Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Binecuvantatele mizerii din ograda lui Teodosie

ro

05 Sep, 2008 00:00 1799 Marime text
1220538701.jpg

Curtea comuna a Arhiepiscopiei, a Catedralei "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si a Bazilicii romane a inceput sa semene cu o groapa de gunoi.

Nimeni nu face curatenie, toata lumea arunca cu gunoaie in ograda Inalt Preasfintiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Cand spunem toata lumea, nu facem referire decat la angajatii institutiei bisericesti. Saltele folosite, anvelope uzate, sticle si pet-uri de toate felurile, scanduri noi sau folosite, navete de sticle goale, toate acestea intampina turistii straini care nu se inghesuie sa viziteze cladirea declarata monument al arhitecturii. Pe dinafara, curtea Palatului Arhiepiscopal pare a fi a unei vadane neputincioase. In fiecare zi, autobuze pline aduc turisti straini care vin sa viziteze ruinele bazilicii romane si Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel. Toti cei care sunt adusi aici, in baza contractelor cu firmele de turism, stramba din nas cand vad ca pe afara-i vopsit gardul si inauntru este un deranj total. Desi acesta este centrul vietii spirituale dobrogene, fiind si sediul Arhiepiscopiei, muntii de gunoaie troneaza in curte, aratandu-le strainilor adevarata fata a culturii romanesti. Ruinele fostei cetati Tomis sunt pline de sticle goale, cutii de bere si fecale, riscand sa devina cel mai vizitat si fotografiat WC public al urbei, chiar sub nasul inaltilor prelati. Garduletul, pus de forma in jurul bazilicii, si poarta, care nu este incuiata niciodata, permit oricarui trecator care are nevoi fiziologice sa isi faca de cap printre pietre. Turistii sunt adusi strategic de catre ghizi in afara gardului, pentru a nu le pune in pericol talpile si simtul olfactiv. Aceiasi turisti pot vedea catedrala doar din fata si laterala dinspre mare, pentru a nu fi socati de privelistea din curte.

Chilotii din gardul Catedralei

La o simpla plimbare in jurul monumentului, privirile cad pe tot felul de obiecte, deloc sfinte, care zac imprastiate peste tot si tradeaza ocupatiile celor care au reusit sa intre in incinta. "Au reusit" este doar o expresie, paza fiind asigurata de un singur om, de la o firma privata, care sta plictisit intr-un colt si se uita la oamenii care intra si ies din catedrala. In fata usii frumos sculptate in lemn este montata chiar si o camera de supraveghere orientata spre intrarea in biserica, pentru ca, probabil, slujitorii Domnului sunt mai interesati sa afle numarul de oameni care le frecventeaza locul de munca, decat sa opreasca profanarea lacasului de cult. Langa gardul frumos impopotonat cu sigla Arhiepiscopiei zace o pereche de chiloti tanga, care nu are, la prima vedere, nicio legatura cu menirea locului in care ne aflam. Desi, nu se stie niciodata... In plimbarea noastra prin incinta am dat nas in nas si cu un preot grabit sa arunce apa sfintita dintr-un pocal de argint in curte, chiar langa o enoriasa care completa un pomelnic, ingenuncheata pe un morman de lemne uitate de la ultima reparatie langa zidul cladirii. Este incredibil cum pot coexista gunoaiele, molozul, excrementele si Duhul Sfant in aceeasi incinta. Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, iconom stavrofor Eugen Tanasescu, a declarat ca "este asteptat un container pentru a ridica toate resturile ramase dupa ce s-a facut curatenie in beci, dar din motive necunoscute, acesta intarzie. In cateva zile, speram sa dispara toate gunoaiele". Numai ca, probabil, noul inspector pe probleme de imagine al institutiei dobrogene nu stie ca problema pe care o ridicam noi acum nu este de ieri, de azi. Este de mult. Dar toata lumea s-a obisnuit cu gunoaiele de acolo. Incheiem aici, pentru moment, si asteptam rezolvarea situatiei. In numele gunoiului, excrementelor si al chilotilor din gard!

Scris de: {autor}Mugur MURARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii