a avut drept de cauza ,pentru aceasi pricina ca predecesorul sau .Cum este posibil ??? CORUPTIE dirijata prin ARMA PSIHOTRONICA LIBERAL EXTREMISTA dusmana LEGILOR ROMANIEI.