Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piese de tezaur de la Muzeul de Istorie Constanta, expuse la Roma

ro

08 Jan, 2010 23:46 3546 Marime text
muzeu_-_muzeul_de_istorie.jpgŞase piese romane bizantine, dintr-un tezaur bisericesc de secol VI vor lua drumul Italiei, pentru a fi expuse în preajma Columnei lui Traian.

În luna martie, la Muzeul Forurilor Imperiale de la Roma publicul italian poate admira, în premieră, o expoziţie cu peste 200 de piese, sub denumirea „Aurul dacilor" („L'oro dei daci"). Acestea provin de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care este şi instituţie organizatoare, precum şi de la muzeele din Constanţa, Cluj, Piatra Neamţ, Turda şi Deva.

Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINA), Gabriel Custurea, a precizat că cele şase piese vor părăsi instituţia doar după finalizarea documentaţiei pentru asigurare. Odată ce toate actele sunt în regulă, acestea pot lua drumul Italiei. De altfel, piesele din acest tezaur au mai fost expuse, de-a lungul timpului, în mai multe locaţii. De această dată, vor sta departe de ţară pentru patru luni. „Mai sunt de purtat o serie de tratative, încă nu am semnat un contract, dar putem spune că suntem în faza finală de organizare a expoziţiei, care se preconizează să rămână la Roma timp de patru luni", a declarat, pentru AGERPRES, directorul MNIR, Crişan Muşeţeanu.

Gabriel Custurea a mai precizat că MINA Constanţa participă la tot felul de schimburi de acest gen. Şi la această oră sunt expuse la New York, diverse piese neolitice, de mare valoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii