Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii cercetatori, recunoscuti de NASA inca de pe bancile liceului

ro

22 Apr, 2008 20:00 1830 Marime text
1208896208.jpg

Cei 77 de elevi pregatiti de profesorii Ion Bararu, Lucian Oprea si Sanda Oprea au adus tarii noastre un Mare Premiu, trei premii II, doua premii III si sapte mentiuni

Membrii Centrului de Cercetari al Elevilor, din cadrul Fundatiei Academice ALUMNI a Colegiului National Mircea cel Batran, au obtinut, si anul acesta, o performanta de neuitat la competitia Space Settlement Design Contest, organizata de NASA. In acest an, 13 grupe de elevi, pregatiti in cadrul CNMB, au obtinut premii si mentiuni de onoare. Marele Premiu NASA a fost castigat de echipa alcatuita din mircistii Alexandra Babeanu, Adela Capilnasiu, Claudiu Cherciu, Iren Resit, Daiana Toporau si eleva Liceului International de Informatica Constanta - Sevda Memet. "Dacia's", proiectul de cercetare care le-a adus tinerilor marele premiu, este acronimul provenit de la prenumele initiatorilor. Elevii au fost coordonati de profesorul Ion Bararu. Premiile II au fost castigate de echipele Spark, Aegis si Bria, alcatuite din mircisti, cu exceptia unui elev de la Liceul International de Informatica Bucuresti. Primele doua proiecte au fost coordonate de profesorul Ion Bararu, iar cel de-al treilea, Bria, de catre profesorul Lucian Oprea. Premiile III au fost castigate de proiectele realizate de mircisti: Asgard - coordonator Ion Bararu, si Potters's Wheel - coordonator Sanda Oprea. Alte sapte echipe au fost recompensate cu mentiuni, cu specificarea ca mentiunile din acest an se ridica, in ceea ce priveste valoarea stiintifica, la inaltimea marilor premii de anii precedenti. Echipa care s-a prezentat cu proiectul Future X, pregatita de Ion Bararu, este singura care nu are in componenta sa elevi de la Colegiul Mircea, ci de la Liceul de Informatica Constanta si de la Liceul Teoretic Traian. Celelalte proiecte, care au fost distinse cu mentiuni, sunt: Colleseum si Animus - coordonator Lucian Oprea, si Nimphel, Arkadia, Rodinia, Archae Opterix - coordonator Ion Bararu. Printre elevii distinsi cu mentiuni se afla si unul de la Liceul Teoretic Ovidius. Lucrarile pe care elevii le-au prezentat in fata juriului, alcatuit din cercetatori de la NASA, sunt de inalta tinuta stiintifica. Tinerii din clasele IX-XII au avut misiunea de a crea designul unei statii spatiale, locuite permanent de oameni. Fiecare statie prezentata a avut o forma deosebita, alta conceptie si alta structura. Juriul a apreciat valoarea stiintifica, aspecte legate de grafica utilizata si calitatea prezentarii. Elevii castigatori vor fi invitati in Statele Unite al Americii.

Elementele de noutate, protejate de OSIM

Asa cum a precizat directorul Colegiului National Mircea cel Batran, prof. Vasile Nicoara, in cei cinci ani de cand participa la competitia organizata de NASA, membrii Centrului de Cercetari al Elevilor, din cadrul Fundatiei Academice ALUMNI a institutiei pe care o conduce, au transformat Colegiul Mircea cel Batran intr-o institutie de renume. Ca o recunoastere a performantelor la care au ajuns, directorul Vasile Nicoara a declarat: "Ma bucur ca sunt contemporan cu voi". Nu toti cei 77 de elevi castigatori au fost prezenti la conferinta de presa dedicata performantei lor. O parte din ei se pregatesc pentru alte concursuri menite sa aduca, inca o data, in prim plan numele institutiilor de invatamant la care s-au format. De mentionat ca, anul acesta, la competitia NASA au participat si doi elevi de la Liceul International de Informatica din Bucuresti, care au devenit membri ai Centrului de Cercetari ALUMNI din cadrul CNMB. Lucrarile elevilor nu sunt date publicitatii, trebuind mai intai sa treaca la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), pentru protejarea elementelor de noutate. La concursul NASA au participat tineri din 11 tari si 10 state din SUA. Anul trecut, Marele Premiu Space Settlement Design Contest a fost castigat cu proiectul Apis, de catre echipa Liceului Teoretic Ovidius, coordonata de Cristinel Maga.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii