Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceristul Constantin Dima, în spatele gratiilor Andrei Bodean, din DNA Constanţa, cere şi arestarea lui Toma Mihai

ro

30 Nov, 2015 00:00 5032 Marime text
Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a formulat o nouă cerere de arestare preventivă în dosarul în care trei angajaţi ai Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) au fost puşi sub control judiciar, fiind acuzaţi de „abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“. Noua solicitare îl vizează pe Toma Mihai, care, potrivit unor surse judiciare, este plecat în străinătate.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, tot în acest dosar, la finele săptămânii trecute, a fost arestat omul de afaceri Constantin Dima, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor.
 
Constantin Dima a atacat mandatul de arestare emis pe numele său, contestaţia fiind trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa.
 
Aşa cum precizam şi în ediţiile trecute, Dima este administratorul SC Mara Construct SRL, societate care, pe 21 noiembrie 2014, şi-a adjudecat contractul de executare a lucrărilor în cadrul proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“. În Mara Construct, Constantin Dima este partener de afaceri cu Maria Cătălina Lăpăduş, aceasta fiind unic asociat, fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
Potrivit DNA, „în perioada 18.05.2015 - 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa“.

Preţul cel mai mare

„Acest lucru a fost posibil şi din cauza contribuţiei pe care au avut-o ceilalţi inculpaţi, în calitate de membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, care, cu ocazia organizării licitaţiei în scopul atribuirii proiectului menţionat, au îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin respingerea ofertei depuse de o firmă, ca fiind neconformă şi inacceptabilă, şi, ulterior, atribuirea contractului respectiv societăţii administrate de inculpatul Dima Constantin, deşi preţul propus de această societate era cel mai mare. Prin această conduită, inculpaţii au vătămat drepturile și interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de inculpatul Dima Constantin, care a obținut foloase necuvenite“, conform DNA.

Oameni de afaceri şi grupul infracțional 

Procurorii mai arată că, „în perioada iulie - octombrie 2015, inculpatul Dima Constantin, împreună cu alte persoane, oameni de afaceri, a constituit un grup infracțional având ca scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor“. „Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.659.373,44 de lei (taxa pe valoarea adăugată, în sumă de 2.195.624,06 lei, şi impozit pe profit, în sumă de 1.463.749,38 de lei). În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite“, au conchis procurorii Anticorupţie.
 
Citeşte şi 
 
Restaurarea Cetăţii Capidava, în balanţa legii
Administratorul firmei Mara Construct, arestat la cererea DNA Constanţa (galerie foto + documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii