Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacolul premiat la Avignon se joaca la Casa de Cultura

ro

14 Jan, 2008 00:00 1822 Marime text
1200259858.jpg

"Hymnus" reda posibilitatea publicului de se reintalni cu actorii din "Caii la fereastra" - Claudiu Bleont, Victoria Cocias si Aureliu Batca

Casa de Cultura a Sindicatelor reprezinta locul in care constantenii reusesc sa ia contact cu productiile de succes ale teatrelor din tara. Anul trecut o serie de spectacole s-au jucat pe scena institutiei cu sala plina, lucru care dovedeste interesul publicului pentru actul de cultura de calitate, motivat probabil si de o doza de snobism, in conditiile in care, spectacole prezentate de teatrul autohton nu sunt, adesea, cu mult mai prejos, iar salile, desi mai putin spatioase, nu sunt la fel de pline. Insa, de cele mai multe ori, nu numele spectacolul sau cel al teatrului atrage ca un magnet publicul spre sala incapatoarea a Casei de Cultura, ci numele care apar pe afis. Radu Beligan, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Horatiu Malaele, Mariana Mihut, Florin Piersic, Emilia Popescu, Claudiu Bleont sau Maia Morgenstern sunt doar cativa din marii actori care au jucat pe scena Casei de Cultura si au fost rasplatiti cu aplauzele constantenilor. Primirea de care s-au bucurat din partea spectatorilor, i-au facut pe cei mai multi dintre actori sa afirme ca publicul de la malul marii este deosebit de cald. In acest an, institutia de cultura isi va deschide activitatea cu una din apreciatele piese de teatru ale momentului, "Hymnus" de Gyorgy Schwaida, in regia lui Radu Dinulescu, coproductie a Casei de Cultura Arad, Teatrul National Bucuresti si Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galati. Versiunea in limba franceza a spectacolului a fost distinsa anul trecut cu marele premiu al presei "Coup de coeur de la presse" in cadrul traditionalului Festival de Teatru de la Avignon, sectiunea Off. Spectacolul "Hymnus", care se va juca pe 26 ianuarie de la ora 19.00, reprezinta pentru constanteni o ocazie de a se reintalni cu un cuplu de actori binecunoscut dintr-un alt spectacol montat de Radu Dinulescu dupa un text de Visniec. Este vorba despre actorii Claudiu Bleont si Victoria Cocias care alaturi de galateanul Aureliu Batca, la inceputul anului trecut, au adus pe scena de la malul marii "Caii la fereastra" de Matei Visniec, spectacol care s-a jucat si la Avignon. Din distributia spectacolului "Hymnus" mai fac parte galatenii Aureliu Batca, Liliana Lupan, Cristi Gheorghe, Gabriel Mircea Velicu si Lica Danila. Regizorul Radu Dinulescu monteaza in prezent, pentru Teatrul de Stat din Constanta, varianta in limba romana a piesei "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Visniec, dupa ce premiera cu versiunea in limba franceza a avut loc anul trecut. Dupa ce va prezenta un turneu in Franta, piesa montata la Teatrul de Stat, cu actori constanteni si francezi va reprezenta teatrul de la malul marii, in competitia de la Avignon.

In "Cafenea" cu Malaele si Emilia Popescu

Ocazia de a-l revedea pe Horatiu Malaele apare, odata cu "Cafeneaua". Piesa semnata de Sam Bobrick si Ron Clark, productie a Teatrului Bulandra, il readuce pe Malaele la mare in calitate de regizor si actor. "Cafeneaua" este un pretext pentru a intra in viata unui cuplu american Wally si Louise Murdock (Emilia Popescu) a caror casnicie e salvata de aparitia tinerei Janet (Dana Dogaru). Cei care nu au avut posibilitatea sa-i vada anul trecut pe cei trei actori, pot sa urmareasca spectacolul pe 29 ianuarie, de la ora 19.00. Schimband registrul, luna februarie se deschide la Casa de Cultura a Sindicatelor cu un spectacol care il readuce, pe 5 februarie, in centrul atentiei publicului, pe trubadurul timpurilor noastre, Tudor Gheorghe, cu "Parfumul nebunelor dorinti". Programul institutiei de cultura va continua, pe 10 februarie, cu un spectacol de balet "Spargatorul de nuci" de Ceaikovski, productie a Teatrului de Opera si Balet din Kiev ii aduce la Constanta pe balerinii Natalia Lazebnikova, Kristyn Balabanova, Evgenii Logunov si Andry Gyra. Coregrafia este realizata de V Kovtun, dupa libretul lui Marius Petipa.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii