Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Biblioteca Judeţeană Constanţa Cartea-vedetă a lunii iulie poartă autograful... poetic al lui Arghezi (galerie foto)

ro

19 Jul, 2017 00:00 3271 Marime text

Cititorii care vor trece pragul Bibliotecii Judeţene Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman“ în această lună vor descoperi în vitrinele din foaier o carte specială, aşezată pe catifea vişinie. Este vorba despre romanul „Ochii Maicii Domnului“, semnat de Tudor Arghezi, desemnat cartea lunii iulie. 
 
Volumul a fost publicat în anul 1934, la Editura „Universala“ Alcalay & Co. Despre acest roman, bibliograful Ionel Alexe, cel care se ocupă de proiectul cultural al BJC „Cartea lunii“, a notat că este „o scriere atipică, poetică şi romanescă deopotrivă, descrisă de George Călinescu ca «un roman neizbutit, rousseauist, pedagogic»“.
 
Cartea este specială nu doar pentru valoarea versurilor sale, ci şi pentru însemnarea olografă a autorului, însoţită de autograf, datată martie 1935 şi aflată pe pagina de gardă: „De ce te zămislii atunci din lut/ Şi nu-ţi lăsai pământul pentru oale?“ Tot pe foaia de gardă, dar sub versurile din „Jignire“, se află scrise câteva cuvinte scrise de N. D. Cocea, avocat, jurnalist şi scriitor: „Ca un frate bun al lui Arghezi - pe frontispiciul cărţii lui“.
 
Tot până la sfârşitul lunii iulie, la BJC „Ioan N. Roman“ este deschisă vasta expoziţia de cărţi „România pitorească“, care poartă numele frumoasei scrieri a lui Alexandru Vlahuţă, publicată în 1901, şi care este definitorie pentru anotimpul vacanţelor şi al concediilor. Expoziţia, aflată tot în foaierul instituţiei de cultură, are ca motto un fragment din „România pitorească“, din capitolul dedicat Constanţei: „Azi, poete, nu te-ai m-ai simţi aşa de străin în locurile acestea. N-ai mai vedea chipuri fioroase de barbari îmbrăcaţi în cojoace, nici marea prefăcută-n pod sunător de gheaţă. Sciţii s-au dus, şi Tomi s-a dărăpănat, şi toate s-au schimbat de-atunci. Patria ta, neamul tău a răzbătut încoace, şi o lume nouă a răsărit aici, pe pământul acesta stropit de lacrimile tale; un nou oraş s-a ridicat din valurile Pontului, subt un cer tot aşa de albastru şi de cald ca şi al frumoasei Italii“.
 
Citeşte şi: 
 
Atenţie, Biblioteca Judeţeană Constanţa şi-a modificat programul de lucru cu publicul!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii