Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentul Bujduveanu, intre CIA si terenul de la Mihai Viteazu

ro

12 Jun, 2009 21:57 3928 Marime text

deschidere.jpgAmericanul de origine română Traian Bujduveanu, al cărui nume a fost amestecat într-o poveste cu agenţi secreţi şi scenarii ca în filmele de spionaj, s-a întors după pământul din satul natal 

Traian Bujduveanu, americanul de origine română, care a pus pe jar lumea serviciilor secrete, după ce a fost acuzat că ar fi furnizat „materiale militare" Iranului, se luptă cu administraţia locală din comuna natală şi cu Prefectura Constanţa, pentru câteva pogoane de pământ la Mihai Viteazu. 

Bujduveanu este originar din satul Sinoe, comuna Mihai Viteazu, iar numele lui este legat de cel al serviciilor CIA şi FBI. Despre el, consătenii nu mai ştiu nimic dinainte de Revoluţie, când, spun ei, a fugit în Statele Unite. Potrivit ediţiei din 9 octombrie 2008 a cotidianului „Jurnalul Naţional", cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu a fost arestat în Florida, pentru că ar fi furnizat „materiale militare" Iranului. „Bujduveanu este un personaj cu o biografie extrem de interesantă. În anii '80 era văzut cu şeful serviciilor secrete din Panama, cu două săptămâni înainte de 21 decembrie 1989 se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu la palatul acestuia, din Cartierul Primăverii din Bucureşti. Mai apoi era văzut în Ambasada Coreii de Nord de la Bucureşti. Dosarul său din Statele Unite conţine date explozive", scriau redactorii cotidianului amintit.

bujduveanu_gheorghe_grameni_04_e.jpgŞi agenţii ascultă de „Glasul pământului"

În urmă cu câţiva ani, americanul cu rădăcini constănţene s-a întors pe plaiurile natale pentru a intra în posesia terenului moştenit de la părinţi. Pentru a-şi primi pământul, el a demarat o acţiune în instanţă, în anul 2007. Dosarul cu numărul 13037/212/2007 a ajuns la cea de-a doua instanţă, recursul fiind înregistrat la Secţia Civilă a Tribunalului Constanţa pe 16.07.2008. Bujduveanu a dat în judecată atât Comisia comunală de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Primăriei Mihai Viteazu, cât şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pământului, din cadrul Prefecturii Constanţa. Procesul a fost, însă, suspendat pe 7 august 2008, în temeiul art. 242, pct. 2 din Codul de procedură civilă, mai exact, din cauza faptului că niciuna dintre părţi nu s-a înfăţişat la strigarea pricinii. Acţiunea în instanţă se va relua în momentul în care una dintre părţi va solicita în scris acest lucru.

Terenul pentru care Bujduveanu s-a judecat cu Primăria Mihai Viteazu şi Prefectura Constanţa are o suprafaţă de zece hectare şi a aparţinut tatălui lui Bujduveanu.

Grameni: „Am scris 16 pagini la DNA pentru el"

Contactat telefonic, primarul comunei Mihai Viteazu, primarul Gheorghe Grameni, ne-a confirmat că este vorba despre „agentul" Bujduveanu. El a precizat că terenul a fost revendicat de Bujduveanu încă din 1998, când la cârma comunei se afla un alt primar. „Ne-a dat în judecată pentru că noi nu am putut să-i dăm terenul iniţial, pentru că îi lipseau de la dosar două hârtii. În ultimă instanţă le-a depus, dosarul a fost completat, drept pentru care i s-a eliberat titlul de proprietate şi proces verbal de punere în posesie. Problema este că actele au stat cam mult pe la OCPI (n.r. Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), au ajuns la Prefectură în perioada alegerilor, prin noiembrie 2008, şi nu au mai fost semnate. Actualul prefect a spus că nu semnează aceste titluri - sunt vreo şapte la număr - pentru că nu vrea să semneze după altul", ne-a declarat Gheorghe Grameni. Primarul a adăugat că, alături de Bujduveanu, mai sunt alţi doi locuitori din Sinoe deveniţi cetăţeni americani, unul cu zece ha de luat şi altul cu cinci. Edilul din Mihai Viteazu a declarat că Bujduveanu i-a făcut şi plângere la DNA, în baza căreia a fost luat la bani mărunţi de procurori. „În viaţa mea n-am scris atâta. Am scris 16 pagini la DNA pentru el", a declarat Grameni.

Brăiloiu: „Voi face tot ce este legal"

Contactat telefonic, prefectului judeţului Constanţa, Tit-Liviu Brăiloiu, ne-a declarat că normal ar fi fost ca titlurile al căror drept de proprietate a fost dezbătut înainte de venirea sa în funcţie să fi fost semnate la momentul respectiv. „Eu nu pot decide acum asupra unor drepturi de proprietate dezbătute în urmă cu doi ani, prin 2006 sau 2007, când eu am fost numit în funcţie în ianuarie 2009. Însă, pentru a lămuri această situaţie, aştept proprietarii terenurilor în cauză, în audienţă, în fiecare marţi, de la ora 13.00, pentru a face tot ce este legal", a precizat Tit-Liviu Brăiloiu.

{mos_ri:Bujduveanu,cia}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii