Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța „Un sat dobrogean. Ezibei”, de C.D. Constantinescu Mircești

ro

27 Nov, 2017 00:00 2065 Marime text
O altă lucrare valoroasă a Bibliotecii virtuale a publicației ZIUA de Constanța este și cea aparținând cercetătorului Constantinescu-Mircești, dedicată satului Ezibei, din Cadrilater, considerat de autor „în mic o parte din caracteristicul Dobrogei”.

Studiul monografic analizează componenta etnică a spațiului dobrogean, autorul identificând comunități ale turcilor, tătarilor, românilor, bulgarilor care erau prezente în Dobrogea de Sud (Cadrilaterul).
De altfel, în prefața lucrării, D. Gusti susține că ideile care au motivat demersul sociologic în satul Ezibei din Cadrilater se bazează pe „conglomeratul etnic așa de variat încât pentru cunoașterea acestui ținut minunat sunt necesare nu numai astfel de studii, ci sunt necesare societăți (culturale) care să poată reprezenta în permanență această preocupare”.
 
Monografia „Un sat dobrogean. Ezibei”, de C.D. Constantinescu Mircești poate fi citită AICI 
 
Despre autorul C.D. Constantinescu Mircești: Născut la 20 iulie 1900, în comuna Mircești, județul Putna, cu toate că nu a strălucit în școală, rămânând corijent, viitorul cercetător, discipol al ilustrului sociolog Dimitrie Gusti, a avut șansa la Facultatea de litere și filosofie din București să facă parte din echipa care și-a propus cercetarea științifică a satului românesc. Așa se face că, în anul 1928, a participat la acțiunea științifică de la Fundu-Moldovei din Bucovina, apoi în Dobrogea la cercetările desfășurate în trei comunități: satul Pecineaga - județul Tulcea, campanie condusă de Apostol Culea, satul Regina Maria - județul Caliacra, pe care a coordonat-o personal, precum și la campania organizată în comuna Ferdinand I. A fost chiar și director al publicației „Cuvântul Dobrogei Noui”, foaie de cultură, informație și folclor.
Prima lucrare aparținâdn lui C.D. Constantinescu a apărut în 1929 – „Documente Vrâncene 1 - Cărți Domnești, Hotarnicii, Răvașe și Izvoade”, în 1938 a participat la redactarea Enciclopediei României volumul II, iar în 1939 a publicat cea mai importantă carte – „Un sat dobrogean. Ezibei”.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citeste si:
 
Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa ”Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieața românească”
 
Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa „Tomi - Constanţa" - colonel Ionescu M. Dobrogianu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii