Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Noaptea în care... secretele au ieșit la iveală (galerie foto)

ro

27 Nov, 2017 00:00 2042 Marime text
Sâmbătă noaptea, secretele au ieșit la iveală, la Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“. Cărți de toate dimensiunile, unele subțiri cât o broșură, altele voluminoase, considerate a avea conținut „dăunător“, semnate de autori cunoscuți sau mai puțini cunoscuți, însă „periculoși“ sau pur și simplu indezirabili, au făcut o veritabilă „baie de lumină“, după ce, ani buni, într-o perioadă de tristă amintire, au fost înfierate cu temutul indicativ „S“, fiind ținute la Fondul Secret. 

„Secretele“, dar mai ales frumusețea din paginile lor au ieșit la lumină, pe 25 noiembrie, de Noaptea Bibliotecii, eveniment cu tradiție, așteptat cu nerăbdare de pasionații de lectură de toate vârstele. Ele au făcut obiectul expoziției tematice CZU (Clasificare Zecimală Unitară) „Cărți din fondul secret al bibliotecii, dinainte de 1989: expoziție tematică CZU“, deschisă pentru câteva ore în sala Referințe generale a BJC, conform celor 10 clase ale cunoașterii, dintre care, a 4-a este liberă, începând din 1962, fiind dedicată științelor viitorului. Din acest motiv, participanții la eveniment, copii și adolescenți au făcut propuneri inedite pentru clasa 4 din CZU, punându-și imaginația la încercare.

Printre titlurile puse la index s-au regăsit volume apărute în perioada interbelică precum: „Oameni cari au fost“, de Nicolae Iorga, „Ce trebuie să știe oricine despre Dobrogea. Trecutul-prezentul-viitorul“, de Apostol D. Culea, culegeri de datini și colinde, broșuri sau chiar tomuri care înfierau obiceiuri periculoase, precum: consumul de alcool, fumatul sau consumul de stupefiante, dar și „Cartea vieții. O carte pentru băieți și fete“, semnată de dr. F. W. Forster și apărută în România în anul 1920, în traducerea lui Nicolae Pandelea.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
 
Cea mai frumoasă noapte pentru pasionații de lectură de la Constanța - Noaptea Bibliotecii

Expoziție-eveniment.Secretele din „închisoarea cărților“ ies la lumină în Noaptea Bibliotecii Județene Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii