Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizită regală la Constanţa Principesa Maria a participat la un eveniment editorial la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ (galerie foto)

ro

07 Apr, 2016 00:00 3531 Marime text


Principesa Maria a fost prezentă, ieri, la Constanţa, unde a participat la evenimentul de lansare a trei cărţi dedicate Familiei Regale, apărute la editura Curtea Veche. Anterior evenimentului cultural, Alteţa Sa Principesa Maria a ajuns la Prefectura Judeţului Constanţa, dar şi la Colegiul Economic „Carol I“, unde a discutat cu tinerii liceeni.
 
La evenimentul editorial organizat la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ au participat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, şi directorul instituţiei gazdă, Corina Apostoleanu. Cele trei cărţi au apărut la Editura Curtea Veche şi sunt dedicate Familiei Regale.

 

„Alteţa Sa a vizitat Colegiul Comercial Carol I. Copii au avut şansa să întâlnească un reprezentant al Casei Regale. Vrem să arătăm că putem să păstrăm ce s-a realizat pe vremea monarhiei. Este o bucurie şi o onoare să dialogăm cu Casa Regală şi sunt convins că această colaborare va continua”, a declarat prefectul Adrian Nicolaescu.

„Sunt foarte bucuroasă să mă întorc la Constanţa. Este a treia oară când vin aici. Sunt fericită să aflu detalii despre istoria României”, a spus Principesa Maria. Întrebată de starea de sănătate a tatălui ei, aceasta a spus că Regele Mihai se simte mai bine şi că îşi petrece timpul în linişte, acasă, alături de familie.

Prima carte, intitulată „Ora regelui“, semnată de Bogdan Şerban Iancu, este o mărturie rezultată din şase ani de întâlniri cu Majestatea Sa Regele Mihai şi cu Familia Regală a României, întâlniri materializate atât în reportaje şi documentare de televiziune, cât şi în numeroase fotografii. O sută dintre ele au fost alese pentru această carte-album, care îl înfăţişează pe Rege în cele mai diverse ipostaze: emoţionat până la lacrimi, firesc şi sincer, reflexiv, jovial, colecţionar pasionat, în preajma membrilor familiilor regale europene, dar şi alături de familiile nevoiaşilor din Săvârşin, solemn în timpul ceremoniilor, relaxat şi chiar fericit la volanul maşinii. Volumul cuprinde fragmente din unele interviuri acordate de Majestatea Sa Regele Mihai şi de Majestatea Sa Regina Ana şi incluse în cadrul a trei documentare, aşa cum au fost montate pentru televiziune, şi apoi transcrise şi redactate în vederea publicării.
 
Cel de-al doilea volum, „Margareta, portretul principesei moştenitoare“, autor - Sandra Gătejeanu Gheorghe, este o carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României. Pornind de la amintirile Alteţei Sale regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi din Colecţia Regală, unele dintre ele prezentate în carte în premieră, autoarea ne vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa principesei moştenitoare, despre studiile şi experienţa comunitară, precum şi despre interesele şi activităţile întreprinse de Principesa Margareta în folosul României.
 
„Regalitatea, astăzi. Principele Radu al României“ cuprinde două texte de Ioan Luca Vlad şi interviuri semnate de Nicolae Drăguşin, Paul Grigoriu, Cristian Bădiliţă, Aurora Martin şi Vlad Badea, prefaţa fiind realizată de Sir Gavyn Arthur. Cartea încearcă să contureze încheierea unei epoci şi începutul alteia. Majestăţile Lor, aflate la zenitul vieţii, au servit naţiunea timp de aproape un secol, cu sacrificiu şi devotament, uneori aşezate împotriva mersului istoriei, dar întotdeauna spre binele României. „Timpul Majestăţilor Lor se va încheia într-o zi, iar acea răscruce are, cred, nevoie de o oglindă în cuvinte“, se arată în prefaţa volumului.
 
La finalul evenimentului, Alteţa Sa Principesa Maria a oferit autografe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii