Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peisaje luminate de "culorile avangardei"

ro

04 Sep, 2007 00:00 1354 Marime text
1188847481.jpg

Expozitia isi propune sa ilustreze contextul avangardei artistice in Romania, de la operele moderniste de la inceputul secolului XX, pana la montajele realist-socialiste ale deceniului sase

Muzeul de Arta Constanta este gazda a doua evenimente expozitionale. Maine, in sala Alexandru Ciucurencu, va fi vernisata, de la ora 18.00, o expozitie de pictura, iar, vineri, sunt asteptate sa soseasca la malul marii, "Culorile avangardei". Artistul plastic Constantin Grigoruta a participat la o expozitie de grup la Iasi, in primavara anului trecut, unde a expus la galeriile Cupola alaturi de Viorica Toporas, Mihai Cotovanu, Petrache Bicer (Iasi) si Theodor Raducan (Bucuresti). Succesul manifestarii, precum si afinitatile de grup pe care si le-au descoperit artistii, l-au determinat pe Constantin Grigoruta sa-i invite pe ceilalti colegi la o manifestare similara la Constanta. Potrivit dr. Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta, lucrarile expozantilor au in comun peisajele vaste, cu o cromatica intensa, cu obiecte vazute in plin soare. Insa, fiecare se individualizeaza stilistic prin tonalitatile tabloului, prin modul in care se exprima pe ei insisi in raport cu obiectele figurate, prin genul abordat, care, in cele mai multe cazuri, este peisajul. "Expozitia grupului este lipsita de stridente, tinde catre asigurarea unei armonii cu lumea, catre frumusete", a specificat dr. Doina Pauleanu.

De la Sibiu, la Constanta

Expozitia de mare anvergura "Culorile avangardei" va fi deschisa, vineri, la ora 19.00, in holul mare al Muzeul de Arta din Constanta. Expozitia a constituit nucleul manifestarilor desfasurate in luna mai in Capitala Culturala Europeana Sibiu. Cele peste 100 de lucrari provin din opt muzee din tara, printre care Muzeul de Arta Constanta, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Brukenthal, din Sibiu, Muzeul Tarii Crisului, din Oradea, Muzeul Portilor de Fier, din Drobeta Turnu Severin si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale. Expozitia isi propune sa ilustreze contextul avangardei artistice in Romania, de la operele moderniste de la inceputul secolului XX, pana la montajele realist-socialiste ale deceniului sase. Institutia de la malul marii si-a adus contributia la aceasta manifestare cu 13 tablouri, semnate de Marius Bunescu, Theodor Pallady, Petre Iorgulescu-Yor, Ion Theodorescu-Sion, Corneliu Michailescu, Ion Tuculescu si Hans Mattis Teutsch. Printre acestea amintim tablourile: "Portul Constanta 1905" (Crucisatorul Potemkin in portul Constanta), de Bunescu, "Natura moarta cu biscuiti si lamaie", de Pallady sau peisaje de Iorgulescu-Yor. Dupa ce va fi inchisa la Constanta, expozitia va fi prezentata la Timisoara si apoi la Oradea, dupa care va fi vernisata in strainatate. Expozitia "Culorile avangardei" este o initiativa a Institutului Cultural Roman.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii