Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce averi au angajaţii CJC cercetaţi de DNA Constanţa Nicuşor Constantinescu - „Suntem acuzaţi de asociere în vederea constituirii de grup infracţional“ (documente)

ro

05 Apr, 2014 00:00 8899 Marime text
În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au calculat un prejudiciu de circa 30 de milioane de lei. Sunt vizate 17 persoane.
 
Lovitură năucitoare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Constanţa! Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a declarat că procurorii DNA Constanţa au extins urmărirea penală în dosarul în care este cercetat pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Şeful CJC a spus că, pe lângă el, în această cauză mai sunt cercetaţi următorii: Felicia Tăicuţu - director general al Direcţiei Buget-Finanţe din Consiliul Judeţean Constanţa, Ionuţ Ţiţimeaua - şeful Serviciul Administraţiei Publică Locală, tot din cadrul CJC, „domnul Simion“ (n.r. conform site-ului oficial al CJC, pare să fie vorba despre Lucian Simion, şef serviciu CJC), Constantin Vlăducă - consilier în cadrul CJC, Titi Cenuşă - arhitectul-şef al CJC şi Adrian Gâmbuţeanu - directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa. „Azi, (n.r. ieri), la ora 10.00, am fost citat, atât eu, cât şi mai mulţi colegi din CJC, fiind acuzaţi de asociere în vedea constituirii de grup infracţional“, a precizat Nicuşor Constantinescu. În această ediţie, ZIUA de Constanţa prezintă averile celor care sunt cercetaţi alături de preşedintele Consiliului Judeţean, după cum chiar el a susţinut.
 
„Azi (n.r. ieri), am aflat că a fost extinsă urmărirea penală. Am să prezint şi hotărârile de Consiliu Judeţean la care fac referire: împăduriri, perdele forestiere, programul de protejare a drumurilor cu perdele forestiere, caravana estivală, achiziţia pentru medicii aduşi la Spitalul Judeţean Constanţa. L-am întrebat azi pe domnul procuror Bodean (n.r. Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa): «Ce să fac eu acuma? Să dau afară medicii din apartamente?». Abia i-am adus din Europa, cu mari dificultăţi şi cu mari cheltuieli, ca să deservească sănătatea judeţului Constanţa. Să-i dau afară că aşa consideră DNA? De când îşi permite Direcţia Naţională Anticorupţie să stabilească oportunitatea achiziţiei unor locuinţe de serviciu pentru medici? Acesta este atributul exclusiv al CJC. Dacă nu aş fi dus la îndeplinire şi dacă nu aş fi achiziţionat apartamentele, eram vinovat de neglijenţă în serviciu, nu de abuz în serviciu. Ce folos mi-am făcut mie luând pentru CJC 25 de apartamente pentru medici? De asemenea, suntem acuzaţi de spălare de bani în achiziţia unui pod la UAT Lipniţa. Este vorba despre un pod pe care noi, Consiliul Judeţean Constanţa, l-am cumpărat la licitaţie publică acum câţiva ani, pentru a putea accesa fonduri europene pentru porturi de agrement şi pescuit. Este vorba despre o pasarelă de acostare care, înainte să deservească cariera de la Urluia, era abandonată. Acolo va fi un port al Dobrogei, al judeţului Constanţa. Este un alt capăt de acuzare în acest dosar”, a mai spus şeful CJC. Mai mult decât atât, şeful CJC susţine că procurorii DNA au considerat că sprijinul acordat unor cluburi sportive, cum ar fi HCM Constanţa, este abuz în serviciu. Tot în cadrul conferinţei de presă, şeful CJC, aflat sub control judiciar, a spus că va pleca din ţară în vederea efectuării unor proceduri medicale, însă nu ştie exact când. Conform DNA Bucureşti, Constantinescu a primit acceptul procurorului care îl cercetează pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi pentru alte 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, să plece în America, în perioada 3 - 20 aprilie. În acest context, trebuie menţionat faptul că Nicuşor Constantinescu mai are un hop de trecut. El se află sub control judiciar şi în dosarul în care este cercetat de procurorii Anticorupţie Constanţa, în faţa cărora nu a ajuns, cel puţin până ieri, nicio solicitare pentru ca şeful CJC să părăsească graniţele ţării. Fără avizul DNA Constanţa, preşedintele CJC nu poate pleca în SUA.
 
Averea preşedintelui CJC

Aşa cum menţionam şi mai sus, ZIUA de Constanţa prezintă în această ediţie averile pe ultimii trei ani ai celor „promovaţi“ ieri de şeful CJC, primul fiind chiar preşedintele Nicuşor Constantinescu. Potrivit declaraţiei de avere completate pe 14 iunie 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa deţinea şapte terenuri intravilane: două în Constanţa, unul în judeţul Tulcea, unul în comuna Voluntari (judeţul Ilfov), unul în Piatra Neamţ şi două în Bucureşti. De menţionat este că pe cele două terenuri din Bucureşti Constantinescu este coproprietar alături de Ionuţ Barbu, Cristian Bozgan, Daniel Bucura, Irina Elena Chircă, Lucia Gherarde, Mihai Mazăre, Radu Mazăre, Oana Mihaela Moldovan, Ioana Nadolu, Geraldina Elena Neagoe, Adrian Radu, Emilian Schaetzenberg, Roxana Elisabeta Sfrija, Carmen Antoanela Stăncescu, Sorin Gabriel Strutinsky şi Adrian Marin Vîslan.

În ceea ce priveşte clădirile, social-democratul avea, la acel moment, potrivit declaraţiei de avere, o casă de vacanţă în Piatra Neamţ şi două case de locuit în Constanţa şi Bucureşti.La capitolul bunurile mobile, Constantinescu se putea lăuda cu o şalupă de agrement, un autoturism Aro, un Jaguar, un Volkswagen Golf, un Fiat şi un Land Rover.Preşedintele CJC a achiziţionat, în perioada 1990 - 2011, tablouri, o colecţie de timbre, bijuterii, obiecte de numismatică, obiecte de mobilier vechi şi obiecte de artă a căror valoare o poate aprecia.Conform aceleiaşi declaraţii de avere aferente anului 2011, Constantinescu avea un depozit bancar de 987.000 de dolari şi un cont curent de 5.558 USD la City Bank. Totodată, de menţionat este că mai-marele judeţului Constanţa avea acţiuni sau părţi sociale la SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Concordia Press, SC Sigma Trading, SC Ideea Construct, SC Comtext SA, SC Oltenia, SC Xenoti SRL.Din această declaraţie de avere reiese şi că Nicuşor Constantinescu acordase către o persoană fizică un împrumut în nume personal în valoare de 200.000 de euro.În ceea ce priveşte veniturile, Constantinescu încasase, în anul 2010, o indemnizaţie de preşedinte de CJ de 48.640 de lei. Soţia sa, Codruţa Constantinescu, realizase, ca angajat al On Plonge SRL, un venit de 7.787 de lei. În acea declaraţie figura şi o alocaţie de stat pentru copii, în sumă de 1.008 lei.În ceea ce priveşte terenurile, situaţia rămâne neschimbată pentru Nicuşor Constantinescu şi un an mai târziu, aşa cum reiese din declaraţia de avere completată pe 13 august 2012. La fel remarcăm şi referitor la clădiri, anume trei case în Constanţa, Bucureşti şi Piatra Neamţ. Nici la capitolul bunuri mobile nu se înregistrează modificări.
Activele financiare ale preşedintelui CJC nu suferă, nici ele, modificări.

Noutăţi remarcăm însă în ceea ce priveşte plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, căci, aşa cum reiese din declaraţia de avere din august 2012, Nicuşor Constantinescu nu mai are părţi sociale în SC Concordia Press. Cât despre venituri, în anul fiscal anterior completării acestei declaraţii de avere, Constantinescu a realizat, în calitate de preşedinte al CJC, o indemnizaţie de 47.988 de lei. Soţia sa, salariată tot la On Plonge SRL, a avut un salariu de 9.768 lei. Alocaţia de stat pentru copii a rămas la valoarea de 1.008 lei.
Noutăţi majore
 
Declaraţia de avere din 12 iunie 2013 înregistrează însă modificări majore. Asta pentru că, aşa cum reiese din acest document, Nicuşor Constantinescu şi-a donat, pe 29 martie 2013, către fiul său Ştefan, terenul din Piatra Neamţ. Tot lui i-a donat şi casa de vacanţă din Piatra Neamţ. La aceeaşi dată, preşedintele Consiliului Judeţean i-a donat fiicei sale Smaranda casa din Bucureşti.În rubrica „Active financiare“ din declaraţia de avere a preşedintelui CJC regăsim depozitul bancar a cărui valoare la zi este de 987.000 USD şi un cont de 5.558 USD.Cât despre plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate a căror valoare de piaţă însumată depăşeşte 5.000 de euro, regăsim aici acţiuni şi părţi sociale deţinute de Constantinescu în SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Contrast, SC Comtext SA, SC Oltenia, dar şi împrumuturi acordate în nume personal către SC Xenoti SRL (100.685 lei) şi către o persoană fizică (200.000 euro).Conform declaraţiei de avere, Nicuşor Constantinescu nu are nicio datorie.Nu în ultimul rând, la capitolul „Venituri“ din declaraţia sa, figurează indemnizaţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, în valoare de 50.547 lei, salariul soţiei, încasat de la On Plonge SRL, în valoare 8.140 de lei, şi alocaţia de stat a copiilor, de 1.008 lei.

Interese

Nu mai puţin important, potrivit declaraţiei de interese din 12 iunie 2013, social-democratul este asociat în SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Construct, SC Comtext SA, SC Oltenia.Din punct de vedere politic, şeful CJC ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.Nu mai puţin important, Constantinescu este preşedinte al Handbal Club Municipal Constanţa, preşedinte al Rugby Club Judeţean Constanţa, preşedinte al Comitetului de Bazin „Dobrogea“, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea“, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apă - Canal“. De asemenea, este membru al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, preşedinte al Asociaţiei Euro Regiunea Marea Neagră, membru în Consiliul de Coordonare al Regiunii de Sud-Este şi al Comitetului de Monitorizare al P.O.S.T.

Constantin Vlăduca

 Conform declaraţiei de avere completate pe 10 iunie 2011, Constantin Vlăduca, actual consilier în cadrul DTI - CJ Constanţa, deţine un apartament de 59 de metri pătraţi, dar nu are niciun teren şi nici bunuri mobile. Nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe. Potrivit acestei declaraţii de avere, el are însă datorii: un credit de 6.200 de euro contractat în 2008 şi scadent în septembrie 2013 şi unul de 1.500 de euro contractat tot în 2008 şi scadent în august 2013.În calitate de consilier al Serviciul Utilităţi din cadrul CJC, Vlăducă a realizat, în anul fiscal anterior completării acestei declaraţii, un venit de 27.533 de lei. Soţia sa, Rodica Vlăducă, educatoare, a realizat un venit de 21.621 de lei. În aceeaşi declaraţie figurează şi o pensie pentru limită de vârstă de 4.996 de lei pentru Rodica Vlăducă.Potrivit declaraţiei completate pe 11 iunie 2012, Vlăducă a realizat, în calitate de consilier în cadrul CJC, un venit de 37.893 lei. Aşadar, cu peste 15.000 de lei mai mult decât în anul precedent. Soţia sa, pensionară, a realizat un venit de 13.200 de lei.Nu în ultimul rând, potrivit declaraţiei de avere din septembrie 2013, Constantin Vlăducă a realizat un venit de 26.816 lei, iar soţia sa unul de 15.600 de lei. În această declaraţie încă regăsim cele două datorii ale lui Vlăducă. Asta deşi unul dintre credite era scadent în august 2013.Constantin Vlăducă este, aşa cum se menţionează în declaraţiile de interese din 2011, 2012 şi 2013, membru de sindicat. Nu se specifică însă în ce sindicat.
 
Titi Cenuşă
 
Potrivit declaraţiei de avere completate la data de 14.06.2011, Titi Cenuşă, arhitectul-şef al Consiliului Judeţean Constanţa, deţine împreună cu soţia sa, un teren intravilan în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, în Năvodari, din 2001, şi o casă în suprafaţă de 80 de metri pătraţi, din 2002, tot în Năvodari. În acelaşi document, arhitectul-şef al Consiliului Judeţean Constanţa a consemnat două automobile marca Chevrolet, fabricate în 2005 şi 2009, dar şi un venit anual în valoare de 52.326 de lei. Asta în timp ce soţia sa a câştigat 23.501 lei. În declaraţia de avere din 2012, Titi Cenuşă a menţionat acelaşi teren intravilan, aceeaşi locuinţă şi cele două autoturisme marca Chevrolet. Conform declaraţiei de avere, arhitectul-şef al CJC a câştigat mai mulţi bani, respectiv 85.620 de lei. În declaraţia de avere completată la data de 11.06.2013, Cenuşă Titi a trecut terenul intravilan şi locuinţa din Năvodari, cele două automobile, dar şi un salariu anual de 65.364 de lei.
 
Felicia Tăicuţu
 
Potrivit declaraţiei de avere din 2011, Felicia Tăicuţu a fost angajată în 2010 la CJC pe funcţia de consilier. La acea dată deţinea în proprietate un teren agricol în comuna Ion Corvin, dobândit în 1993, în suprafaţă de 1,915 hectare, un apartament la Constanţa (40 metri pătraţi), cumpărat în 1994, dar şi acţiuni sociale în cadrul Companiei de Remorcare Maritimă, în număr de 373 şi în valoare de 100 lei. La momentul angajării, Felicia Tăicuţu avea şi datorii. La Raiffeisen Bank, în urma unei descoperiri de cont, în perioada 2007 - 2046, datorează băncii 19.134 lei. De asemenea, Tăicuţu are şi un card de credit din 2011, prin care a împrumutat de la aceeaşi unitate bancară, până în 2046, suma de 3.260 de lei. Potrivit declaraţiei din 2011, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, Felicia Tăicuţu a încasat venituri în sumă de 40.948 de lei de la o firmă din Bucureşti, al cărei nume nu este menţionat. La un an de zile distanţă, Felicia Tăicuţu devine director general al Direcţiei Buget-Finanţe din cadrul CJC. Din declaraţia publicată în 2012 mai reiese că în anul fiscal anterior a încasat de la CJC venituri în cuantum de 14.289 lei, dar şi venituri de la firma din Bucureşti. în sumă de 13.809 lei. Din declaraţia de avere completată în 2013 a Feliciei Tăicuţu aflăm că acesta a deschis un card de cumpărături în valoare de 6.300 de lei. În anul fiscal 2012, a câştigat suma de 50.019 lei de la CJC, dar şi suma de 988 de lei din contracte de arendare.

Ionuţ Ţiţimeaua

 Din prima declaraţie de avere publicată de şeful Serviciului Administraţiei Publice Locale, Ionuţ Ţiţimeaua, în anul 2004, aflăm că acesta deţinea la acel moment în România un apartament dobândit în 1994, în suprafaţă de 52 de metri pătraţi. În declaraţia din 2011, aflăm că nu mai apare imobilul dobândit în 1994, însă este coproprietar al unui apartament în suprafaţă de 68 de metri pătraţi, dobândit printr-un contract de vânzare-cumpărare, din 2010. Cel de-al doilea titular al apartamentului este soţia sa, Ioana Ţiţimeanua. Şeful Serviciului Administraţiei Publică Locală mai deţine şi două autoturisme, un Renault fabricat în 2006 şi un Daewoo, fabricat în 2008. În anul 2011, familia a câştigat suma de 43.000 de euro din vânzarea unui apartament. În anul fiscal 2010, Ionuţ Ţiţimeaua a câştigat de la CJC suma de 35.548 lei, iar soţia sa suma de 30.000 de lei. În anul 2011, Ionuţ Ţiţimeaua a primit de la CJC un venit în cuantum de 108.541 lei, ceea ce înseamnă că lunar a câştigat 9.045 de lei. Soţia sa a realizat venituri în sumă de 30.000 de lei. În schimb, în anul 2012, veniturile lui Ionuţ Ţiţimeaua s-au diminuat, acesta realizând 58.689 lei, iar soţia sa 24.000 de lei. Tot în anul 2012, angajatul CJC a trecut în declaraţia sa de avere şi suma de 6.000 de lei care reprezintă alocaţia copilului minor.

Adrian George Gâmbuţeanu
 
Potrivit declaraţiei de avere completate în anul 2010, Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al RAJDP Constanţa, nu are nici case, nici maşini. În schimb, conduce două automobile: un Daewoo Tico, fabricat în anul 1997, şi un Volkswagen, fabricat în 2002. În anul fiscal 2009, Adrian Gâmbuţeanu a câştigat 45.355 de lei de la RAJDP Constanţa, iar soţia sa - 25.233 lei de la APIA Constanţa. În anul 2011, acesta a realizat venituri de 62.030 de lei de la RAJDP Constanţa, iar soţia sa - 18.000 de lei de la APIA. În declaraţia de avere completată în anul 2013, la capitolul venituri realizate în anul fiscal trecut (adică 2012), Adrian Gâmbuţeanu a trecut suma de 68.016 lei, iar la soţia sa suma de 8.094 de lei.
 
Lucian Simion

Simion Lucian, şef serviciu Utilităţi Publice - DGULP în cadrul CJC, deţine, conform propriei declaraţii de avere, un teren intravilan în suprafaţă de 325 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2000. Tot în anul 2000, a achiziţionat o casă de locuit în suprafaţă de 188 de metri pătraţi, împreună cu soţia sa, Simion Mirela.Din anul 2002 nu şi-a mai schimbat autoturismul - Opel Astra -, dobândit tot prin contract de vânzare-cumpărare.În anul 2009 şi-a deschis un depozit bancar la BRD pentru suma de 9.500 de euro. Însă, potrivit declaraţiei de avere din anul 2013 (cea mai recentă), în cont mai are doar 6.000 de euro.La capitolul venituri, atât lui, cât şi soţiei sale, Mirela, care ocupă funcţia de consilier în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, i s-a modificat suma din venitul anual încasat. Astfel, dacă în anul 2011, Lucian Simion a câştigat 31.819 lei din indemnizaţii şi 1.588 de lei de la CAR CJC (unde îndeplineşte funcţia de preşedinte), un an mai târziu încasa 64.118 lei de la CJC şi 1.543 de lei de la CAR CJC. În 2013 a avut pe statul de plată 41.532 de lei de la CJC şi încă 1.402 lei de la CAR CJC. Consilierul CJC Simion Mirela, soţia sa, a adus „în casă“ în anul 2011 22.944 de lei, în 2012 - 36.186 de lei, iar anul trecut 30.512 lei. Din declaraţia de interese reiese că este membru de sindicat în SAPL Constanţa (Sindicatul din Administraţia Publică Locală).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii