Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Spre cer“ sau despre pasiune dincolo de cuvinte

ro

11 Apr, 2017 00:00 4142 Marime text
Din când în când, privim spre cer. Pentru a-l contempla, pentru a afla starea vremii sau pentru a ne elibera de dominația lucrurilor și a stărilor imunde, a teluricului, a grijilor celor multe, mai mari sau mai mărunte, sau, pur și simplu, pentru a ne odihni privirea obosită.
 
Spre înalt, spre idealuri, spre ceva mai presus de ei privesc, din când în când, și personajele din lungmetrajul de debut al lui Paul Sichigea, „Spre cer“, un film de amatori, creat din pasiunea tânărului regizor pentru cea de-a șaptea artă. I-a scris scenariul, l-a regizat și l-a pregătit pentru marele ecran într-un timp record: aproximativ opt luni. Paul Sichigea a intrat și în pielea personajului principal, Horia Iordache, un tânăr criminalist, maior, serios și perspicace, care face echipă cu mai relaxatul căpitan Mario Stancu (Andrei Dumitrașcu), care nu știe să stea departe de probleme. Tânărul regizor, actor și scenarist, student în anul I la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“, specializarea Artele spectacolului - Actorie, nu a fost singur în demersul său, ci a fost însoțit și motivat de o echipă de entuziaști amatori care au crezut în proiectul lor de suflet. Iar munca lor, realizată fără nicio sursă de finanțare, doar cu mijloace proprii și cu ajutorul unor oameni care au crezut în ei, le-a fost răsplătită cu imensa satisfacție de a vedea filmul rulând, pe 8 aprilie, pe marele ecran de la Cinema Cityplex (proiecție unică), alături de colegi, prieteni și familie.
 
„Spre cer“ este un film care îți menține atenția trează timp de mai bine de două ore. Alergând de la un caz la altul, de la o crimă la altă, cei doi criminaliști, Horia și Mario, își găsesc cu greu timp să-și vadă și de problemele din viața lor, dar și pentru relații. Însă tocmai acest continuu du-te-vino de la o crimă la alta reprezintă pentru Horia Iordache, tânărul maior perspicace, interiorizat, concentrat pe detalii, un mod de a ține departe problemele sale presante. Filmul are un fir epic coerent, ține publicul în suspans și, deși are o aparentă monotonie - Horia Iordache și partenerul său, Mario Stancu, „aleargă“ de la un caz la altul și vorbesc în momentele de respiro despre micile bucurii, dar și despre problemele din viața privată -, răsturnările de situație din final, total neașteptate, impredictibile fac din „Spre cer“ un film reușit, chiar dacă uneori personajele (actori amatori) își rostesc replicile cu emoții, dar cu seriozitatea pe care o impune partitura actoricească.
 
Dacă Horia și Mario sunt cele două personaje masculine principale ale filmului „Spre cer“, Diana Manole (Andriana Makri) și Loredana Florea (Georgiana Ghiortu) sunt „vocile“ feminine și sensibile ale peliculei, cu precizarea că prima dintre ele, poate și din cauza tracului (Andriana este studentă în anul al II-lea la Actorie, tot la Universitatea „Ovidius“) pare mult prea ezitantă și emotivă, chiar și pentru rolul pe care l-a interpretat.

Teodor Dumitru, în rolul colonelului Toni Bădin, reprezintă unul dintre personajele bine conturate ale filmului, cu o evoluție surprinzătoare. Din distribuție au mai făcut parte: Alexandru Caju (Gabriel Cristea), Sergiu Rotariu (Liviu Ivan), Gabriel Vacariuc (Iulian Gavrilă), Claudiu Băluță (Viorel Ciocănescu), Radu Stelian Crăciun (Radu Iordache), Marian Colceag (Cosmin Flavius), Florentina Badea (Maria Moldovan) și Lucian Andrei (Dan Moldovan).
 
Filmul poate fi urmărit și pe YouTube, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=SAm4gtO1PIc&feature=youtu.be.
 
Sursă foto: Facebook - „Spre cer“
 
Citește și:
Premieră la Constanţa - un film cu actori amatori, regizat de un student la Actorie, Paul Sichigea (galerie foto+video)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii