Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vineri, la Teatrul „Oleg Danovski“ Vioara lui George Enescu se va... auzi la Constanța!

ro

09 Mar, 2017 00:00 3024 Marime text
Se anunță un eveniment deosebit, vineri seară, începând cu ora 19.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, iar vioara lui George Enescu se va afla în prim-plan. 
 
Faimoasa vioară Guarnieri care i-a aparținut lui George Enescu, supranumită „Catedrala“, va fi mânuită cu virtuozitate de Gabriel Croitoru, cel care, din 2008, a obținut dreptul de a utiliza acest instrument muzical. Reputatul artist va fi solistul Concertului pentru vioară şi orchestră în Mi minor, op. 64, de Felix Mendelssohn Bartholdy, sub bagheta dirijorului Radu Ciorei.     
 
În programul serii se vor mai afla: uvertura operei „Nevestele vesele din Windsor“, de Otto Nicolai, și Simfonia nr. 6 în Re major, op. 60, de Antonin Dvorak.    
           
Celebra vioară pe care va cânta, vineri seară, Gabriel Croitoru a fost cumpărată chiar de către George Enescu, din fonduri proprii, preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898 de Ministerul Instrucțiunii Publice, în fruntea căruia se afla la acea vreme Spiru Haret. Vioara a fost creată în anul 1731 de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), din Cremona, unul dintre cei mai cunoscuți lutieri ai timpului său, ale cărui instrumente muzicale rivalizau cu cele create de concitadinul său, Antonio Stradivari. După moartea lui Enescu, soția sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român, pe lângă Palatul Cantacuzino, obiectele personale care au aparținut maestrului, printre care și valoroasa vioară, alături de alte patru instrumente cu corzi.
 
După ce a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, care a confirmat că instrumentul nu și-a pierdut niciuna dintre calitățile inițiale, „Catedrala“ a revenit în circuitul concertistic din 2008, fiind dată în folosință lui Gabriel Croitoru, în urma unui concurs al Ministerului Culturii și Cultelor, organizat împreună cu Muzeul National „George Enescu“. De atunci, sunetul său a ajuns în mai multe localități din România, în cadrul proiectului „Vioara lui Enescu la sate“, constând într-o serie de turnee de recitaluri susţinute alături de pianistul Horia Mihail, precum și în cadrul „Duelului viorilor“, un amplu turneu realizat împreună cu violonistul Liviu Prunaru şi pianistul Horia Mihail.
 
Violonistul Gabriel Croitoru are o bogată activitate solistică, însumând peste o mie de concerte și recitaluri pe marile scene din străinătate, dar și din România, artistul cântând alături de celebre ansambluri orchestrale precum: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. În prezent, muzicianul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate.
 
Sursă foto: radiro.srr.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii