Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. Doi scafandri militari şi un civil au recuperat crucile IPS Teodosie a binecuvântat apa Mării Negre (galerie foto)

ro

06 Jan, 2016 10:46 3348 Marime text
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoţi, oficiază, la această oră, la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, Sfânta Liturghie de Bobotează. Constănţenii au început să se adune deja în zonă, estimându-se că vor fi prezenţi în jur de 10.000 de credincioşi.
În faţa Arhiepiscopiei, aşteaptă un alai de care trase de măgăruşi, boi şi cai  care vor transporta butoaiele cu agheasmă. După ce se va încheia slujba,  în jurul orei 12.00, credincioșii vor pleca  în tradiționala procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, de sfințire a apelori mărilor, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca trei cruci în apele mării.


Oridena publică este asigurtă în preyent de aproximativ 200 de jandarmi. Și peste 150 de militari din cadrul Forțelor Navale participă la pregătirea și desfășurarea activităților dedicate sărbătoririi Bobotezei.Muzica Militară a Forțelor Navale și Garda de Onoare vor însoți procesiunea care va porni de la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel spre faleza Cazinoului.
 
Două ambarcațiuni tip Bombard și un echipaj format din 10 militari și 10 scafandri înotatori din structurile Centrului de Scafandri vor asigura buna desfășurare a ceremonialului de binecuvântare și sfințire a apelor, în timpul aruncării și recuperarii crucii din apa mării.


Comercianţii de ocazie au uitat de însemnătatea sărbătorii și au profitat și ei de faptul că s-a strâns lume multă la sărbătoare şi s/au apucat de vândut busuioc, icoane sau cărţi religioase.

UPDATE, ora 11.45
Viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebl Făgădău, a ajuns de asemnea la slujba de Bobotează de pe faleya Mării Negre, din fața Cazinoului.

 






UPDATE 11.10
Pe faleza din fața Cazinoului a început deja slujba oficiată de IPSTeodosie. Pompierii miliatri umplu cu furtunele  butoaiele de apă ce va fi transformată în Agheasma Mare. evenimentele au început cu intonarea imnului național și cel al Europei. Baraca militară  și scafandrii sunt deja pregătiți pentru incursiunea înaltului Ierarh al Tomisului pe apele Mării Negre. Acetsa va arunca, ca în fiecare an, trei cruci, iar tinerii neînfricțai se vor lupta cu valurile și cu apa rece în încercarea de a lre recupera.

UPDATE 3, ora 12.45
14 bărbați se preăgtesc să se atune în apaele reci ale Mării Negre pentru a repupera crucile ce vor fi aruncate de IPS TEodosie. Patru dintre aceștia sunt civili, iar ceilalți zece sunt scafandri militari.

UPDATE 4, ora 13.35
14 temerari s-au încpuetat să se arunce în apele mării pentru a recupera crucile aruncate de IPS TEodosie în apa rece, dar numai trei dintre ei au ajuns primii la obiectele de cult. Civilul  Adrian Arhip, care este inginer constructor şi locuieşte în Năvodari a fost primul care a ajuns la crucea din apă. Acesta a fost urmat de scafandrii militari  Ionuț Pîrlea și Alexandru Dobrescu. 

Citeşte şi: 






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii