Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulți ani, Dana Dumitrescu!

ro

09 Mar, 2017 11:12 3669 Marime text


E zi de sărbătoare la Teatrul de Stat Constanța (TSC): actrița Dana Dumitrescu, cea care conduce și destinele instituției de cultură, își sărbătorește ziua de naștere.

Deoarece pentru un artist aplauzele sunt cel mai frumos dar, publicul o poate aplauda în spectacole precum: „Ursul“ și „Trei surori“, de Cehov, „Uciderea lui Gonzago“, de Iordanov, „Gaiţele“, de Kiriţescu, „Visul unei nopţi de vară“, de Shakespeare, „Bolnavul închipuit“, de Molière, „Scaiul“, de Feydeau, „Titanic Vals“, de Muşatescu, „Metamorfozele iubirii”, o adaptare după texte antice, „Năpasta“, de Caragiale. Mai mult, pe scena tomitană se joacă un spectacol, „Gâlcevile din Chioggia“, de Carlo Goldoni, cu care Dana Dumitrescu și-a făcut debutul regizoral în 2011.

În 2016, managerul Dana Dumitrescu a făcut ca un vis mai vechi al constănţenilor să prindă (din nou) contur: înfiinţarea unui festival, un fel de continuare a „Serilor de teatru antic“, „Miturile cetăţii“. Evenimentul a adus sute de constănţeni în Piaţa Ovidiu, demonstrând că locul exilului marelui poet latin este un teren prielnic artei.

„Nu există pentru ea roluri mai importante, ci roluri ce i-au prilejuit întâlniri artistice marcante cu anumiţi regizori: rolul de debut, Catherine din «La umbra vântului» în regia lui Adrian Lupu, Sladka Srebreva din «(Pe)trecerea sufletelor» în regia lui Sorin Militaru şi Elena Ivanovna Popova din «Ursul» în regia lui Felix Alexa. Îşi iubeşte toate rolurile aşa cum o mamă îşi iubeşte copiii, pentru că «realizarea unui rol este, în definitiv, un act de iubire. Toate experiențele artistice și întâlnirile cu diferiți regizori sau oameni de teatru m-au îmbogățit, m-au dezvoltat actoricește, m-au determinat să forez, să descopăr în adâncurile ființei mele și să scot la iveală lucruri nebănuite»“, se arată pe pagina de Facebook a TSC.

 

„Astăzi, la aniversare, îi dorim să-şi păstreze intacte entuziasmul şi puterea de muncă, ce-i sunt atât de necesare pe scenă şi în proiectele manageriale. Îi dorim succese la rampă şi o continuă amplificare a eului său creator. Şi aşteptăm să o aplaudăm în rolurile visate, Hedda Gabler şi Lady Macbeth din capodoperele lui Ibsen şi Shakespeare. Cu o precizare: premierele să fie pe scena Teatrului Naţional al Constanţei, în acel nou edificiu arhitectonic pe care şi-l doreşte, ni-l dorim şi de care un oraş cum este şi cum poate deveni Constanţa are nevoie! La mulţi ani!“, îi urează colectivul TSC.



Îi dorim și noi „La mulți ani!“ Danei Dumitrescu și fie ca visurile ei și ale tomitanilor să se împlinească, iar Constanța să aibă Teatru Național.

Sursă foto: Facebook - TSC

Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii