Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numărul mandatelor nu le asigură plata creditelor bancare? Ce datorii au deputaţii constănţeni (documente)

ro

12 Aug, 2015 00:00 2574 Marime text
Scrutinul electoral din toamna anului 2012 le-a adus constănţenilor nu mai puţin de 22 de parlamentari care să le reprezinte interesele în Camera Deputaţilor şi în Senat. Pe parcursul celor trei ani de mandat, unii şi-au schimbat opţiunile politice chiar dacă partidul pe care acum îl slujesc are o doctrină diametral opusă cu cea a formaţiunii în care au activat anterior şi care i-a propulsat în Parlamentul României. Mai mult, în Camera Deputaţilor, constănţenii au pierdut doi reprezentanţi: Dănuţ Culeţu (Forţa Civică via PNL) şi Mădălin Voicu (PSD). Primul i-a „păcălit“ chiar pe 1 aprilie, când a demisionat din Parlament (după ce s-a „ales“ cu nişte probleme ce vor fi clarificate de instanţe) deoarece nu voia să fie „o ţintă pentru adversarii politici şi autorităţi“ şi „nici o povară pentru PNL“. Celălalt , a avut o soartă mai bună: a fost promovat consul general al României la Bonn (Germania).

Cert este că, eficienţi sau nu în activitatea parlamentară, unii dintre ei sunt „nevoiţi“ să mai muncească pentru a-şi achita datoriile pe care le-au acumulat. Ce sume datorează ai noştri aleşi trimişi la Bucureşti vă arătăm în continuare.

Parlamentar norocos

În ordinea colegiilor în care au fost aleşi, primul pe lista parlamentarilor datori este deputatul PNL Gheorghe Dragomir, aflat la al treilea mandat. Conform declaraţiei de avere, liderul PNL Constanţa mai are de achitat, până la finele anului viitor, 25.985,24 de euro unei bănci. Acestei sume i se adaugă şi 112.200 de lei, un împrumut făcut în 2009 şi pe care va trebui să-l restituie până în anul 2019. Oricum, Dragomir se poate considera un norocos deoarece a reuşit să obţină acest împrumut fără a i se aplica o dobândă, fie ea şi una simbolică.

Client al băncilor

Un alt deputat, „adoptat“ de electoratul constănţean, Andrei Condurăţeanu (fost membru PPDD, temporar activist UNPR, actual vicepreşedinte PSRO), pare să fie un client „echidistant“ al băncilor, având în vedere faptul că a făcut credite la mai multe unităţi. Astfel, el are de înapoiat 17.000 de euro şi 136.000 de lei.

Preferă cardurile de credit

Aflată la al doilea mandat de deputat, social-democrata Cristina Dumitrache nu mai are o declaraţie de avere aproape goală, aşa cum ne obişnuise în legislatura precedentă. Astfel, la capitolul „datorii“, deputatul PSD confirmă faptul că preferă cardurile de credit, ea având două astfel de instrumente bancare scadente anul trecut. Totodată, soţul Cristinei Dumitrache va trebui să restituie unei bănci, până în anul 2016, suma de 13.000 de euro.

Campania îi va spori datoria?

Un alt parlamentar constănţean, Victor Manea (PNL), la primul său mandat de deputat, are de înapoiat, până în anul 2018, un debit bancar în valoare de 5.300 de euro. Şi asta în contextul în care, dacă vrea să-şi prelungească mandatul de parlamentar, va trebui să suporte costurile unei noi campanii electorale în toamna anului viitor.

Conturi multe, datorii reduse

În ultima declaraţie de avere a deputatului PSD Eduard Martin, actualizată şi postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, apar o mulţime de conturi bancare conţinând diverse sume. Numai că asta nu l-a scutit pe Martin de datorii. Acestea au valori de 218.284 de lei şi 180.000 de lei, sume pe care trebuie să le înapoieze până la sfârşitul acestui an.

2015, an dificil

Când vine vorba despre susţinere financiară în soluţionarea unor probleme, deputatul PSD Mircea Titus Dobre nu apelează la bănci, ci la persoane fizice. Aşa se explică faptul că are doar un credit bancar, în valoare de 108.000 de lei, scadent în anul 2041. În schimb, până la finalul anului în curs, Dobre are de returnat patru împrumuturi luate de la persoane fizice, toate în cuantum de 470.000 de lei.

Fidelă unei bănci 

Cu state vechi în Parlamentul României, deputatul PSD Manuela Mitrea este consecventă. Chiar dacă a făcut două credite la diferenţă de un an unul de celălalt, a ales aceeaşi bancă, aceeaşi valută şi termene lungi de rambursare. Mitrea are de restituit 30.000 de euro până la finele anului 2015 şi 592.000 de euro până în anul 2032.

Fără proprietăţi, dar cu datorii

Aflat la prima sa experienţă parlamentară, deputatul Remus Cernea (afiliat iniţial Grupului parlamentar PSD, acum independent) pare că, pe parcursul mandatului, a avut cheltuieli mari. În consecinţă, a apelat la bănci pentru contractarea unor credite în lei. Aşadar, Cernea va trebui să scape în acest an de un credit în valoare de 56.000 de lei, iar anul viitor, când mandatul său se va încheia, va fi nevoit să lichideze alte două credite bancare însumând 44.000 de lei.

O vânzare… l-ar scuti de datorii

Potrivit declaraţiei de avere a deputatului UDTTMR Varol Amet, cele două credite bancare pe care le are nu au cum să-i creeze probleme. Asta pentru că parlamentarul deţine bunuri a căror valoare depăşeşte cuantumul creditelor. Concret, Varol Amet are de restituit 10.000 de euro, credit scadent în 2016, şi 80.000 de lei, credit al cărui termen scadent este tocmai în 2030.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale celor menţionaţi în articolul de faţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii