Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arată Moş Crăciun?

ro

25 Dec, 2014 00:00 4270 Marime text


Sărbătoarea Nașterii Domnului și Moș Crăciun sunt interpretate în moduri foarte diferite, pe glob, fiecare țară având propriul specific, existând și unele tradiții și obiceiuri ce pot părea foarte neobișnuite pentru români. Astfel, de la saci cu surprize ascunși în zăpadă, la mături ascunse sau păpuși Matrioșka, obiceiurile popoarelor diferă foarte mult, iar faimosul Moș Crăciun are denumiri din cele mai diferite, informează OpiniaTimișoarei.ro.

În Grecia, masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradițională, iar, după ospăț, masa nu se strânge pentru ca Iisus să aibă cu ce-și potoli foamea.

În Venezuela, toate străzile din capitala Caracas sunt închise, în Ajunul Crăciunului, pentru că toată lumea merge la biserică pe patine cu rotile.

În Japonia, de câțiva ani, masa tradițională este alcătuită din preparate de la KFC! Japonezii preferă produsele acestui lanț de fast-food datorită unei campanii de marketing foarte ingenioase, realizată acum 40 de ani.

Suedezii descoperă surprizele de Crăciun într-un sac îngropat adânc în zăpadă.

Norvegia are și ea un obicei ciudat: în seara de Ajun, oamenii își ascund preventiv toate măturile, pentru ca spiritele și vrăjitoarele rele să nu poată călători pe ele.

Olandezii îl așteaptă pe ”Sinter Klaas” care vine pe un cal alb și lasă daruri în saboții de lemn.

În Rusia, Moș Crăciun (”Babuska”) este însoțit de Albă-ca-Zăpada (”Snegurocika”), iar copiii primesc prăjituri și multe jucării, printre care setul de păpuși ”Matrioska”.

Mai multe pe OpiniaTimișoarei.ro.

SĂRBĂTORI FERICITE. Care este simbolul împodobirii bradului de Crăciun la români

SĂRBĂTORI FERICITE. Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai iubite datini în țara noastră, odată cu aşteptarea, în seara de Ajun, a lui Moş Crăciun. Cu toții ne amintim poveștile părinţilor noştri, în care, de cele mai multe ori, bradul este adus de Moş Crăciun, atunci când copiii dorm, informează ZiarulUnirea.ro.

SĂRBĂTORI FERICITE. Tradiţia împodobirii bradului şi a casei cu crenguţe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut, de la triburile germanice, bradul simbolizând prin forma sa triunghiulară Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnificând cunoaşterea şi bogăţia, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului, în care se găseau merele-fructele cunoaşterii.

SĂRBĂTORI FERICITE. Se cunoaşte foarte puţin faptul că şi dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înţeles total diferit: bradul era un copac ritual tăiat la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul încă se pastreza în regiuni din Oltenia şi sudul Banatului. Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare bradul reprezenta ’’nunta” mortului cu divinitatea şi natura.

SĂRBĂTORI FERICITE. Bradul, împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele şi panglici simboliza pomul vieţii, arborele fertilizator, de bun augur. Simbolul bradului se regăseşte în foarte multe piese de artă populară precum covoarele, ştergarele şi iile.

Mai multe pe ZiarulUnirea.ro.

SĂRBĂTORI FERICITE. Semnificațiile nebănuite ale obiceiurilor de Crăciun

SĂRBĂTORI FERICITE. Crăciunul este o perioadă puternic încărcată emoțional când sufletul oamenilor devine mai bun, când între oameni este mai multă pace și bunăvoință, informează universdecopil.ro. Toate tradițiile și decorațiunile de Crăciun au un simbol și o semnificație aparte, pe care le vom datalia în rândurile care urmează.

SĂRBĂTORI FERICITE. Bradul de Crăciun

Obiceiul de a folosi ca pom de Crăciun un copac sau o plantă perena simbolizează dragostea eterna a lui Dumnezeu. Culoarea verde a bradului ramane aceeasi de-a lungul anului. Ea simbolizeaza speranta vesnica a omenirii. Verdele este culoarea tineretii, a sperantei neinvinse, culoarea promitatoare de belsug a naturii. Luminitele pomului reprezinta stelele care sclipesc pe cer si vorbesc despre speranta arzatoare a intregii omeniri. Pomul de Craciun semnifica, de asemenea, viata si lumina infinita. Toate acele bradului arata spre cer, simbolizand gandurile omului care se intorc mereu inspre inalturi, spre Dumnezeu. Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este impodobit sunt simbolurile cunoasterii si bogatiei. Bradul impodobit este considerat pomul vietii, arborele fertilizator.

SĂRBĂTORI FERICITE. Cadourile de Crăciun

Cadourile sunt o manifestare de iubire simbolizand actul de afectiune de care a dat dovada Dumnezeu fata de oameni cand l-a trimis pe fiul sau Iisus. Cadourile ne reamintesc ca Iisus Hristos a fost un dar dat omenirii de catre Dumnezeu. Obiceiul darurilor de Craciun se pare ca provine din exemplu celor trei magi care au urmat steaua pentru a i se inchina lui Hristos. Ei i-ai oferit lui Iisus, ca unui imparat: aur, smirna si tamaie.

SĂRBĂTORI FERICITE. Cozonacul de Crăciun

Graul, in toate formele pe care le poate lua trebuie sarbatorit, spiritul sau poate fi considerat o cale indirecta catre fericirea terestra. Cozonacul este de fapt un elogiu sofisticat adus graului. Cozonacul mai reprezinta si o expresie a lui Iisus, “painea vietii”.

SĂRBĂTORI FERICITE. Steaua

Steaua din varful bradului este identificata cu steaua de la Bethleem, urmata de cei trei intelepti in cautarea copilului Iisus. Steaua a fost semnul ceresc al unei promisiuni facute cu veacuri in urma. Dumnezeu promisese un Mantuitor, un Salvator pentru lumea cazuta, si unul dintre semnele implinirii acelei promisiuni era mareata Stea de la Rasarit. Steaua din varful bradului sau din fereastra ne reaminteste acum de dragostea lui Dumnezeu pentru omenire si de implinirea acelei promisiuni facute de Dumnezeu. Totodata, steaua reprezinta speranta omenirii dedicate credintei in Hristos.

Mai multe pe universdecopil.ro.

SĂRBĂTORI FERICITE! Ce nu ştiai despre COLINDUL din Ajunul Crăciunului

SĂRBĂTORI FERICITE. Dintre obiceiurile românești, cel care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul. În Ajunul Crăciunului, cete de colindători merg la casele oamenilor cântând ''Bună dimineața la Moș Ajun''. Dacă gazda le deschide, copiii primesc nuci, covrigi, colaci, mere sau bani.

SĂRBĂTORI FERICITE. În zonele rurale, colindul copiilor păstrează încă frumusețea și emoția de altădată, cetele de colindători mergând pe ulițe și cântând ''Noi umblăm să colindăm''. În unele zone ale țării se păstrează tradiția ca tinerii care colindă să fie îmbrăcați în costume populare.

Colindele sunt religioase și laice. Cele religioase sunt colindele Domnului (În drum spre Vitleim, Nașterea Domnului, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Pornirea Magilor după stea, Închinarea Magilor) și colindele Sfinților (Colindul Crăciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion).

În general, capitolul teologiei creștine, cu puternice influențe de factură populară, este preferința celor mici, mai ales în cântecele de stea, precum 'Steaua sus răsare', 'În orașul Vifleem', sau 'Trei crai de la Răsărit'.

SĂRBĂTORI FERICITE. Colindele laice (sau lumești) sunt adaptate de colindători la situația celor în fața cărora le cântă, adresându-se unor membri ai familiei sau ai comunității: colind de copil mic, de fată mare, de flăcău, colindul omului bogat și milostiv, colind de preot, de cioban, de vânător, de pescar, de marinar, colind de viteaz, de familie, de însurățel, etc.

SĂRBĂTORI FERICITE. Unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute ale copiilor colindători este umblatul cu Steaua. Acest obicei evocă momentul în care, la nașterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua care i-a călăuzit pe magi. Cele mai cunoscute cântece de stea sunt ''Steaua sus răsare'', ''Trei păstori se întâlniră'', ''O, ce veste minunată'', '' În orașul Viflaim''. Spre deosebire de colinde, transmise de la o generație la alta prin viu grai, cântecele de stea au fost culese în cartea lui Anton Pann, care a apărut în numeroase ediții, potrivit agerpres.ro.

SMSURI DE CRACIUN 2014. SĂRBĂTORI FERICITE! Cele mai frumoase mesaje, smsuri și urări de Crăciun

SMSURI DE CRĂCIUN 2014. SĂRBĂTORI FERICITE! Crăciunul este momentul ideal să faci urări, dar știm că poți fi, de multe ori, în pană de inspirație. Iată cele mai frumoase mesaje, sms-uri și urări de Crăciun.

SMSURI DE CRĂCIUN 2014. SĂRBĂTORI FERICITE!  „Crăciun fericit! Îți doresc ca inima ta să fie ușoară ca un fulg de nea, iar problemele să se topească precum zăpada!”

„Liniște interioară, speranță și dragoste, acestea sunt cadourile mele pentru tine de Crăciun! Sărbători fericite!”

„Crăciunul este despre reîntregirea familiei și reîntâlnirea cu prieteni dragi. Este momentul ideal să apreciem dragostea din viața noastră, despre care credem, de multe ori, că ni se cuvine. Fie ca aceste sărbători de iarnă să îți umple inima de dragoste și binecuvântare.”

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/sarbatori-fericite-obiceiurile-mai-pu-in-cunoscute-ale-celorlalte-popoare-de-craciun_1598482.html#ixzz3MplQx3Re
Follow us: @realitatea on Twitter
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii