Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să ne aducem aminte Dumitru Lupu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Cine a mai fost decorat din Constanța

ro

24 Jul, 2017 06:33 4554 Marime text
La data de 27 ianuarie 2014, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul de decorare a mai multor oameni de cultură, printre care și trei din Constanța.

Iată motivația decorării:
 

„Astfel, în semn de apreciere pentru talentul şi dăruirea cu care s-au ilustrat în viaţa artistică din ultimele decenii, îndeosebi prin promovarea unei educaţii artistice de calitate în rândul tinerelor generaţii, domnul președinte Traian Băsescu a conferit

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria B - „Muzică”,

domnului prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, preşedinte al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România „Mihail Jora”, precum şi al Forumului Muzical Român, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria F - „Promovarea culturii”,

doamnei Smaranda Oţeanu-Bunea, compozitor şi critic muzical, director fondator al Operei Comice pentru Copii, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - „Muzică”,

domnului conf. univ. dr. Dumitru-Mitică Lupu, compozitor, și

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F - „Promovarea culturii”,

domnului lect. univ. Liviu Manolache, actor şi regizor, director general al Festivalului de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”



și domnului Gheorghe Ungureanu, director al Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa”, se menţionează pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.


Decorarea a fost făcută la propunerea Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România şi a Forumului Muzical Român.


Circa o lună mai târziu, la 19 februarie același an, Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa, compozitorul Dumitru Lupu şi actorul şi regizorul Liviu Manolache au primit, într-un cadru festiv, medaliile Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Cei trei constănţeni au primit distincţiile de la Smaranda Oţeanu Bunea, directorul fondator al Operei Comice pentru Copii, în cadrul unui eveniment organizat la Casa de Cultură, la care au luat parte şi viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, şi ÎPS Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Sunt bucuros, sunt bulversat”
 
Compozitorul Dumitru Lupu, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică, mărturisea atunci că trăieşte un eveniment emoţionant: „Este un moment important. Pentru oricine ar fi un moment important, mai ales când ajunge la vârsta la care începe să culeagă roadele muncii sale de-o viaţă. E o încununare. Sunt bucuros, sunt bulversat. Am o stare de bine”.

Sute de cântece din fonoteca Radio-Difuziunii Române poartă semnătura lui Dumitru Lupu, ca şi numeroase spectacole şi filme pentru copii. Lupu este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Ovidius” Constanţa.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii