Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Ziua Armeniei, sărbătorită printr-un eveniment cultural de înaltă ținută la Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto)

ro

22 Sep, 2017 00:00 4441 Marime text
Muzeul de Artă Populară din Constanța, depozitar al tradițiilor și al unui tezaur de valoare inestimabilă, a fost, joi la amiază, gazda unui impresionant eveniment cultural, care s-a bucurat de prezența ambasadorului Republicii Armenia la Bucureşti, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, și a unui public numeros. 

Întâlnirea culturală cu genericul „Portul tradiţional armenesc în mozaicul etnic dobrogean“ a fost prilejuită de un dublu eveniment: Ziua Republicii Armenia și expunerea unui vechi costum armenesc, donat instituţiei de cultură de către Anaid Tavitian prin sucursala Constanţa a Uniunii Armenilor din România (UAR).

„Laitmotivul acestei întâlniri, pe lângă această zi importantă pentru comunitatea armeană este gestul făcut de Anaid Tavitian prin donarea acestui costum tradițional armenesc, din colecția familiei, către Muzeul de Artă Populară. Mulțumim pe această cale și doamnei director Maria Magiru, care ne găzduiește cu atâta căldură și atât de des. Nu în ultimul rând, aș dori să-i mulțumesc domnului ambasador al Armeniei la București, Hamlet Gasparian, pentru faptul că a ales să celebreze această zi alături de noi, comunitatea constănțeană armeană“, a spus preşedintele sucursalei Constanţa a UAR, Liviu Merdinian.

 „Astăzi, în Armenia și în multe comunități din lume se serbează Ziua Independenței Armeniei. Precum știți, în 1991, pe 21 septembrie, printr-un referendum, republica sovietică a Armeniei și-a proclamat independența“, a spus ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, ES Hamlet Gasparian. Acesta a amintit de bunele relații care dăinuie de secole între cele două popoare, român și armean. Deși există comunități armene și în orașe precum Botoșani, Roman, Iași și Cluj, înaltul demnitar a ținut să precizeze că a ales să sărbătorească Ziua Independenței Armeniei la Constanța ținând cont că aici comunitatea armeană este întotdeauna activă. În finalul alocuțiunii sale, acesta a mulțumit autorităților centrale și locale, precum și gazdei, directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, pentru „deschiderea față de moștenirea culturală a Armeniei“.

Un vis împlinit 

„Stimați invitați, în calitate de gazdă, doresc să mulțumesc comunității armene de la Constanța pe care, la mai puțin de o lună de la ultima noastră manifestare, organizată în muzeu, am avut ocazia să o invităm din nou, deoarece visul nostru, al specialiștilor de acest muzeu, era și este de a completa colecțiile muzeului pentru toate etniile. Armenii nu erau prezenți în colecțiile muzeului nostru, pentru că în cercetarea de teren efectuată prin satele din Dobrogea eu nu am mai întâlnit armeni“, a spus directorul muzeului constănțean de etnografie, dr. Maria Magiru.

„Costumul tradițional armenesc, taraz, este un costum diferit în regiunile Armeniei, în funcție de starea socială a purtătorului, de vârstă, de obiceiurile și tradițiile fiecărei comunități, de influențele altor grupuri etnice care sunt apropiate din punct de vedere geografic. Am analizat cu mare plăcere ce cuprindea o ladă de zestre când armeanul își pregătea fata de măritat. Am constatat că zestrea pe care i-o oferea era diferită: de la mantale, manteluțe, fuste, șorțuri din materiale scumpe, mătăsuri, catifele, care erau brodate cu fir argintiu și auriu, garnisite cu blănuri scumpe până la cingători din aur și argint și multe alte bijuterii“, a mai spus Maria Magiru.
Înainte de a vorbi despre frumoasa și prețioasa rochie din mătase şi bumbac, cusută cu fir auriu, care a aparținut străbunicii sale și care, de joi, se află oficial în colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța, teatrologul Anaid Tavitian a punctat semnificația emoționantei întâlniri culturale.

Un strop de nemurire 

„Pentru mine, ziua aceasta are o dublă semnificație. Emoția mea este cu atât mai mare cu cât consider acest eveniment foarte important, atât pentru viața comunității noastre din Constanța, cât și pentru viața culturală, spirituală a românilor constănțeni, pentru că Muzeul de Artă Populară din Constanța este un punct de reper constant pentru cultura constănțeană, și nu numai, și pentru că doamna director Maria Magiru, o mare personalitate a Constanței, ne iubește foarte mult pe noi, armenii. Acest eveniment are și o valoare sentimentală deoarece mă gândesc și la părinții mei, la bunicii mei, la părinții și bunicii noștri care au viețuit în aceste locuri și care merită un strop de nemurire. Și consider că acest costum este un strop de nemurire, ca armenii să nu fie niciodată uitați, deoarece trăiesc pe aceste meleaguri“, a spus Anaid Tavitian.

„Acest costum are o mare valoare și a avut o mare valoare și pentru familia mamei mele, care a plecat din locurile natale, din regiunea cunoscută încă din vremea latinității sub denumirea de Cezareea. Mama mea acolo s-a născut, dar a venit în România, când avea două luni, pe un vapor grecesc. I-au pus numele Libertate, Azaduhi, deoarece preotul care a botezat-o a spus că acest copil s-a născut la terminarea războiului și va avea de acum o viață liniștită și pace, dar nu a fost așa, pentru că a urmat și cel de-Al Doilea Război Mondial (...) Ai mei au considerat întotdeauna acest costum ca pe una dintre cele mai mari averi ale lor“, a mai spus îndrăgitul om de cultură.

Alături de valoroasa rochie mai sunt expuse două costume mai noi - unul de bărbat și altul de femeie -, aparținând sucursalei Constanța a UAP, schițe de costume, dar și imagini reprezentative cu portul tradițional din expoziția „Armenii“ a Muzeului de Etnografie al Transilvaniei.

Expoziția „Portul tradiţional armenesc în mozaicul etnic dobrogean“ va fi deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța până pe 10 octombrie, putând fi vizitată zilnic, între orele 09.00-17.00.
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi: 

De Ziua Armeniei/ Pentru prima dată, un costum tradiţional armenesc va fi expus la Muzeul de Artă Populară Constanţa 

Armenii, în premieră la Muzeul de Artă Populară Constanţa! Se anunţă o colaborare fructuoasă

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii