Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Frantei va fi sarbatorita la Biblioteca Arthur Rimbaud

ro

12 Jul, 2008 00:00 1796 Marime text
1215792548.jpg

Luni, incepand cu ora 13.00, la Biblioteca Franceza Arthur Rimbaud din Mangalia, va avea loc intalnirea oficiala dintre "parintii" institutiei de cultura si noua conducere a orasului

"Scopul intalnirii este unul de curtoazie, dar si de sarbatoare, stiut fiind ca luni este Ziua Nationala a Frantei", ne-a declarat Luminita Dumitrescu, bibliotecar la Arthur Rimbaud. "Vor fi prezenti Jean Pierre Marcoux, co-fondatorul bibliotecii si cel ce a creat nucleul acestei institutii, precum si numerosi turisti francezi, clienti fideli ai Bibliotecii Franceze din Mangalia". In cadrul intalnirii va avea loc un program artistic, sustinut de copiii de la Centrul Metodic Francez din localitate. Istoria Bibliotecii Arthur Rimbaud a inceput acum 17 ani, institutia fiind cea de-a doua infiintata in tara noastra, dupa Revolutia din 1989. Actualul bibliotecar, Luminita Dumitrescu, fost translator pentru turistii francofili de la Sanatoriul Balnear Mangalia, fiind cautata, ulterior, de prietenii sai din Franta, pentru a fi ajutata material. "Le-am spus ca nu vreau nici imbracaminte, nici alimente, nimic altceva, decat sa fiu «ingropata» in carti, iar ei s-au tinut de cuvant", ne povesteste Luminita Dumitrescu. "Prietenii mei, cei mai multi din Charleville-Mezieres, orasul natal al lui Rimbaud, au dat anunt la gazeta locala. In primele luni m-am trezit cu nu mai putin de 42 de colete pline cu carti, pe care le-am stocat mai intai la mine, iar apoi la varul meu, care locuia intr-un apartament vizavi de al meu si, cand nu am mai avut loc, intr-un garaj. Din pacate, din cele 2.600 de volume, cate aveam in momentul in care am primit spatiul pentru crearea bibliotecii, o parte s-au distrus din cauza frigului si umezelii din garaj".

Fond de carte de peste 20.000 de volume

In 1991, "anul Arthur Rimbaud", Luminita Dumitrescu a vrut sa doneze volumele stranse de la prietenii francezi bibliotecii municipale. Nu s-a putut pentru ca, pur si simplu, Mangalia avea unica biblioteca inchisa! In cele din urma, cartile au ajuns in actualul spatiu, "Arthur Rimbaud" fiind deschisa de fostul primar al orasului, Nicolae Sideri. Biblioteca Franceza a fost inaugurata in 1992, in sediul in care se afla si acum, in centrul Mangaliei, cu un fond de carte de 5.000 de volume. Fondatorii bibliotecii au fost, la vremea respectiva, Primaria Mangalia, Club des Vacances Modernes (CVM) si Asociatia "Tourisme et Loisirs" Ardennes (ATLAS), din Charleville-Mezieres, condus de Jean Pierre Marcoux. "Viceprimarul de atunci, Viorel Stamate, ajunsese sa doarma in sediul bibliotecii, pentru a nu mai fi furate ferestrele", isi aminteste Luminita Dumitrescu. Dupa deschiderea bibliotecii, s-au facut apeluri la donatori din toata Franta. Actiunea are aceeasi amploare si azi, cand sunt primite, anual, intre 500 si 1.500 de volume. Fondul de carte a ajuns la 20.000 de volume. O data cu infiintarea Serviciului Bibliotecii Mangalia, in urma cu trei ani, "Arthur Rimbaud", uitata de autoritati si ajunsa aproape o ruina, a fost modernizata complet, fiind dotata cu mocheta noua, scaune si ferestre termopan. De asemenea, au fost reconditionati peretii, care stateau sa cada. Valoarea investitiilor s-a ridicat la circa 25.000 de lei.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii