Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Performanțele din 2016 ale scriitorilor dobrogeni, premiate

ro

17 Dec, 2017 14:01 2947 Marime text
Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR) premiază, în această duminică, la Muzeul de Artă din Constanţa, performanțele literare ale anului 2016.

Juriul care i-a ales pe câștigători este format din membri ai filialei Dobrogea a USR, preşedintele acesteia, istoricul literar prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, istoricul şi teoreticianul literar prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet, prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, criticul literar Anastasia Dumitru şi poetul Costel Bunoaica

Se acordă premii la categoriile: Proză, Poezie, Opera Omnia, Premiul „Florin Şlapac“ pentru debut în roman, Premiul „Constantin Novac“ pentru un roman de inspiraţie marină, Premiul special „Ovidius“ pentru poezie, Premiul „Ex Ponto“ pentru literatură în relaţia cu alte arte. Trofeele sunt creația aristului plastic constănțean Eusebio Spînu. 

Prezentarea premiilor este realizată de preşedintele USR, Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici și prozatorul și redactorul-şef al revistei „Ex Ponto“, Ovidiu Dunăreanu, ajutați de poetul Sorin Roșca. 

UPDATE 1:

Evenimentul s-a deschis cu un moment de reculegere in memoria Regelui Mihai I si a scriitorului tulcean Olimpiu Vladimirov, membru al USR Dobrogea. 

UPDATE 2:

În program este inclus și un recital oferit de renumitul pianist Nicolae Dumitru, aflat pentru prima dată la Constanța. Absolvent al Academiei Ruse de Muzică „Gnessin“ de la Moscova, sub îndrumarea maestrului emerit Mihail Sayamov, acesta face și o frumoasă prezentare a programului ales, vorbind despre muzica românească și de valoarea ei care o face să fie parte a culturii universale. 


UPDATE 3

Premiul „Opera Omnia“ se acordă scriitorului Constantin Cioroiu, un „om admirabil, de mare finețe și sensibilitate, un prozator temeinic“, după cum l-a definit Ovidiu Dunăreanu.



UPDATE 4

Premiul pentru Proză îi este oferit scriitorului Ioan Florin Stanciu, pentru romanul „Cinema Orient“ (Ed. Junimea).

Ioan Florin Stanciu este un prozator care are spiritul marilor romancieri“, a spus despre el dr. Angelo Mitchievici.



UPDATE 5:


Premiul pentru Poezie se acordă poeţilor ex-aequo lui Ion Roşioru pentru volumul  „Îşi pierde urma inorogul“ (Ed. Ex Ponto) și lui Şerban Codrin pentru volumul „Rodierul - 365 sonete/balade“ (Ed.Betta), acesta din urmă neputând fi prezent la eveniment. 

„Ion Roșioru, profesor de franceză la Hârșova, este constant locului, a scris și a sfințit locul. El este și un bun romancier și critic literar“, a spus Dunăreanu despre colegul său.



UPDATE 6:


Premiul „Florin Şlapac“ pentru debut în roman se acordă prozatorului Ştefan Negrişan, pentru romanul „Morţii noştri cumsecade“ (Ed. Ex Ponto).          




UPDATE 7:

Premiul „Constantin Novac“ pentru un roman de inspiraţie marină se acordă prozatorului Constantin Costache, pentru romanul „Singur împotriva oceanului“ (Ed. Ex Ponto).

„De când mă știu, am avut două mari pasiuni: marea și literatură (...) Vă asigur că acest premiu mă obligă și pentru anul viitor“, a spus Constantin Costache.




UPDATE 8:

Premiul special „Ovidius“ pentru un volum de versuri se acordă poetului Dumitru Octavian Unc, pentru cartea „Reverii“ (Ed. Ex Ponto). Din motive obiective, acesta nu este prezent.

UPDATE 9:

Premiul pentru Literatură şi Arte Plastice se acordă scriitorului şi plasticianului Ion Codrescu, care a mărturisit că nu se aștepta să primească o asemenea distincție onorantă. 




În cadrul întâlnirii cu muzica, literatură și artele plastice de la Muzeul de Artă Constanța, Ovidiu Dunăreanu a prezentat și cel mai recent număr al revistei „Ex Ponto. Text / Imagine / Metatext“. 

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Festivitate de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor ​  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii