Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Căutat pentru tâlhării comise în Franţa, Elveţia şi Olanda Dumitru Vasile Burcea a îngrozit Mangalia şi Piteştiul (galerie foto+video)

ro

28 May, 2015 00:00 6653 Marime text


Principalul suspect în cazul tâlhăriei comise în data de 16 mai, în Piteşti, a fost depistat de polițiști. Este vorba despre Dumitru Vasile Burcea, de 33 de ani, din Sibiu, iar polițiștii români au cooperat cu autoritățile judiciare franceze pentru prinderea lui.

 
El se află şi în colimatorul poliţiştilor din Constanţa. La începutul acestei luni, el ar fi intrat peste o familie din Mangalia şi l-ar fi tăiat cu sabia pe un bărbat aflat în imobil. Surse din rândul anchetatorilor susţin că întâmplarea a avut loc pe 2 mai, ora 21.40. Presupusul agresor a intrat atunci în casa familiei respective folosind uşa de la bucătărie, care nu era încuiată. S-a năpustit asupra bărbatului, pe care l-ar fi luat la pumni şi apoi l-ar fi rănit cu o sabie. 
După aceasta, a părăsit locuinţa, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere. În urma cercetărilor specifice în astfel de cazuri, s-a stabilit că din casă nu lipseşte nimic. Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul IPJ Constanţa. Victima, Vasile Neagu, deține, împreună cu familia sa, o afacere de pompe funebre. Presupusul agresor se afla, aseară, la închiderea ediţiei, în faţa magistraţilor din Piteşti, cu propunere de arestare preventivă. El a fost audiat de poliţiştii din Argeş, însă nu şi-a recunoscut fapta.

Urmărirea

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, bărbatul suspect nu este un apropiat al cercului milionarilor jefuiți, așa cum s-a speculat în mass-media. El este specializat în infracţiuni cu violenţă comise în România, dar şi în alte ţări din Europa, după cum spun sursele citate. Cert este că Burcea s-a străduit foarte tare să-şi protejeze identitatea, evitând să privească spre camerele video, purtând o şapcă ce îi ascundea faţa dintr-un anumit unghi. De aici au pornit anchetatorii. Ei au sperat că suspectul şi-a luat aceste precauţii doar în apropierea vilei unde a dat lovitura, aşa că a început o cursă contra cronometru în care poliţiştii au verificat toate camerele de supraveghere de la casele din cartier, doar-doar îl vor putea identifica. Surse din cadrul anchetei au arătat că s-au vizionat mii de ore de înregistrare, însă, la final, toată această muncă a fost încununată de succes: Burcea a fost identificat.
 
Amintim că Burcea este bănuit că ar fi pătruns într-un imobil din Pitești prin escaladarea gardului, iar din interior, prin violență asupra proprietarilor, a sustras 5.000 de euro și 7.000 de lei. În momentul jafului, Camelia Cristescu, soţia unui afacerist din Piteşti, se afla singură în curtea casei, iar soţul ei era în interiorul vilei, alături de copil. Femeia a fost lovită cu o bucată de lemn în creștetul capului. Hoţul a mers apoi în dormitor, unde l-a atacat pe afacerist, chiar sub privirile copilului său. După atac, copilul a fugit în altă cameră, unde se afla sora lui şi o bonă. Tatăl său s-a târât până pe terasă, unde şi-a găsit soţia cu capul zdrobit.
În urma atacului, omul de afaceri Ovidiu Cristescu s-a ales cu răni uşoare.

Cum a fost prins

Dumitru Burcea a fost prins de polițiști la Cisnădie, lângă Sibiu. În urma expertizării de către specialiștii criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistă a mijloacelor materiale de probă ridicate de la fața locului, a rezultat că persoana care a comis infracțiunea a participat şi la evenimentele de la Mangalia, amintite mai sus.
 
De asemenea, datele obținute au fost comunicate partenerilor din cadrul Tratatului de la Prüm, prin intermediul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, omologii francezi semnalând un rezultat pozitiv, cel în cauză fiind bănuit de comiterea unor fapte cu mod de operare asemănător, pe teritoriul unor state europene.
 
Dumitru Vasile Burcea este recidivist şi a fost eliberat din penitenciar în 2013, după ispăşirea unei pedepse la care a fost condamnat pentru fapte cu violenţă. Dumitru Vasile Burcea este suspectat că, din 2013 şi până în prezent, ar fi comis 15 tâlhării pe teritoriul Franţei, dar şi pe teritoriile altor state. Astfel, el este bănuit de comiterea de tâlhării cu violenţă extremă şi în Franţa, Elveţia şi Olanda.

Acuzaţiile

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş l-au inculpat pe Burcea pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de omor calificat, tâlhărie calificată şi tentativă la tâlhărie calificată.
 
„Din referatul întocmit de procurori a rezultat faptul că, la data de 16 mai 2015, în jurul orelor 22.30, inculpatul Burcea Dumitru Vasile a pătruns în imobilul aparţinând soţilor C.O.A. şi C.C.E., din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, agresându-i şi sustrăgând sumele de 5.000 de euro şi 7.000 de lei. De asemenea, s-a mai stabilit că, la data de 2 mai 2015, inculpatul, înarmat cu un cuţit-sabie, a pătruns în locuinţa persoanelor vătămate N.V. şi G.M., din localitatea Mangalia, cu scopul de a sustrage bunuri sau alte valori, exercitând acte de violenţă asupra persoanei vătămate N.V., fără a reuşi să sustragă bunuri sau alte valori, din cauza apariţiei intempestive a persoanei vătămate G.M.“, se arată într-un comunicat de presă remis cotidianului ZIUA de Constanţa de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Profilul tâlharului „hold-up“

„În ultimii 15 ani, majoritatea tâlhăriilor de tip hold-up cu intrare fermă, cum a fost cea din Pitești, se făceau la întâmplare, sau la inspirație. Noi le numeam «la ghici». Infractorul se uita la decorațiunile casei, la mașina parcată în față și, dacă i se părea că este locuința unor oameni cu stare, dădea atacul. Există și grupuri care merg pe logică infracțională, care lovesc la pont, după o atentă supraveghere a locului, dar circa 90% dintre jafuri, călcături, cum se numesc în jargon, au loc la o inspirație de moment. Sau vorbim despre depdendenți care, sub presiunea nevoii de a obține următoarea doză, atacă fără să mai țină cont de nimic. În cazul Cristescu, suspectul a lovit femeia, a intrat în hol și a găsit o sumă de bani pe o măsuță. Fie era o cantitate consistentă de bani și a fost tentat să încerce și la etaj, fie a fost dezamăgit de captură și a continuat jaful, interacționând cu bărbatul“, a explicat, pentru DC News, comisarul-şef Mihai Untaru, detectiv criminalist.
Sursă foto: curier.ro

Sursa video: rtv.net

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii