Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acte false la Ecological Center?! (galerie foto + video + documente)

ro

30 Mar, 2011 02:10 2996 Marime text
deschidere.jpgMascaţii au descins ieri după-amiază pe fosta platformă industrială a Combinatului de Îngrăşăminte Chimice de la Năvodari, în frunte cu procurorul Teodor Niţă.

Mai precis, aceştia au „călcat" firma Ecological Center a italianului Roberto Vincentelli şi a Manuelei Marinescu, societate care deţine proiectul de înfiinţare al unui centru de gospodărire deşeuri industriale în apropierea Năvodarului. Se pare că, de fapt, problema ar fi un certificat de urbanism despre care se bănuieşte că ar fi fals. În fapt, certificatul nr. 715 din 10 august 2004, având ca beneficiar SC Ecological Center SA, poartă semnătura fostului primar, defunctul Ion Dobre când, din câte se pare, la acea dată edilul Năvodariului ar fi fost Tudorel Calapod. Mai mult decât atât, se dă de înţeles că, de fapt, semnătura electronică a lui Dobre a fost folosită fără ştiinţa acestuia, la acea dată fostul primar fiind deja grav bolnav. Ba chiar, se spune că actul original nu mai este de găsit. După mascaţi şi procuror a fost şi rândul Gărzii Financiare să apară la Ecological Center. Aflat la faţa locului, Roberto Vincentelli, asociat şi preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, reclama faptul că încă de dimineaţa zilei de ieri i-au venit controale pe cap şi că nu înţelege prezenţa procurorului. Pe de cealaltă parte, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei a vorbit despre actul administrativ „incriminat": „Există acel Certificat de Urbanism semnat de fostul primar pe 10 august 2004 despre care credem că este fals pentru că la acea dată era primar Tudorel Calapod. În mandatul lui (n.r. - al lui Calapod) s-au făcut toate cu Ecological Center. Odată începută urmărirea penală mi se vor deschide posibilităţile de a ataca acea hotărâre a instanţei prin care am fost obligat să semnez autorizaţia de construire pentru înfiinţarea acestui centru", a declarat Nicolae Matei.

Cine era primar?!

Contactat telefonic, pedelistul Tudorel Calapod, fost edil de Năvodari, neagă că ar fi fost instalat la primărie la data semnării certificatului: „Atunci au fost nişte probleme, nişte contestaţii, a durat mai mult. Nu cred că fusesem validat la acea dată. Eu cred că domnul Dobre era încă primar". Este demn de menţionat că Tudorel Calapod nu-şi aduce aminte cu exactitate ziua în care a fost validat ca primar al Năvodariului. Chiar şi aşa, în 2007 a mai semnat un Certificat de Urbanism pentru Ecological Center, cel purtând numărul 718 (din 20 decembrie 2007). Scandalul cu depozitul de deşeuri de la Năvodari a început la începutul lunii martie a anului trecut, atunci când primarul Năvodariului, Nicolae Matei a organizat o conferinţă de presă în care îşi exprima dezacordul şi teama că aprobarea acestui proiect va face ca turismul litoral să piară. Matei a anunţat că instanţa de judecată îl obligă să elibereze o autorizaţie de construire cu care nu este de acord, pentru un depozit de deşeuri industriale toxice care ar urma să fie amenajat lângă oraş. „Vestea prin care instanţa de judecată mă obligă să eliberez autorizaţia de construire pentru depozitul de deşeuri industriale toxice a venit ca o condamnare la moarte pentru mine şi oraşul care m-a ales primar. Nu toţi românii recită Mioriţa şi nu o voi face nici eu în cazul acesta. Pe platforma fostului combinat de îngrăşăminte chimice, lichidat în 1996, şi cumpărat de nişte investitori italieni pe bani puţini se vrea amenajarea acestui depozit. Vor să omoare nu numai oraşul Năvodari, ci şi puţinul litoral pe care îl are România, de 247 km", a declarat la acea dată edilul din Năvodari. Acesta a mai spus că se va forma „un munte de deşeuri, înalt de 95 de metri, vizibil chiar şi din Constanţa. Vor fi aduse otrăvurile din toate ţările Europei la noi". SC Ecological Center SA îi are ca asociaţi pe Roberto Vincentelli, Manuela Ştefania Marinescu şi societatea Marway Fertilchim SA. Societatea are ca obiect principal de activitate tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase.

 

[label]SC Ecological Center SA[/label] 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii