Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi, primul termen la Curtea de Apel Constanţa Cine-l judecă pe Teodosie

ro

07 Feb, 2017 00:00 3258 Marime text
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătoare constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei“
 
Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, este aşteptat azi la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde va avea loc primul termen în dosarul în care a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa. Înaltpreasfinţitul Teodosie este bănuit de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
De menţionat că judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei este, potrivit surselor noastre, Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, iar termenul de mâine este acordat în timpul procedurii de camera preliminară, aceasta nefiind publică.
 
La termenul de azi, instanţa de judecată ar putea analiza dacă se impune menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar, măsură sub imperiul căreia Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a fost deferit Justiţiei. Oricare va fi decizia de azi a Curţii de Apel Constanţa, aceasta va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care va lua o hotărâre definitivă.
 
Amintim că Înaltpreasfinţitul Teodosie a fost cercetat şi pentru luare de mită, însă procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus clasarea cauzei. Potrivit unor surse judiciare, decizia DNA, de clasare a cercetărilor, a fost luată în baza articolului 16, litera b, din Codul de Procedură Penală, conform căruia „acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare, nu mai poate fi exercitată dacă: (…) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Euro, Teodosie şi Anticorupţii!
Cum s-ar fi clasat cercetările faţă de arhiepiscopul Tomisului, acuzat de luare de mită


Alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, DNA Constanţa i-a mai trimis în judecată pe Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia „Sf. Maria“ - Constanţa), Bogdan Petrişor Malaxa (preot în Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena III“ - Constanţa), Gheorghe Nadoleanu (preot) şi Stere Beca, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză a mai fost deferit Justiţiei şi Aurelian Ştefan, la data presupuselor fapte mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene“.
 
„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3“ - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin“/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin“, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 de lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 de lei, în 2011 - 184.610,27 de lei, în 2012 - 239.732,26 de lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 de lei, în 2015 - 281.633,28 de lei. În anul 2016, plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei“, conform DNA.
 
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătoare constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii