Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia pe care „regina Tomiris“ a folosit-o pentru imagine şi contracte pe bani publici îşi cere dizolvarea la Judecătoria Constanţa. A fost adusă la sapă de lemn!

ro

18 Jan, 2018 00:00 6086 Marime text
La numai nouă luni după ce Asociaţia Litoral - Delta Dunării, cea care a dat-o Constanţei, pentru cinci ani consecutiv, pe „regina Tomiris“, întruchipată de Corina Martin, şi-a ales o nouă conducere, iată că în prezent se pregăteşte să-şi dea obştescul sfârşit. Pe 11 ianuarie, reprezentanţii asociaţiei au înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanţa, Secţia Civilă, dosarul 747/212/2018, ce are ca obiect „acordare personalitate juridică - dizolvare“.
 
Pe 20 aprilie 2017, asociaţia îşi alegea noua conducere pentru perioada 2017-2019, în cadrul Adunării Generale de Alegeri. Astfel, s-a decis atunci ca preşedinţia Asociaţiei Litoral - Delta Dunării să fie deţinută în continuare de Patronatul ANAT, prin Cristian Bărhălescu. De asemenea, au fost aleşi şi cei patru vicepreşedinţi ai asociaţiei, astfel: pentru Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa (prin Corina Martin), Municipiul Constanţa (prin Mirela Matichescu); pentru Tulcea - Consiliul Judeţean Tulcea (prin Horia Teodorescu) şi Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (prin Daniel Iluşcă). Din Consiliul Director ales pentru perioada 2017-2019 mai fac parte Primăria Năvodari şi Primăria Limanu.
 
În acelaşi timp, Adunarea Generală a mandatat-o pe Corina Martin să reprezinte în continuare Asociaţia Litoral - Delta Dunării, ca preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România.
 
Conform datelor din „buletin“, adică din Registrul Asociaţiilor, aceasta a fost înregistrată în 17 mai 2007, având numărul de înregistrare în Registrul Naţional 4229/A/2007. Fondatorii săi erau: Judeţul Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, Municipiul Constanţa, prin Nicolae Nemirschi, Municipiul Mangalia, prin Paul Botaş, Agenţia Pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, prin Tania Popescu, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, prin Corina Martin, Asociaţia Patronală Mamaia, prin Andrei Iulian Trandafir, Asociaţia Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră, prin Nicolae Moroianu, Romania Convention Bureau, prin Corina Martin, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Dănuţ Jugănaru, şi Danubius Travel Agency SRL (TUI Romania), prin Ciprian Popescu. Scopul declarat al asociaţiei la înregistrare era „dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltare a turismului dobrogean“. Se menţiona, totodată, faptul că „se constituie într-un parteneriat public - privat“.
 
De-a lungul anilor, membrii săi au fost: autorităţi publice locale precum Consiliul Judeţean Constanţa, Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Constanţa, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Năvodari, Primăria Cernavodă, Primăria Murfatlar, Primăria Agigea, Primăria Cumpăna, Primăria Jurilovca, Primăria Limanu, Primăria Mihail Kogălniceanu şi companiile naţionale Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu“ Constanţa, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ Cluj, patronate ale hotelierilor şi agenţiilor de turism -
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării, companii private din turism - agenţia de turism Danubius Travel, Phoenicia Holiday Resort Năvodari, Hotel Vega Mamaia
Hotel Richmond Mamaia, Blaxy Premium Resort & Hotel, Vila Ovidiu Luxury Homes Mamaia, Complex Mera Resort - Venus, SRP Neptun, Complexul de recuperare medicală „Vraja Mării“ - Eforie Sud sau Vila Tagoo - Vama Veche, dar şi firme cum ar fi Montblanc Pictures, Dobrogea Grup sau Transevren.
 
Deloc de neglijat este faptul că Asociaţia Litoral - Delta Dunării s-a ocupat o perioadă şi de încasarea taxei de promovare a staţiunii Mamaia.
 
Asociaţia are pe rol în acest moment 15 procese. Ultimul şi cel mai costisitor pentru această structură este cel prin care, în primă instanţă, a fost obligată să restituie o sumă către administraţia judeţeană, la solicitarea Curţii de Conturi.
 
Concret, pe 9 octombrie 2017, Tribunalul Constanţa a obligat Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării să restituie o finanţare nelegală, cu dobânzi şi penalităţi cu tot, către Consiliul Judeţean Constanţa. Este vorba de suma de 684.080,81 de lei. Sentinţa civilă 2088/9.10.2017 în dosarul 485/118/2016 putea fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile. Apelul asociaţiei a fost depus în 24.11.2017, înregistrat abia pe 10 ianuarie 2018 şi a primit termen pe 14 februarie 2018.
 
Cristian Bărhălescu, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, cel care a înlocuit-o anul trecut de la conducerea ONG-ului pe Corina Martin, nu are prea multe informaţii despre acest proces, pe care îl lasă la latitudinea magistraţilor. Interesant este faptul că, potrivit acestuia, asociaţia nu mai deţine aproape nimic în patrimoniu. „Nu avem sediu, plătim chirie 200 de euro, într-un spaţiu din zona Abator, avem câteva calculatoare, mape şi pliante de la evenimentele pe care asociaţia le-a organizat. Şi două branduri: «Constanţa Style», pe care, după dizolvare, îl vom ceda Primăriei Constanţa, pentru că ea l-a finanţat, şi «Festivalul Antic Tomis», pe care îl vom da unei asociaţii culturale care se ocupă cu reconstituiri istorice şi care vrea să organizeze mai departe acest eveniment“, a spus Cristian Bărhălescu, contactat de redactorii ZIUA de Constanţa.
 
În privinţa solicitării de dizolvare a asociaţiei, Bărhălescu nu vrea să facă deocamdată multe comentarii: „Când vom avea hârtia de la instanţă, vom transmite un comunicat de presă. Ne-am sfătuit acum o săptămână, în cadrul asociaţiei, şi am ajuns la concluzia că nu mai putem continua. Unii membri s-au retras, alţii nu şi-au mai plătit cotizaţiile, legea s-a schimbat, trebuie înfiinţate aceste OMD-uri (n.r. Organizaţii de Management al Destinaţiilor), am încercat să redresăm situaţia, nu s-a putut, ne oprim aici“, a precizat Bărhălescu.
 
Cu alte cuvinte, Asociaţia Litoral - Delta Dunării nu mai are de unde să primească bani. Aceasta ar fi, în traducere liberă, decizia de dizolvare luată de Comitetul Director.
 
Vă reamintim că, pe 8 februarie 2016, asociaţia a fost zdruncinată prin anunţul de retragere făcut de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. La sfârşitul anului trecut, şi Consiliul Judeţean Tulcea a luat decizia, prin HCJ, să se retragă, iar ceilalţi membri au uitat să-şi mai achite cotizaţiile.

Cum a fost ţinută în viaţă cu bani publici asociaţia  

De pildă, pentru ediţia din 2015 a Festivalului Antic Tomis, Primăria Constanţa anunţa că „oferta câştigătoare a sesiunii de selecţie pentru eveniment aparţine Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării“. Ca şi în 2014, a primit de la Primăria Constanţa 100.000 de lei. Peste 10 milioane de lei a primit asociaţia doar de la CJC, prin hotărâri.
 
De-a lungul anilor, potrivit site-ului CJC, asociaţia Corinei Martin a primit, din 2007 şi până în 2013, peste 11 milioane de lei, sume alocate prin hotărâri de Consiliu Judeţean. Iată, de pildă, pe 19.10.2007, toţi cei 31 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au votat pentru alocarea sumei de 25.000 de lei către Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral (înfiinţată la data de 17 mai 2007), unde CJC este membru fondator. Pe 4 februarie 2008, HCJ nr. 52/2008 consfinţeşte alocarea sumei de 240.000 de euro Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral, în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa. Proiectul era iniţiat de fostul preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu.

În anul 2009, prin HCJ nr. 267/23.08.2009, aleşii judeţeni aprobă alocarea sumei de 20.000 de lei Fundaţiei „Inginer Nejloveanu Niculae - Maestru în Artă Culinară“, pentru organizarea evenimentului gastronomic „Festin autumnal“ - Trofeul Balada NEJ - ediţia a III-a (N.B: implicarea CJC-ului vine, aşadar, abia la a treia ediţie). În adresa înaintată de inginerul Niculae Nejloveanu se arată şi că „evenimentul va avea loc în cadrul Târgului de Turism Litoral Delta Dunării, la Pavilionul Expoziţional Constanţa“.
 
Într-o adresă emisă de Asociaţia Litoral - Delta Dunării, ataşată proiectului de hotărâre, se solicită sprijinul CJC-ului pentru plata cheltuielilor provenite din închirierea Pavilionului Expoziţional, respectiv suma de 4.600 de euro + TVA - „contravaloarea sumei ce va trebui plătită către Fundaţia Fantasio“. Tot în 2009, prin HCJ nr. 338/25.09.2009, s-a aprobat alocarea sumei de 67.500 de lei Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, în vederea şcolarizării unor tineri din mediul rural. Proiectul a fost votat de 22 de aleşi judeţeni, având şi cinci abţineri. În expunerea de motive se arată că „tinerii vor urma cursurile Liceului Tehnologic de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri «Ing. Niculae Nejloveanu»“. Banii aveau să fie folosiţi pentru a asigura cheltuielile privind achiziţionarea de materiale didactice, uniforme, dar şi pentru cazarea liceenilor în perioada octombrie - decembrie 2009.
 
Tot în anul 2009, pe 18 decembrie, prin HCJ nr. 385/18.12.2009 s-a alocat suma de 900.000 de lei asociaţiei, „pentru promovarea turismului din judeţul Constanţa“. Prin HCJ nr. 51/17.02.2010, Consiliul Judeţean pompează din nou bani în conturile asociaţiei Corinei Martin. Astfel, Asociaţia Litoral - Delta Dunării primeşte 420.000 de euro „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“.
 
În august, prin HCJ nr. 268/23.08.2010, Asociaţia de Promovare Litoral - Delta Dunării mai primeşte 875.000 de lei pentru acelaşi scop. Pe 15 decembrie 2010, prin HCJ nr. 365, se statuează participarea Judeţului Constanţa la „Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării“. În aceeaşi zi se aprobă şi HCJ nr. 379, prin care s-a alocat suma de 10.000 de euro pentru acelaşi obiectiv: „În vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“.
 
Anul 2011 vine cu alte alocări bugetare pentru Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Mai exact, prin HCJ nr. 192 din 28.07.2011, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 225.000 de euro - „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“. Banii aveau să fie folosiţi pentru onorarea contractului încheiat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării cu Airport Marketing Services pentru următorii doi ani şi trei luni, suma de 225.000 de euro fiind suficientă pentru acoperirea cheltuielilor generate doar în 2011, valoarea întregului contract fiind de 540.000 de euro.
 
Februarie 2012 vine cu alţi bani pentru asociaţia „reginei Tomiris“. Prin HCJ nr. 29/06.02.2012 s-a aprobat alocarea sumei de 1.650.000 de lei pentru veşnicul scop - „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“. Din acea sumă, 225.000 de lei aveau să fie folosiţi în vederea onorării contractului încheiat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării cu Airport Marketing Services, iar 20.000 de euro, pentru organizarea evenimentului Festivalul Antic 2012, în parteneriat cu agenţia de publicitate Groove Hour, iar alţi 10.000 de euro, pentru organizarea, în luna aprilie, a infotrip-urilor pentru tur-operatorii români şi străini care vând litoralul românesc (N.B. - 2012 a fost an electoral).
 
Prin HCJ nr. 55/12.03.2013, aleşii judeţeni au aprobat, din nou, o sumă de 500.000 de lei, „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“ - ultima alocare de acest fel făcută de Consiliul Judeţean Constanţa până în prezent.
 
Aproximativ 6 milioane de lei s-au virat prin hotărâri de Consiliu Judeţean către Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Alte sute de mii de euro au venit către asociaţie prin colectarea taxei de promovare a staţiunii Mamaia. În prezent, aşa cum susţinea Bărhălescu, AL-DD a ajuns pe butuci, cu doar câteva calculatoare în patrimoniu şi câteva mape şi pliante plătite cu bani grei la vremea respectivă.
 
Citeşte şi:
 
Înfiinţează un organism propriu de promovare
După CCINA, Consiliul Judeţean Tulcea s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

 
Ca urmare a modului defectuos în care Corina Martin a acţionat, CCINA se retrage din Asociaţia Litoral - Delta Dunării
 
Astăzi îmbracă, din nou, rolul reginei Tomiris
Cum a devenit CJC sponsorul principal al asociaţiei conduse de Corina Martin (documente) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Corina Martin 17 Jan, 2018 23:14 Dragilor, de ce ma certati? Am platit 15.000 de euro pentru ultimul clip de 3 min de prezentare a statiunii Mamaia... cautati banii acolo, atat a costat.... Pliantele erau trase in foita de aur, mapele erau trase cu pietricele de diamante... Nici timp sa imi fac unghiile nu aveam. Mancam in Mercedesul meu ca nu aveam timp. Fetita mea nu trebuie sa traiasca si ea saracuta de ea in New York , in apartamentul ei pe 5th Ave. Pai e scumpa viata la New York, nu este ca la Cta. Acum ca m-a lasat si Raducu ... ma gandesc serios si eu sa plec in Madagascar.... off, ce oameni rai sunteti