Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte la Constanţa Alexandru Mihalcea, fost deţinut politic - „Trustul Intact nu este făcut din sfinţi” (galerie foto)

ro

19 Feb, 2016 00:00 4106 Marime text
Fostul deţinut politic Alexandru Mihalcea şi-a lansat, ieri, la Constanţa, volumul „Călău şi victimă”, cu ocazia comemorării a 64 de ani de la moartea lui Valeriu Gafencu, de asemenea deţinut politic. Sala Colegiului „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, care a găzduit evenimentul, a devenit neîncăpătoare, atrăgând peste 60 de constănţeni interesaţi de istoria României din perioada comunistă. Printre personalităţile care au luat parte la eveniment se numără: Vlad Nicolau, Mirel Stănescu, foşti deţinuţi politici, Valentin Ciorbea, istoric şi profesor de istorie contemporană universală, Marian Moise, documentarist, colaborator şi prieten al autorului.
 
„Volumul nu are nimic original. Cartea, dură şi tristă, explică ce a însemnat comunismul şi este o colecţie de date dintr-o serie de izvoare. Este un volum sintetic, care prezintă chipurile câtorva victime şi ale câtorva torţionari cunoscuţi - Nicolschi, Ienoiu şi alţi criminali care au distrus România şi neamul românesc”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, fostul deţinut politic Alexandru Mihalcea.
 
Conform autorului, în societatea românească se reevaluează comunismul în această perioadă. Astfel, unii spun că era mai bine în acele vremuri, în timp ce alţii recurg la aparate critice sofisticate pentru a arăta de ce nu este bun comunismul. Fostul deţinut politic a oferit şi o explicaţie asupra titlului, spunând că „victimele” comunismului au fost de ordinul sutelor de milioane, iar „călăii” au fost relativ puţini. Potrivit autorului, cartea redă experienţele contactului direct cu oamenii care au cunoscut gulagul românesc „Siberia”, „minele de plumb din România”, „experienţa canalului Dunăre - Marea Neagră”, cât şi ale studenţilor arestaţi în perioada comunistă, care au simţit pe pielea lor ce înseamnă traiul în lagărele din Insula Mare a Brăilei.
 
Cartea mai prezintă şi povestea lui Alexandru Nicolschi Grünberg: „Un criminal sociopat şi psihopat. Este unul dintre cei mai mari criminali împotriva neamului în mijlocul căruia se născuse. A conceput sau pus în operă reeducarea de la Piteşti, în care s-a plămădit o bucăţică din mintea omului nou…”, a mai spus Alexandru Mihalcea.
 
Autorul susţine că adresează această carte în special tinerilor, de aceea, fraza care încheie volumul îi îndeamnă pe aceştia să îşi cunoască istoria, care este oricum falsificată, în opinia sa. „Tinerii trebuie să înţeleagă că este necesar să cunoască istoria acestei ţări, atât de ciuntită, falsificată şi călcată în picioare de către comunişti şi postcomunişti care nu vor sub niciun chip să se afle adevărul despre ceea ce a fost în România”, a mai spus Alexandru Mihalcea. Autorul i-a sfătuit pe tineri să se informeze, să mediteze, să îi întrebe pe cei mai în vârstă şi, mai ales, să gândească cu creierul lor.

„Niciun trust de presă nu este mănăstire”

Scriitorul nu a ratat, în timpul lansării, să îşi exprime opinia pe marginea subiectului momentului dezbătut în spaţiul public, şi anume evacuarea televiziunilor trustului de presă Intact din sediul actual, în urma confiscării de către stat a averii omului de afaceri Dan Voiculescu.
 
„Toată lumea ştie cine este Voiculescu. În acelaşi timp, trustul Intact nu este făcut din sfinţi. Niciun trust de presă nu este mănăstire şi vă spun asta din propria experienţă. Numai că, atunci când într-o democraţie de faţadă cum este România actuală faptul că inspectorii ANAF, care sunt perceptorii lui Moromete, vin în haită cu maşinile lor şi fotografiază, inventând profesia de fotograf ambulant, este cel puţin un semnal de alarmă”, a declarat, în cadrul evenimentului de ieri, scriitorul Alexandru Mihalcea.
 
Deşi în ultimii ani au apărut tot mai multe cărţi care au avut ca subiect torturile la care au fost supuşi foştii deţinuţi politici din timpul comunismului, istoricii consideră că mai este loc pe piaţa literaturii de specialitate, întrucât ea este încă incompletă.
 
„Fac parte dintr-o generaţie din care comuniştii au stat în puşcării şi şi-au creat o mitologie, pornită de la nişte adevăruri. Cât despre literatura acestui subiect, ea este imensă, dar nu epuizată. S-au scris cărţi foarte bune, dar mai este mult de scris. Cartea pe care a prezentat-o autorul am citit-o cu interes. Chiar am să mă uit cum vede dumnealui torţionarul şi cum îi vede pe cei care au suportat aceste lucruri”, a precizat, în cadrul evenimentului, profesorul de istorie Valentin Ciorbea.
 
Mihalcea a anunţat că această carte, apărută la editura Ex Ponto, face parte dintr-o serie de volume care urmează să fie prezentate publicului, precum: „Ceauşescu, ultimul stalinist”, scrisă în colaborare cu Marian Moise, „Salcia” sau „Ultima sarsana”.

Despre autor

Alexandru Mihalcea, fost corespondent al ziarului România Liberă la Constanţa, a fost, în timpul regimului comunist, deţinut politic. El a fost condamnat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. Mihalcea a trecut, timp de patru ani, prin mai multe închisori, printre care se numără Jilava şi Gherla.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Serban 09 Mar, 2016 17:51 Pentru Maria. Foarte simplu. A fost corespondent pentru Romania libera dupa anul 1990. Cred ca ati aflat ca dupa Revolutia din 1989 comunistii au picat si puteai sa lucrezi unde vrei fara probleme... Sau poate nu ati aflat inca...
  • Izabela 28 Feb, 2016 18:07 sunt din Bucuresti. de unde pot cumpara cartea?
  • maria 19 Feb, 2016 08:44 E foarte interesnat cum dl Mihalcea,cu trecutul de detinut politic.a putut fi ani de zile corespondent pentru Romania libera.. Cunoastem foarte bine criteriile pe care trebuia sa le indeplinesti ca sa poti lucra in presa comunista. Poate ne povesteste intr-o zi.