Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanţele şi vizitele familiei regale la Constanţa

ro

30 Jun, 2015 00:00 1468 Marime text
Familia regală nu a ignorat Constanţa, chiar am putea vorbi despre o atracţie stăruitoare şi iubire împărtăşită. Vizitele regale sunt magistral evocate de criticul şi istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, una dintre cele mai marcante figuri ale culturii constănţene, în lucrarea „Constanţa 1878-1928. Spectacolul modernităţii târzii“ (volumul II). Doina Păuleanu dedică acestui subiect un capitol aparte, intitulat „Familia Regală, oraşul, portul şi marea“.
 
„... Se ştie ce dragoste purta Carol I Dobrogei şi mai ales Constanţei, unde în timpul din urmă al lungei sale domnii“, scrie ziarul de sezon Sirena, la 16 mai 1916, „obicinuia să vină regulat în fiecare an, ca să se repauzeze de munca grea a treburilor statului“, arată dr. Doina Păuleanu, în lucrarea citată.
 
O altă vizită oficială este consemnată la 23 martie 1902: „Regele Carol I a fost însoţit de principii Ferdinand şi Maria, de fiul acestora, Carol, de principele Friedrich de Hohenzollern, fratele regelui, de primul ministru D.A. Sturdza, de ministrul lucrărilor publice şi de externe, I.C. Brătianu; deşi pe peron s-a aflat «jumătate (din) populaţiunea Constanţei», nu a fost nici o primire oficială «din causa doliului M. Sale, causat de moartea Augustei Mame a M.S. Reginei». Au fost vizitate lucrările din port şi de la tunel, după care oaspeţii s-au retras în aclamaţii spre gară prin oraşul «peste tot pavoazat»“ (Informaţiuni, idem, XI, nr. 390, 24 martie 1902, p. 4).
 
După cum se arată în lucrarea menţionată, în toamna anului 1902, ziarul Steaua Constanţei consemnează: „În ziua de 2 Octombrie fiind aniversarea A.S. Principelui Carol, care după cum se ştie se află la Constanţa, s-a oficiat un Te-Deum în Biserica Catedrală, în prezenţa dlui prefect, a Primarului, a dlui Năsturel, Comandantul Diviziei Active, a tuturor şefilor de servicii din localitate, precum şi în faţa unui însemnat număr de ofiţeri şi civili. După terminarea serviciului divin trupele care dăduse onorul au defilat în faţa Alteţei sale Principelui Carol“ (Idem, Steaua Constanţei, I, nr. 30, 10 octombrie 1902, p. 4).
 
Şi tinerii principi sunt, la rândul lor, văzuţi des la Constanţa. La 12 mai 1909, de exemplu, sosesc principele Nicolae, însoţit de generalul Robescu, fiind întâmpinat la gară de prefect, primar şi un numeros public (Dobrogea jună, V, nr. 16, 22 mai 1909, p. 3).
 
Ziarul Drapelul informează că, la 31 mai 1909, „M.S. Regina a luat reşedinţă pentru 12 zile în oraşul nostru. Tot timpul M.S. a făcut plimbări prin oraş şi excursiuni prin împrejurimi şi pe mare cu vaporul. Clima Constanţei şi mai ales băile cu apă de mare au fost cât se poate de prielnice sănătăţei M.S. Reginei, care a exprimat dorinţa de a veni la toamnă din nou la Constanţa şi de a rămâne o lună de zile în oraşul nostru. Sosită la 16 Maiu, M.S. a părăsit Constanţa la 27 Maiu“. (Ştiri locale, Drapelul, I, nr. 9, 31 mai 1909, p. 3)
 
Criticul de artă redă şi un fragment publicat în ziarul Drapelul, la rubrica Ştiri locale, în ziua de 2 aprilie 1911: „Cu trenul de persoane de 1,45, au sosit în localitate Principele Neculai şi Principesa Ileana, descinzând la Palatul Regal. E probabil că micii Principi vor rămâne în localitate până după Sărbători“.
 
În ziua de 22 iulie 1915, ziarul Dacia relatează că „A.L.R. Principii Carol, Elisabeta şi Nicolae împreună cu dl. Prof. Vasile Pârvan au plecat eri la ora 1 p.m. din Techirghiol cu automobilele, mergând la Caranasuf (Histria), unde au ajuns la ora 4. Pe tot drumul, principii au fost salutaţi de mulţime. La Caranasuf au vizitat localitatea, unde au primit explicaţii de la d. Pârvan. Apoi A.L. Princiare s-au întors în Constanţa la ora 6 jumătate“ (Ibidem, nr. 18, 22 iulie 1915, p. 2).
 
Doina Păuleanu menţionează şi rândurile scrise de ziarul L’Illustration din Paris, care se preocupă de vacanţele dobrogene ale familiei regale. Acesta relata, la 12 septembrie 1912: „Curtea României pleacă în vilegiatura de sezon atât la Constanţa - port maritim magnific şi staţiune balneară la modă - cât şi la castelul regal de la Sinaia“.
 
Sursa foto: Wikipedia.org (Regele Carol I al României)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii