Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cât ne mai umiliţi copiii pe banii noştri?“ Mămicile din Constanţa pregătesc un protest. Motivul - locurile de joacă (galerie foto)

ro

01 Sep, 2016 00:00 6460 Marime text


Constanţa are probleme cu carul, iar una dintre ele, cu care s-au confruntat şi se confruntă în continuare părinţii, este lipsa spaţiilor de joacă adecvate pentru copii. În afară de câteva parcuri „Ţara piticilor“, înfiinţate de fostul primar, Radu Mazăre, restul locurilor de joacă sunt moştenirea regimului Ceauşescu. Între timp, instalaţiile de joacă au ruginit şi s-au dezmembrat, iar nisipul a fost luat de vânt.
 
Mămicile constănţene au iniţiat, pe platforma de socializare Facebook, un demers pentru reabilitarea unor locuri de joacă din municipiul Constanţa care arată jalnic şi pun în pericol viaţa micuţilor. „Pentru a duce la capăt ceea ce ne-am propus, şi anume reabilitarea locurilor de joacă din Constanţa, în primul rând înlocuirea nisipului cu suprafeţe/pavaje cauciucate, vă rog să faceţi câteva poze locaţiilor pe care le aveţi în drum. Ar fi bine să începem să trimitem pozele către primar, Primărie şi alte instituţii abilitate. Eu, personal, voi merge la Primărie să depun reclamaţie scrisă.
 
Dacă nici aşa nu vom fi ascultate, probabil că ieşitul în stradă e ultima soluţie. Pentru mine, e foarte clar că acest oraş nu mai are nicio şansă şi cred că e de datoria noastră să luăm măsuri. E vorba de locurile de joacă şi de degradarea avansată în care se scaldă. Chiar nu merită şi copiii noştri suprafeţe de joacă din cauciuc? Chiar trebuie să umplem pediatria cu enterocolite de fiecare dată când facem o vizită în parc şi ne scăldăm în nisipul în care E. coli şi alte mişcătoare sunt la putere? Am trecut prin Mihail Kogălniceanu şi aş vrea să îl trimit pe primar într-o vizită de lucru să vadă că alţii, de lângă noi, au reuşit să asigure suprafeţe cauciucate şi zone de fitness în aer liber. Mă simt umilită de către primar, consilieri şi toţi cei ce au putere să facă schimbări. Ba chiar sunt plătiţi să le facă“, a scris iniţiatoarea demersului, Anca Mateş.
 
Precizăm că ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Decebal Făgădău, a declarat, că în cursul anului 2016, au fost alocaţi 9 milioane de lei pentru reabilitarea locurilor de joacă.

„Cu mămicile să nu te pui, dom'le primar!“

Mămicile au reacţionat şi şi-au exprimat nemulţumirile faţă de locurile de joacă din Constanţa. „Locul de joacă din Portul Tomis este murdar, iar echipamentele de joacă sunt varză. Distanţa de aterizare la tobogane măsoară în unele zone mai bine de jumătate de metru. Să nu mai spunem că nisipul a dispărut şi orice copil riscă să cadă direct pe ciment“, a comentat D.B. 
 
„Nisipul ăsta chiar şi-l doresc părinţii? O groapă de nisip unde să se joace cei dornici nu e de ajuns? Trebuie să ne murdărim până la genunchi de fiecare dată? Suprafeţele cauciucate sunt o soluţie mai sigură, mai igienică, mai uşor de întreţinut“, a scris A.M.
 
„Ar mai fi de făcut ceva: rampe de urcare/coborâre la treceri de pietoni şi alte borduri înalte care duc spre parcuri şi abia dacă poţi ajunge...“, spune M.E.R.
 
„Cauciucarea suprafeţelor din jurul locurilor de joacă în loc de insule cu nisip mi se pare şi mie o idee foarte bună, pentru că nu ne mai prăfuim pe picioare, pe haine, copiii nu mai sunt tentaţi să se arunce pe jos, deci să intre în contact cu toate mizeriile“, susţine A.V.
 
„Mai degrabă putem să ne plângem de lipsa lor, nu de faptul că alea care există sunt umplute cu rahat de câine, mucuri de ţigară, coji de seminţe şi alte gunoaie. Dacă tot vrem sa fim corecţi... Şi ar trebui să se ţină cont şi de diferenţa dintre uzură şi vandalizarea locurilor de joacă“, a comentat A.D.
 
„Alo, domn' primar! Ne mişcăm şi noi mai cu talent? Văd că vă scobiţi în nas la mesajele noastre! Cât ne mai umiliţi copiii pe banii noştri?“, se întreabă C.N.
 
„Susţin iniţiativa de dragul copiilor mei, care vor zilnic afară şi eu nu am unde să îi scot decât în condiţii mizerabile!!!!!“, a precizat C.B.
 
„Pe pagina de FB a Primăriei Constanţa puteţi depune o sesizare, dar vă spun sincer că nu se va rezolva mare lucru. Poate este şi comoditatea, pentru că mulţi comentează că e murdar oraşul, fără spaţii verzi sau pentru copii“, a comentat C.I.
 
„Pe pagina Primăriei e apă de ploaie. Cine îşi face timp, să meargă să o depună personal la Primărie. Hai să începem aşa. După care o pichetare scurtă. Să nu uităm cum a fost renovată Pediatria. Cu mămicile să nu te pui, dom'le primar! Am văzut nişte dale aduse în parcul Tăbăcăriei. Păi noi de dale avem nevoie? Să îşi spargă pruncii capetele? Nisipul ăla zace acolo de opt ani. Nu cerem eliminarea completă. Să fie lăsate două gropi celor care vor să se joace în nisip, dar în rest pune, domnule, o suprafaţă cauciucată“, a menţionat Anca Mateş.

„Să le dăm drumul la copii în Primărie să se joace“

Comentariile mămicilor nemulţumite continuă: „Pozele să fie postate pe paginile consilierilor locali, printre ei sunt şi câteva mame, chiar şi un inspector şcolar“, a sugerat L.B
 
„Ce să mai zic de singurul parc mare din Constanţa, parcul Tăbăcărie, unde pur şi simplu nu ai de face, iarbă uscată şi plină de gunoaie, alei pline de biciclete şi maşinuţe închiriate şi aşa-zisa zonă de relaxare cu cinci hamace îngrădite, plătite tot din banii noştri. Avem un oraş fără zone în care te poţi plimba şi relaxa“, spune S.C.
 
„Nu am văzut în Constanţa nici măcar un loc de joacă corespunzător. Nicio bordură pe care să o poţi urca cu un cărucior sau în scaun cu rotile. Niciun autobuz care să staţioneze corespunzător pentru a urca cu un cărucior... total dezamăgită de condiţiile pe care le oferă Constanţa tinerilor părinţi şi viitoarelor generaţii!!!“, a punctat A.M.N.
 
„Cu siguranţă nu sunt suficiente locuri de joacă în aer liber pentru copii şi spaţii verzi. Şi asta este problema autorităţilor. Dar omul sfinţeşte locul. Când Primăria a inaugurat Parcul Piticilor, în urmă cu 12 ani, leagănele pentru bebeluşi erau întregi, celelalte locuri de joacă la fel. Acum, majoritatea sunt rupte, lipite sau nefuncţionale. Şi nu au fost folosite de angajaţii Primăriei“, a menţionat C.I.
 
„Cred că şanse mai mari de soluţionare a problemei ar avea un protest al mămicilor în faţa Primăriei! Cu aprobări şi tot ce trebuie, ocazie cu care înaintezi şi un dosar conţinând petiţia, poze din parcurile Constanţei şi poze din alte localităţi. Sunt convinsă ca ne-am strânge destul de multe mămici cu copii la un astfel de protest...“, a comentat I.O.
 
„De mers cât mai multe mămici cu piticoţii şi să le dăm drumul la copiii în Primărie să se joace“, a punctat D.R.

Iată controlul, nu e controlul

Cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa o situaţie a controalelor desfăşurate în perioada 2011-2016 la locurile de joacă şi la echipamentele de agrement din subordinea Primăriei Constanţa. Mai exact, am solicitat informaţii cu privire la numărul locurilor de joacă ce au fost supuse controlului efectuat de CJPC, deficienţele constatate, sancţiunile aplicate în urma controalelor efectuate şi cuantumul amenzilor.
 
„Pentru perioada 2011-2016 nu au fost identificate acţiuni de control la locurile de joacă şi la echipamentele de agrement ale Primăriei municipiului Constanţa. În perioada 2011-2016, în baza acţiunilor tematice de control impuse de către ANPC şi a tematicilor de control proprii ale CJPC Constanţa/CRPC Regiunea de Sud-Est, precum şi ca urmare a reclamaţiilor înregistrate, comisarii CJPC Constanţa au efectuat 98 de acţiuni de control privind locurile de joacă pentru copii şi echipamentele de agrement. Dintre cele 98 de acţiuni de control, 18 au fost efectuate la locurile de joacă pentru copii“, ne-au răspuns reprezentanţii CJPC Constanţa.

17 amenzi în şase ani

În ceea ce priveşte deficienţele constatate şi sancţiunile aplicate, reprezentanţii CJPC Constanţa au precizat că în perioada 2011-2016 au fost date şase avertismente şi 17 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 37.200 de lei. Printre abaterile depistate s-a constatat: echipamente (maşinuţe) cu tapiţeria ruptă sau deteriorată, lipsa informaţiilor privind categoria de vârstă şi greutatea utilizatorilor unor echipamente de mici dimensiuni, riscurile previzibile la prestarea serviciilor de agrement, datele de identificare ale operatorilor economici prestatori de servicii,  neafişarea la locul de joacă a instrucţiunilor de utilizare, a regulamentului de joc, a avertismentelor legate de limita de vârstă a utilizatorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii