Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesterii artizani sunt nevoiti sa vanda maimute cantatoare si flori dansatoare

ro

23 Jul, 2008 00:00 1724 Marime text
1216739361.jpg

Dupa ce turistul a vizitat cam tot ce avea de vizitat - nu prea multe lucruri, ce e drept, zona sudului litoralului avand o oferta destul de saraca la capitolul obiective turistice - se gandeste, invariabil, la ce sa duca celor ramasi pe acasa

Obiecte mici, suveniruri putin costisitoare, dar simbolice, ceva care sa ia ochii si care sa nu deschida prea tare... portofelul. Si unde sa gasesti suveniruri pentru cei dragi, daca nu intr-un bazar de specialitate. Anii trecuti, litoralul era impanzit cu astfel de locuri, chiar si la Mangalia exista, in zona Postei, un bazar unde toate "amintirile" erau autohtone - casete din nisip si scoici, coliere din melci etc. La ora actuala, astfel de bazaruri sunt foarte rare pe litoral. In sud, numai la Neptun exista doua astfel de spatii. Unul aflat in cadrul Complexului "Prichindel", celalalt langa Hotel "Doina". Chiar de la intrare, esti intampinat de mesterii artizani care expun aici. Cei mai multi sunt din tara, predominant din Ardeal. Cu surprindere, observi ca, pe langa traditionalele ii, tablouri, icoane si masti din lemn, la tarabe atarna din belsug maimute cantatoare, flori de plus dansatoare, saculeti care vibreaza si miauna, tot felul de siraguri luminoase, cosulete cu scoici si melci "made in Thailand", zdranganele pentru agatat la intrarea in casa. Un amestec de kitsch si traditie, numai bun pentru a impaca si bunul gust al turistului obisnuit cu frumosul, dar si pe cel al "manelistului", venit cu droaia de copii la mare. Pentru primul, artizanii au expuse icoane, peisaje si figuri istorice, sculptate in lemn (munca titanica, rasplatita cu pana la 2.000-3.000 de lei), ii sau costume populare, care trec de 300 de lei, fete de masa brodate de mana, vesela din lemn sculptat, papusele din lemn, cu sfori, jocuri de sah lucrate manual (care costa de la 70 la 300 de lei). Pentru cei din urma, il au pe "Gigel", "Costel" sau "Cezar" - parasolare numai bune de lipit pe geamul din spate al masinii, au scoici din plastic, ce le imita foarte bine pe cele reale, dar si sticle cu bauturi alcoolice, in forme de fructe.

"Strainii au ramas clienti fideli"

Adaptarea artizanilor romani, veniti pe litoral din diferite colturi ale tarii este de inteles, in conditiile in care si clientii lor s-au transformat, in timp. "Acum 30 de ani se cereau mai mult obiectele de artizanat, lucram la ele pana nu mai vedeam. Au trecut prin mainile mele sute de stergare si mii de mileuri, am brodat ii de bebelusi, dar si de barbati in toata firea. Acum, oamenii trec pe langa noi, se duc spre standurile cu haine si papuci din China, nu mai cumpara decat foarte putini papusele si gainuse din lemn, trase cu sforicele. A trebuit sa luam si noi niste maimute de prins la gat si mingi care topaie si urla, pentru ca asta ni s-a cerut. Este pacat ca ne-am distrus identitatea pentru aceste lucruri, chiar si strainii se mira cand le spun ca, anul acesta, nu am mai adus pulovere din lana, facute in intregime manual. Strainii au ramas singurii clienti fideli ai artizanatului romanesc...", ne povesteste Maria, venita la Bazarul din Neptun, din regiunea Sibiului. In afara acestui exod al traditionalului din bazarurile locale si a introducerii fortate a kitsch-ului, mangaliotii nu au reusit nici acum sa isi stabileasca un... brand al zonei. In afara catorva vederi din Mangalia si din statiunile sudului litoralului, statiunile de aici nu au niciun suvenir specific.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii